در نیویورک چه خبر است؟

۰۲ مهر ۱۳۸۷ | ۲۳:۴۲ کد : ۲۷۶۵ آمریکا
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران برای چهارمین بار در طول دوران ریاست جمهوری خود و با هدف حضور و سخنرانی در اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، راهی نیویورک شد و پیش از آن دست اندکاران دولت، این سفر و دستاوردهای آن در مقطع کنونی را مثبت ارزیابی کرده بودند.
در نیویورک چه خبر است؟
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران برای چهارمین بار در طول دوران ریاست جمهوری خود و با هدف حضور و سخنرانی در اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، راهی نیویورک شد و پیش از آن دست‌اندکاران دولت، این سفر و دست آوردهای آن در مقطع کنونی را مثبت ارزیابی کرده بودند.
 
رئیس جمهور در آخرین مصاحبه مطبوعاتی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی پیش از سفر به امریکا، این سفر را گامی در جهت پیشبرد دیپلماسی کشور دانست و تحلیل گران همسو با دولت نیز سفر چهارم به امریکا را به مانند سه دور گذشته، در راستای دیپلماسی فعال دولت نهم، قابل بررسی و توجه ارزیابی کردند.
 
ابعاد جنجالی سفر رئیس جمهور
 اخبار ارسالی از نیویورک تنها به دیدارها و گفت و گوهای احمدی نژاد با اقشار و گروه های مختلف و رهبران کشورهای گوناگون، محدود نمی شود بلکه حکایت از موج مخالفت ها با رئیس جمهور ایران، سخنان وی و حتی حضورش در امریکا دارد.
 
سازمان های یهودی مختلفی در روز دوشنبه دوم مهرماه،  مقابل مقر سازمان ملل متحد جمع شدند تا به حضور محمود احمدی نژاد اعتراض کنند. دلیل عمده حساسیت این گروه ها به رئیس جمهور ایران، تاکید او بر محو اسرائیل از نقشه جهان و نفی هولوکاست، است.
 
از سوی دیگر برخی فعالان حقوق بشر، تنی چند از برندگان جایزه صلح نوبل و جمعی از مدافعان حقوق زنان نیز ضمن حضور در تظاهراتی که به‌دنبال سفر رئیس جمهور ایران به ایالات متحده امریکا برپا شده بود، به برخی سیاست های دولت نهم  اعتراض کردند.
 
این در حالی است که شماری از گروه های طرفدار صلح هم در محل حاضر شدند تا به مواضع ضد ایرانی تظاهرکنندگانی که برخی از آنها خواستار بمباران تاسیسات اتمی بوشهر بودند، اعتراض کنند.
 
اما اتفاقات روز اول سفر احمدى‌ن‍‍ژاد به نيويورک، تنها به برگزاری تجمعات اعتراض آمیز خلاصه نشد. محمود احمدی‌نژاد طی دیدار با اعضای هیات تحریریه و سردبیران روزنامه لس‌آنجلس‌تايمز، از دوستی با امریکا سخن گفت.
 
وی اظهارداشت: "دولت آمريکا بايد با ساير ملت‌ها با احترام برخوردکند، با آنها روابط احترام‌آميز و عادلانه داشته باشد و ما براساس اين شرايط علاقه‌منديم روابط دوستانه‌اى با آمريکا داشته باشيم".
 
رئیس جمهور در ادامه گفت: "ما از تقابل استقبال نمى‌کنيم و معتقديم که بايد با گفت‌وگو و احترام متقابل مسائلرا حل کرد و در واقع رويکرد آمريکا که مى‌خواهد مسائل را با تضاد و تقابل حل کند، درست نيست".
 
این سخن احمدی نژاد می تواند خود منشا تحلیل ها و تحولات جدید باشد. در شرایطی که ایران به‌واسطه فعالیت‌های هسته ای خود، مورد انتقاد و متهم به تلاش برای ساخت سلاح هسته ای است و امریکا در ایجاد اجماع بین کشورهای مختلف علیه ایران، اعمال تحریم های بیشتر بر این کشور و زمینه سازی برای صدور قطع‌نامه چهارم بر خلاف منافع تهران در شورای امنیت به توفیقاتی دست یافته، سخن از دوستی با ایالات متحده و برقراری روابط دوستانه بین دو کشور، قابل تامل است.
 
جنجال های برپا شده در نیویورک به‌دنبال سفر احمدی نژاد، ابعاد دیگری نیز داشته که تا پایان سفر ادامه خواهد داشت. سفر رئیس جمهور ایران، به رقابت های انتخاباتی دو حزب دموکرات و جمهوری خواه نیز راه یافته است. همزمان با لغو دعوت از سارا پیلین معاون سناتور جان مک کين براى شرکت در تظاهرات عليه محمود احمدى نژاد، ستاد انتخاباتى سناتور جان مک کين اعلام کرد که از لغو این دعوت متاسف شده است چراکه خانم پيلين خشنود بود که در سخنرانى اش بتواند قاطعيت لازم را در مورد موضوع هاى حياتى که با امنيت ملى امريکا نيز ارتباط دارد، مورد  تاکيد قرار دهد.
 
به اعتقاد ستاد انتخاباتی سناتور مک کین، لغو این دعوت زير فشار حزب دمکرات صورت گرفته است، در حالی‌که ستاد باراک اوباما این استدلال را رد کرده و اعلام کرد که حزب دمکرات نيز مايل بوده چهره اى مهم را به اين گردهمايى اعزام کند.
از سوی دیگر مذاکرات حاشیه اجلاس سالیانه مجمع عمومی سازمان ملل بین مقامات کشورهای حاضر در اجلاس، دیگر بعد بحث برانگیز و حادثه ساز خواهد بود. در برنامه  محمود احمدی نژاد، دیدارها و گفت‌وگوهای دو جانبه با روسای برخی کشورها، طراحی شده است. باید منتظر نتایج این گفت و گو ها بود اما آنچه مهم است، اهدافی است که هیئت دیپلماتیک ایران از این دیدارها و گفت‌وگوها دنبال می کند؛ رئیس جمهور خود در این باره گفته بود که خبرهای خوبی را از این سفر به ارمغان خواهد آورد؛ هرچند بسيارى از منتقدين دولت اين‌طور فکر نمى کنند و معتقدند که اتفاق جديد و مثبتى نخواهد افتاد، همان‌طور که در سفرهاى قبلى رخ نداد
 
در عین حال برخی تحلیل گران حامی دولت بر این باورند که محور گفت‌وگوهای دو جانبه رئیس جمهور و هیئت همراه با همتایان خود از کشورهای مختلف، همان محورهایی است که در بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران ارائه شده و صلح و ثبات و امنیت جهانی را در نظر دارد.
 
آنچه تاکنون در نیویورک رخ داده، تنها تبعات سفر رئیس جمهور ایران در روز اول است و باید منتظر تحولات و خبرهای بعدی تا پایان سفر بود.

نظر شما :