رزمایش مشترک ایران و روسیه؛ اهداف و تاکتیکها
رزمایش مشترک امداد و نجات که بین ایران و روسیه انجام شد، میتواند نقش مؤثری در تأمین امنیت و افزایش همکاریهای دفاعی دو کشور داشته باشد.
گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس: اجرای رزمایش مشترک ایران و روسیه در دریای خزر از عوامل مؤثر در ارتقای تعاملات دفاعی دو کشور به شمار میرود؛ رزمایشی که بهصورت سالیانه برگزار میشود.
در همین راستا، اخیراً رزمایش مرکب امداد و نجات ۲۰۲۵ دریای خزر (CASAREX۲۰۲۵) انجام شد که هدف از آن افزایش آمادگی رزمی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی ارتش جمهوری فدراتیو روسیه است. دو کشور بر ضرورت تقویت همکاریهای نظامی برای افزایش امنیت ترابری و کشتیرانی و همچنین حفظ جان انسانها در سوانح دریایی در این منطقه تأکید دارند.
تأکیدات فرمانده معظم کل قوا یکی از المانها و فاکتورهای تأثیرگذار در برگزاری رزمایشهای مشترک در دریای خزر است. امیر دریادار دوم «محسن رزاقی» سخنگوی رزمایش مشترک ایران و روسیه در این زمینه، برگزاری رزمایش مرکب امداد و نجات دریای خزر را بهمنظور اجراییشدن تدابیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) مبنی بر «توسعه دیپلماسی مبتنی بر همکاریهای بینالمللی» و «ایجاد همگرایی و هماهنگی در اقدامات مشترک بین نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و کشورهای حاشیه دریای خزر» و در راستای «تأمین امنیت و ایمنی دریانوردی در دریای خزر برای کشتیهای تجاری» و «دستیابی به یک روش مورد پذیرش طرفین برای طراحی و اجرای رزمایشهای مرکب آینده» در دو فاز ساحلی و دریایی عنوان کرده است.
«تمرین عملی توانمندیهای نیروی دریایی منطقهای در برقراری امنیت و ایمنی در دریا»، «افزایش خودباوری در بین کارکنان شناورها و واحدهای عملکننده در دریا» و «توسعه همگرایی در بین نیروهای دریایی کشورهای حاشیه دریای خزر» از اهداف برگزاری این رزمایش، عنوان شده است.
در این رزمایش، تاکتیکهای رزمی مختلفی از جمله کمک به کشتی سانحهدیده، عملیات تبادل عمودی، عملیات تجسس و نجات، تمرین مانور افسر نگهبان، صورتبندی، عکسبرداری هوایی و رژه دریایی برنامهریزی شد که توسط یگانهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه با موفقیت انجام شد.
یکی از مهمترین قسمتهای رزمایش کاتارکس ۲۰۲۵ امدادرسانی به کشتیهای سانحهدیده است که این مهم توسط نیروی دریایی دو کشور ایران و روسیه تمرین شد و یگانهای شناور و پروازی دو کشور بر اساس سناریوی از پیش تعیینشده عملیات اطفاء حریق و نجات کارکنان آسیبدیده و رفع صدمات ایجادشده در شناور تجاری را انجام دادند.
در این مرحله از رزمایش، پس از ارسال پیام اضطراری کشتی دچار حریقشده، ابتدا منطقه عملیات توسط بالگردهای نیروی دریایی ارتش مورد شناسایی و جستوجو قرار گرفت و سپس ناو «سپر» بهعنوان ناو سرفرماندهی، شناورهای مستقر در منطقه را برای اجرای عملیات اطفاء حریق اعزام کرد.
همچنین نیروهای عملیات ویژه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با ورود از سطح بر روی عرشه شناور، آسیبدیدگان و فرد گرفتار در دریا را نجات داده و آنها را به مراکز درمانی منتقل کردند. نیروهای شرکتکننده در رزمایش، نسبت به اجرای عملیات اطفاء حریق کشتی سانحهدیده اقدام کردند و در نهایت، اجرای عملیات انتقال یدک شناور تجاری به لنگرگاه امن با موفقیت انجام شد.
یکی دیگر از اقدامات مهم این رزمایش تمرین عکسبرداری هوایی توسط یگانهای بالگردی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود که در مرحله نهایی رزمایش، یگانهای شناور نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران و فدراتیو روسیه، تمرین عکسبرداری هوایی (Photo Ex) و صورتبندی و آرایش آفندی را انجام دادند.
در پایان این رزمایش هم یگانهای دریایی مراسم سان را برگزار کردند. در این رژه که با شعار «با هم برای دریای خزری ایمن و امن» در دریای خزر برگزار شد، یگانهای شناور و پروازی نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران شامل ناوهای موشکانداز «سپر»، «پیکان»، «جوشن»، ناو «درفش»، شناور «شهید بصیر» نیروی دریایی سپاه پاسداران، شناور «حیدر» فراجا، شناور «پاکبوم» اداره بنادر، دو فروند یدککش «هراز» و «انزلی»، دو فروند بالگرد «۲۱۲ AB» و همچنین شناور امداد و نجات «SB۷۳۸» فدراتیو روسیه حضور داشتند.
نظر شما :