سه پیششرط ایران برای بازگشت به میز مذاکره
وحید احمدی گفت: اگر قرار باشد مذاکرات جدیدی انجام شود، باید سه اتفاق بیفتد، یکی این که باید تجاوز آمریکا و اسرائیل به خاک ایران در مجامع بینالمللی محکوم شود، دوم این که باید خسارتها و غرامتهای وارشده به ایران در جنگ ۱۲ روزه مشخص شود و سوم این که باید برای جمهوری اسلامی ایران این اطمینان ایجاد شود که این اتفاق دوباره تکرار نمیشود.
به گزارش هممیهن آنلاین، در رابطه با آخرین تحولات مربوط به احتمال فعالسازی مکانیسم ماشه حجتالاسلام وحید احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با دیده بان ایران گفت وگو کرده است.
وحید احمدی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به سوالی درباره روند و احتمال اجرایی شدن مکانیسم ماشه به دیده بان ایران گفت : مکانیزم ماشه یا همان اسنپبک یا به تعبیر فارسی آن، ساز و کار پسگشت موضوعی است که طی چند ماه اخیر، سه کشور اروپایی ایران را به فعالسازی آن تهدید کردهاند. اما اگر بخواهیم از منظر حقوق بینالملل نگاه کنیم، با خروج آمریکا از برجام و پایبند نبودن اروپاییها به تعهدات برجامی خود، اکنون برجام دیگر موضوعیتی ندارد که اروپاییها بخواهند براساس یکی از بندهای آن، مکانیزم ماشه را فعال کنند.
وی افزود: برجام توافقی بین ایران و چند کشور بود که آمریکا از آن خارج شد و اروپاییها هم که اکنون مدعی اسنپبک هستند، هیچکدام از تعهدات خود را ذیل این توافق انجام ندادند. آنها قرار بود از طریق ساز و کار اینستکس، فرآیند تجارت با ایران را تسهیل کنند که این کار را نکردند. اروپاییها نمیتوانند در یک معاهده بخشی از آن را بپذیرند و بخشی دیگر را نپذیرند؛ یعنی یک طرف یک قرارداد نمیتواند به لحاظ حقوقی بخشی از یک قرارداد را که به نفع خودش است، بپذیرد و بخشی را که به نفع خودش نیست، نپذیرد.
اروپاییها وقتی به تعهدات برجامی خود عمل نکردهاند، حق ندارند ماشه را فعال کنند
احمدی با تاکید بر این که اروپا به هیچکدام از تعهدات خود در برجام عمل نکرد، گفت: اروپاییها حق ندارند وقتی به تعهدات برجامی خود پایبند نبودهاند، حالا به دنبال فعالسازی مکانیزم ماشه بروند که به ضرر ایران است. البته سه کشور اروپایی حتما تلاش خود را خواهند کرد، اما براساس صحبتهایی که در کمیسیون امنیت ملی با دوستان وزارت خارجه انجام دادهایم، جمهوری اسلامی ایران هم در مقابل راهکارهایی را مد نظر خود دارد و حتما اقدامات متناظر را انجام خواهد داد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: ایران به لحاظ حقوقی باید اعلام کند که قراردادی فیمابین ایران با چند کشور از جمله آمریکا و تروئیکای اروپایی امضا شده است، آمریکا از آن خارج شده، اروپا هم به تعهدات خود عمل نکرده و ایران هم اقدامات متناظری انجام داده است. این مسائل باید در کمیسیون حل اختلافات برجام مطرح شود. ضمن این که باید توجه داشت روندی که اسنپبک بخواهد فعال شود، یک دوره ۷۰ روزه دارد، یعنی ابتدا مسأله در کمیسیون کارشناسی حل اختلاف مطرح میشود و بعد اختلاف در اجلاس وزرای امور خارجه مطرح میشود و بعد ممکن است موضوع به شورای امنیت ارجاع داده شود و بعد از ۷۰ روز احتمال دارد که مکانیزم ماشه فعال شود یا نشود.
احمدی با بیان این که هنوز اقدام رسمی و عملیاتی در زمینه فعالسازی مکانیزم ماشه انجام نشده است، به دیده بان ایران گفت: آنچه این روزها درباره اسنپبک توسط رسانهها و مسئولان اروپایی و آمریکایی مطرح میشود، فعلا گمانهزنی رسانهای و تهدید است. از نظر حقوقی دست ایران باز است که این مسأله را مطرح کند که وقتی معاهدهای بین ما و برخی کشورها وجود داشته و آن کشورها تعهدات خود را اجرا نکردند و حتی برخی از آنها از این توافق خارج شدند، حالا آیا این کشورها میتوانند بخشی از این توافق یعنی فرآیند اسنپبک را اجرا کنند؟ این مساله حتما از منظر حقوق بینالملل پذیرفتنی نیست.
نماینده شهرستانهای صحنه، کنگاور و هرسین در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: وزارت امور خارجه ما در جلساتی که پیرامون فعالسازی مکانیزم ماشه برگزار خواهد شد، حتما باید این مباحث را مطرح کند و این را هم بگوید که بعد از خروج آمریکا از برجام، سه کشور اروپایی قرار بود با استفاده از ساز و کار اینستکس، شرایطی را فراهم کنند که ایران از مواهب برجام بهرهمند شود، ولی اروپاییها حتی به این تعهد خود هم عمل نکردند.
وی با اشاره به حمله آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران گفت: مگر تمام بحثهای مربوط به مکانیزم ماشه مرتبط با برنامه هستهای ما نیست، خب آمریکاییها الان مدعی هستند که تاسیسات هستهای ما را از بین بردهاند، خب در چنین شرایطی دیگر اصلا مسأله اسنپبک موضوعیتی پیدا نمیکند. وزارت خارجه ما میتواند با کار کردن روی این مباحث حقوقی، تلاش کند که جلوی فعالسازی مکانیزم ماشه را بگیرد.
ایران برای بازگشت به میز مذاکره سه پیششرط دارد
احمدی در واکنش به درخواست آمریکاییها برای شروع مجدد مذاکرات با ایران، گفت: ما در حال مذاکره بودیم که به ما حمله کردند و البته پیش از آن هم به قول و قرارهای اروپاییها اعتماد نداشتیم. بنابراین اگر قرار باشد مذاکرات جدیدی انجام شود، باید سه اتفاق بیفتد، یکی این که باید تجاوز آمریکا و اسرائیل به خاک ایران در مجامع بینالمللی محکوم شود، دوم این که باید خسارتها و غرامتهای وارشده به ایران در جنگ ۱۲ روزه مشخص شود و سوم این که باید برای جمهوری اسلامی ایران این اطمینان ایجاد شود که این اتفاق دوباره تکرار نمیشود.
وی در پایان تصریح کرد: این که دشمنان هر از گاهی بخواهند به خاک ایران تجاوز کنند و بعد هم بگویند حالا بیایید بنشینیم و باهم صحبت کنیم، این به هیچ وجه برای ما پذیرفتنی نیست. ما از میز مذاکره فراری نیستیم، اما سه پیششرط برای انجام مذاکرات مجدد داریم که نخست، محکوم شدن تجاوز به خاک ایران در مجامع بینالمللی، دوم مشخص شدن خسارتها و غرامتهای وارده به کشورمان در جنگ ۱۲ روزه و سوم تضمین این مسأله است که دیگر تعرض به خاک ایران تکرار نمیشود.
نظر شما :