قیمت امروز دلار نتیجه عدم تصویب FATF است

۱۸ تیر ۱۳۹۹ | ۱۰:۳۲ کد : ۱۹۹۳۰۳۹ سرخط اخبار

آرمان ملی – علیرضا پورحسین: انتقادی که این روزها بسیاری از کارشناسان بر مجلس یازدهم وارد می‌دانند این است که باید در کنار اعلام مخالفت کردن، راه‌حل نیز ارائه دهد. عقلای سیاسی کشور بر این باور هستند که بیان انجام شدن امور کار راحتی است در این میان آنچه مهم است، چگونگی اجرای آن است. این امر نیز به متغیرهایی بستگی دارد. این متغیرها را نمایندگان مجلس یازدهم عنوان نمی‌کنند. وارد یک‌سری گفت‌وگوهایی می‌شوند و حاشیه‌ها را بیان کرده و از بیان قسمت اصلی خودداری می‌کنند و سپس نتیجه‌گیری می‌کنند و به علت اینکه این نتیجه‌گیری با مطالبات آنها نزدیک نبوده است؛ برای مثال عنوان می‌کنند عملکرد دولت ضعیف بوده است. مجلس باید بداند که وضعیت جاری به‌تنهایی به علت سیاست‌های دولت رقم نخورده است. عوامل مختلفی دست به دست هم داده‌اند که وضعیت فعلی به وجود آمده است. باید عوامل داخلی و خارجی شناخته شوند و با یک همسویی در مقابل فشارهای خارجی ایستاده و از این مرحله عبور کنیم. در این وضعیت بحرانی دامن زدن به اختلافات چاره کار نیست. امری که در روزهای اخیر با حمله به وزیرخارجه شدت گرفت. برخی از هم‌جناحی‌ها مجلس یازدهم نیز بر این باور بودند که رفتار مجلس در قبال وزیرخارجه به‌هیچ‌وجه پسندیده نیست. انتظار این بود که مجلس یازدهم موقعیت را درک کند. در راستای عملکرد مجلس یازدهم تا به امروز، «آرمان ملی» گفت‌وگویی با محمدرضا بادامچی، نماینده دوره دهم مجلس شورای اسلامی داشته است که در ادامه می‌خوانید.

 

عملکرد مجلس یازدهم را تا به امروز چگونه ارزیابی می‌کنید؟
آنچه در روزهای اخیر در مجلس یازدهم مشاهده شد به‌نحوی به‌علت عدم پذیرش واقعیت‌ها رقم خورده است. بزرگ‌ترین آفتی نیز که امروز مجلس یازدهم را تهدید می‌کند عدم توجه به واقعیت‌های روز کشور در عرصه داخلی و خارجی است. مجلس یازدهم باید در راستای فهم این واقعیت‌ها تلاش کند، به جای اینکه به‌صورت صوری و شعاری با آنها برخورد کند. برخورد نمایندگان مجلس یازدهم با وزیر امور خارجه به‌هیچ‌وجه در شان آنها نبود. این قبیل برخوردها و موضع‌گیری‌ها نیز به علت عدم توجه به واقعیت‌ها است. این روزها وضعیت ناخوشایند ارزی در کشور به علت عدم ورود ارز به کشور است. متاسفانه چشمان خود را بر این قضیه بسته‌اند و نمی‌خواهند باور کنند که عدم تصویب fatf باعث شده است تا ارتباطات مالی کشور با جهان قطع شود و امروز در این عرصه با مشکل مواجه شده‌ایم. این بدیهی است که عدم تایید مصوبات در داخل امروز کانال‌های مالی کشور را دچار انسداد کرده است. امروزه دلار پایه پولی بسیاری از کشورهای جهان است و هنگامی که مسیر ما برای وارد کردن آن مسدود شود قطعا به مشکل بر خواهیم خورد و هر دولت دیگری نیز امروز بر سر کار بود با توجه به این شرایط همین مشکل را در پیش داشت. امروزه هر کشور بیشتر ارز در اختیار داشته باشد بیشتر می‌تواند به سمت توسعه و تامین مایحتاج مردم گام بردارد. وقتی با دستان خودمان مسیرهای ورود ارز به کشور را مسدود می‌کنیم، نباید از دولت انتظار داشته باشیم که قیمت ارز را کاهش دهد. مجلس یازدهم باید این واقعیت‌ها را ببیند و تا این لحظه این واقعیت‌ها را ندیده است. مشخصا با تداوم این وضعیت سایر عرصه‌های اقتصادی کشور نیز با مشکل جدی مواجه خواهند شد و تا واقعیت‌ها در این عرصه مورد پذیرش قرار نگیرند مجلس نمی‌تواند وضعیت کشور را به سمت عبور از بحران‌ها هدایت کند.


مجلس یازدهم برای عبور از این بحران‌های اقتصادی باید چه برنامه‌ای در دستورکار قرار دهد؟ نقش عقلای مجلس چه خواهد بود؟
مجلس یازدهم اگر می‌خواهد به تولید کشور رونق دهد و بحران‌ها را حل کند در ابتدا باید برنامه‌ای در راستای افزایش تبادلات تجاری با جهان در دستورکار قرار دهد. متاسفانه امروزه شاهد هستیم هر وقت رئیس بانک مرکزی صحبت می‌کند بلافاصله قیمت ارز بالا می‌رود. این ریشه در آن دارد که این حرف‌ها مورد توجه قرار نمی‌گیرند و برخی برخلاف آن در داخل کشور عمل می‌کنند. مجلس باید ریشه این گرانی‌ها در کشور را حل و از پرداختن به شعار و کلی‌گویی خودداری کند. در برهه‌ای از زمان که برخی در داخل و برخی کشورهای خارجی سنگ جلوی پای بهبود وضعیت کشور می‌اندازند، مجلس یازدهم نباید نسنجیده عمل کند و این فضا را برای آنها بیشتر فراهم کند بلکه باید مشکل اقتصاد را ریشه‌یابی و با وضع قوانین ازبین‌بردن موانع را تسهیل کند. با حمله به یک وزیر هیچ مشکلی حل نمی‌شود. متاسفانه تعداد افراد باتجربه در مجلس کم است و عملا نمی‌توانند در این تنش نقش خاصی ایفا کنند. زمانی که رئیس مجلس عنوان می‌کند که سیاست‌های به دور از برجام در دستورکار وزیرخارجه قرار گیرد، همان مقوله‌ای است که در آن عنوان شد واقعیت‌ها دیده نمی‌شود. برجامی که با اجازه رهبری رقم خورده و بزرگ‌ترین گره‌های کشور به‌واسطه آن باز شده و بسیاری از فشارهای بین‌المللی را از روی ایران برداشته است. با این گفته‌ها و با این وجود نمی‌توان انتظار داشت که برای مثال عقلای مجلس بتوانند مجلس را به سمت و سویی مناسب هدایت کنند.


نقش قوای مختلف برای عبور از بحران‌ها چیست؟
کشور به نحوی بر سه پایه استوار است. بر همین اساس برای پیشبرد اهداف کشور باید هماهنگی هر سه قوه افزایش پیدا کند. هیچ‌یک از قوا به‌تنهایی نمی‌تواند گره از مشکلات کشور باز کند. در این میان مجلس از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا می‌تواند با قانون‌گذاری مناسب بسیاری از مسیرهای سخت را برای مجریان آسان‌تر کند. باید توجه کنند که با درگیری گرهی از مشکلات مردم باز نمی‌شود و فقط در فضای تعامل سازنده است که می‌توان عملکرد خوبی داشت.


( ۱ )

نظر شما :