ابهام در مذاکرات ایروان-باکو

۰۱ مرداد ۱۴۰۴ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۳۴۱۳۷ سرخط اخبار

اپوزیسیون ارمنستان با استناد به اظهارات متناقض نیکول پاشینیان و الهام علی‌اف، فاش کرد که دولت ایروان برخلاف ادعاهای عمومی، در حال تمکین به «منطق کریدوری» مورد مطالبه جمهوری آذربایجان است و بحث برون‌سپاری مسیر، پوششی برای واگذاری حاکمیت ملی است.
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بر اساس برداشت‌های حاصل از اظهارات الهام علی‌اف و نیکول پاشینیان، به نظر می‌رسد که مذاکرات برای بازگشایی مسیرها وارد مرحله «منطق کریدوری» شده است؛ یعنی دقیقاً همان مسیری که رئیس‌جمهور آذربایجان مطالبه می‌کند و پاشینیان از آن عقب‌نشینی کرده است.

تیگران آبراهامیان، نماینده فراکسیون اپوزیسیون «افتخار دارم» ارمنستان، با استناد به آخرین اظهارات سران ارمنستان و آذربایجان به این نتیجه رسیده و می‌گوید: «این موضوع منطق حاکم بر مذاکرات را نشان می‌دهد. این واقعیت‌های میدانی هستند که از سوی هر دو طرف یا تأیید شده و یا حداقل تکذیب نمی‌شوند».

پافشاری باکو بر تردد بدون مانع و بازرسی

چند روز پس از دیدار در ابوظبی، پاشینیان و علی‌اف دیدگاه‌های خود را در مورد کریدور زنگه‌زور در استان سیونیک علنی کردند. علی‌اف همچنان بر خواسته خود مبنی بر ایجاد یک مسیر بدون مانع از خاک اصلی آذربایجان به نخجوان از طریق خاک ارمنستان پافشاری می‌کند. او مخالف استقرار مرزبانان ارمنی و بازرسی شهروندان و بارهای آذربایجانی در این مسیر است.

در مقابل، پاشینیان از طریق سخنگوی خود پاسخ داد که این مسیر باید بر اساس اصول احترام کامل به تمامیت ارضی، حاکمیت، صلاحیت قضایی و عمل متقابل دو کشور باشد و در ابوظبی هیچ بحث دیگری خارج از این چارچوب صورت نگرفته است.

نازلی باغداساریان، سخنگوی پاشینیان، اعلام کرد: «سخن رئیس‌جمهور آذربایجان مبنی بر اینکه شهروندان آذربایجانی نباید با سرویس مرزبانی ارمنستان مواجه شوند، خارج از منطق مذاکرات انجام‌شده است. این در واقع یک ادعای ارضی پنهان علیه جمهوری ارمنستان است که نمی‌تواند قابل‌قبول باشد و با روح و نص مذاکرات و توافقات قبلی مغایرت دارد».

اپوزیسیون: به اظهارات دولت ارمنستان اعتماد نداریم

تیگران آبراهامیان از جناح مخالف دولت پاشینیان گفت: «از یک سو، استناد به دیدگاه‌های یک کشور متخاصم با ارمنستان را صحیح نمی‌دانم، اما از سوی دیگر، رویکردهای دولت ارمنستان نیز اعتمادساز نیست. زیرا از سال 2018 و پس از روی کار آمدن این نیروی حاکم، اظهارات متعددی در زمینه سیاست خارجی و روابط ارمنستان-آذربایجان و ارمنستان-ترکیه بیان شده که با گذشت زمان نشان داده است مقامات ارمنستان به رویکردهایی که خودشان اصولی خوانده بودند، پایبند نمانده‌اند».

با توجه به اظهارات متناقض سران ارمنستان و آذربایجان، این تصور ایجاد می‌شود که آن‌ها بر سر هیچ موضوعی به توافق نرسیده‌اند. آیا این به معنای ورود مذاکرات به بن‌بست است؟ هاسمیک هاکوپیان، نماینده تیم حاکم و عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان ارمنستان، چنین برداشتی ندارد.

هاکوپیان معتقد است: «این به آن معناست که مذاکرات ادامه دارد. هیچ‌کس نگفته بود که این روند آسان خواهد بود. ما رویکردهای خود را داریم و طرف آذربایجانی نیز رویکردهای خود را دارد. ما به مذاکره ادامه خواهیم داد تا به راه‌حلی برسیم که برای هر دو طرف قابل‌قبول باشد».

واگذاری کریدور به طرف ثالث؛ راهکار آمریکا یا واگذاری حاکمیت؟

آمریکا پیشنهاد اجاره کریدور زنگه‌زور را مطرح کرده و نیکول پاشینیان نیز تأیید کرده که موضوع برون‌سپاری این مسیر به یک طرف ثالث در حال بررسی است.

به گفته تیگران آبراهامیان، این به معنای چشم‌پوشی از حاکمیت و پیشبرد راه‌حل بر اساس خواسته‌های آذربایجان است. به عقیده این نماینده مخالف، پاشینیان قادر به دفاع از خطوط قرمزی که خود اعلام کرده، نیست.

دبیرکل فراکسیون «افتخار دارم» تأکید کرد: «اساساً، تأیید این موضوع از سوی دولت ارمنستان که حداقل بحث‌هایی در مورد برون‌سپاری بخش ارمنی مسیر به یک شرکت خصوصی لجستیکی وجود دارد، به خودی خود نشان‌دهنده عقب‌نشینی از اصول است».

نماینده دولت ارمنستان: دستاوردهایمان را بوق و کرنا نمی‌کنیم

هاسمیک هاکوپیان از حزب حاکم ارمنستان با این دیدگاه مخالف است. به گفته او، نیکول پاشینیان نه‌تنها عقب‌نشینی نکرده، بلکه در مذاکرات ارمنستان و آذربایجان، از جمله در پیمان صلح، تعیین مرزها و بازگشایی مسیرها، موفقیت‌هایی نیز به دست آمده است.

نماینده حزب «پیمان مدنی» گفت: «ما ثابت‌قدم هستیم و همواره نمی‌خواهیم دستاوردهایی را که در این مسیر کسب می‌کنیم، چه بزرگ و چه کوچک، تا زمانی که به تصمیمات نهایی و به اصطلاح تصویب‌شده نرسیده‌ایم در بوق و کرنا کنیم».

هاکوپیان در پاسخ به این سؤال که «دستاورد در موضوع مسیرها چیست؟» گفت: «من گفتم که ما نمی‌خواهیم دستاوردهایمان را در بوق و کرنا کنیم».

ابهام در سرنوشت مسیرهای عبوری از خاک آذربایجان

در مقابل، نماینده اپوزیسیون ارمنستان تصریح کرد: «حداقل اینجا یک نیروی ثالث حضور خواهد داشت؛ مشارکت یک نیروی سوم، که می‌توانید نام آن را یک سازمان خصوصی یا هر چیز دیگری بگذارید، این فرآیند را اجرا خواهد کرد. مشارکت ارمنستان ممکن است به شکلی خود را نشان دهد، اما کل این فرآیند نه در چارچوب صلاحیت قضایی جمهوری ارمنستان خواهد بود و نه در شرایط حاکمیتی که دولت ارمنستان این همه از آن دم می‌زند».

سخنگوی نیکول پاشینیان همچنین اعلام کرده بود که در دیدار با علی‌اف، اصطلاح «کریدور» و منطق ناشی از آن مورد بحث قرار نگرفته است. رهبر ارمنستان این پروژه را «چهارراه صلح» می‌نامد، در حالی که آذربایجان آن را «کریدور زنگه‌زور» می‌خواند.

تیگران آبراهامیان در پایان خاطرنشان کرد: «به نظر می‌رسد دولت از یک سو تلاش می‌کند تا استعمال اصطلاح کریدور زنگه‌زور را که در داخل و خارج از کشور در حال چرخش است، قطع کند و از سوی دیگر، در حال حاضر نوعی کار مقدماتی، از جمله در سطح تبلیغات سیاسی، برای مقابله با انتقادات یا موج اعتراضی که این فرآیند کریدوری ایجاد خواهد کرد، انجام می‌دهد».

این در حالی است که رهبران آذربایجان و ارمنستان درباره کنترل، اجاره و سایر مسائل مربوط به مسیر عبوری از خاک ارمنستان صحبت می‌کنند، اما به گفته دبیرکل فراکسیون «افتخار دارم»، پاشینیان درباره چگونگی مسیر عبوری برای ارمنستان از خاک آذربایجان سکوت کرده است؛ در حالی که علی‌اف صراحتاً می‌گوید که در بخش عبوری از خاک کشورش، آذربایجان کنترل را بر عهده خواهد داشت و هیچ طرف ثالثی نباید حضور داشته باشد.


نظر شما :