تازه ترین گزارش وال استریت ژورنال

اوباما در کنار ایران قرار گرفت

۰۲ دی ۱۳۹۲ | ۲۲:۴۰ کد : ۱۹۲۶۴۴۵ اخبار اصلی آمریکا پرونده هسته ای
باراک اوباما می گوید توافقی را امضاء نمی کند که برنامه هسته ای بنا بر گفته او «تسلیحاتی» ایران را متوقف نکند. پس چرا او تهدید به وتوی طرح تحریم های سنا کرده که دست او را در مذاکره با ایران باز می گذارد؟
اوباما در کنار ایران قرار گرفت

دیپلماسی ایرانی: باراک اوباما می گوید توافقی را امضاء نمی کند که برنامه هسته ای بنا بر گفته او «تسلیحاتی» ایران را متوقف نکند. پس چرا او تهدید به وتوی طرح تحریم های سنا کرده که دست او را در مذاکره با ایران باز می گذارد؟

به گزارش وال استریت ژورنال این پرسش بزرگی است که پس از تهدید به وتوی این طرح مطرح می شود. در حال حاضر 26 سناتور آمریکایی شامل 13 دموکرات و 13 جمهوریخواه از تحریم های جدید حمایت می کنند که در صورت عدم پایبندی ایران به توافق مقدماتی ژنو اجرایی می شوند.

به گزارش این روزنامه آمریکایی، تهدید وتو به این معنی است که رئیس جمهور آمریکا در کنار ایران و مقابل اکثریت دو حزبی در کنگره آمریکا قرار گرفته است. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران می گوید تحریم های جدید به معنی مرگ توافق هسته ای ژنو است. جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید نیز می گوید این نکته اهمیت دارد که از اقداماتی که می تواند فرصت دیپلماتیک ایجاد شده را به مخاطره بیاندازد، خودداری کنیم. باراک اوباما نیز خاطرنشان می کند تصویب تحریم های جدید ضروری نیست.

رئیس جمهور آمریکا مانند همیشه می گوید مخالفان اش با انگیزه سیاسی دست به اقداماتی از این دست می زنند. البته او اشاره ای به لابی اسرائیل نمی کند. او در عین حال با اشاره به تحریم هایی که پیش تر تصویب شده بود، خاطرنشان می کند که یکی از دلایل بازگشتن ایران پای میز مذاکره، این تحریم ها بوده است. طرح جدید تحریم ها که امضای رابرت ممندز و مارک کرک پای آن به چشم می خورد، در مورد تحریم های جدید در صورتی که مذاکرات به شکست برسد، به ایران هشدار می دهد. این تحریم ها محدودیت های بیشتری را در بخش نفت و بانکداری ایران اعمال می کند که بنا بر ادعای حامیان آن می تواند انگیزه ای برای معامله هسته ای از سوی ایران باشد.

به نظر می رسد کاخ سفید گمان می کند این تحریم ها فضای مذاکرات را مسموم می کند اما اگر فضای مذاکرات یک دغدغه بود، این توافق هیچگاه به دست نمی آمد. از سوی دیگر آمریکا و ایران هنوز هم بر سر پاره ای از موارد در توافقنامه مقدماتی دچار اختلاف نظر هستند و این در حالی است که هنوز فضای مذاکرات با تحریم هایی که سنا به دنبال آن است، مسوم نشده است.

باید گفت تحریم های سخت تر در صورتی که هم اکنون اجرا شوند می تواند موضع حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را در برابر محافظه کاران تضعیف کند. اما باید گفت هیچ توافقی نمی تواند بدون موافقت محافظه کاران در ایران به نتیجه برسد.

تهدید وتو به این معنی است که رئیس جمهور آمریکا در کنار ایران و مقابل اکثریت دو حزبی در کنگره آمریکا قرار گرفته است.

 

از سوی دیگر طرح سنا یک پیام موثر برای شرکت های آلمانی، چینی، هندی و دیگر شرکت های خارجی ارسال می کند که علاقمند به سرمایه گذاری در ایران هستند. این طرح به آنها پیام می دهند که تا زمان حاصل شدن توافق جامع، برای تجارت گسترده با ایران دست نگهدارند.

در متن طرح پیشنهادی کرک و منندز آمده است که مذاکرات موفق با ایرن باید شامل تعطیلی سایت های هسته ای ایران شامل عمل به قطعنامه های شورای امنیت باشد که محدودیت هایی را نیز در برنامه های موشکی ایران در نظر می گیرد و دست بازرسان بین المللی را برای بازرسی از تاسیسات هسته ای باز می گذارد. این در حالی است که در توافق مقدماتی این بندها وجود ندارد.

بخش دیگری از این طرح به حمایت آمریکا از اقدام نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران مربوط می شود.این درحالی است که هیچ رئیس جمهوری خواستار مداخله کنگره در سیاست خارجی نیست اما این طرح بنا بر ادعای حامیان اش می تواند دست مذاکره کنندگان را باز بگذارد تا اوباما به اهدافی که می گوید دست یابد. این طرح می گوید کنگره یک توافق شبیه توافق کره شمالی را نمی پذیرد. حامیان این طرح می گویند از این طریق از اوباما حمایت سیاسی به عمل می آورند و رئیس جمهور نیز باید از این پشتیبانی استقبال کند.

تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10


نظر شما :