لزوم شکست بن بست جئوپلتیک

استحکام روابط ایران و ارمنستان با تقویت مناسبات با گرجستان

۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۵۷۷۷ آسیا و آفریقا نگاه ایرانی
نویسنده خبر: بهرام امیر احمدیان
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی می نویسد: ناگفته پیداست که روابط ایران و ارمنستان بسیار دیرپاست ولی بدون بهبود روابط ایران با گرجستان، قلمرو ارمنستان برای ایران بن بستی بیش نیست.
استحکام روابط ایران و ارمنستان با تقویت مناسبات با گرجستان

دیپلماسی ایرانی: جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مساله قره باغ کوهستانی وگرجستان به تنهایی بر سر جدایی طلبی استان خودمختار اوستیای جنوبی (در مرکز کوههای قفقاز هم مرز با جمهوری اوستیای شمالی در داخل فدراسیون روسیه) و جمهوری خودمختار آبخازیا در ساحل دریای سیاه و دارای مرز زمینی در شمال با روسیه.

اشغال نظامی این دو قسمت از گرجستان و کمک به جدایی طلبان در اعلام استقلال در سال 2008،  و برقراری روابط دیپلماتیک با این دو جمهوری خودخوانده،موجب واگرایی جمهوری های قفقاز از مدار روسیه شده است.روسیه در راستای جلوگیری از گسترش ناتو بسوی شرقی از طریق گذر از دالان قفقاز از قلمرو گرجستان و جمهوری آذربایجان، دریای خزر و رسیدن به آسیای مرکزی و مجاورت با غرب چین، با چالشهای بزرگ و عمیقی روبروست که در راستای برپایی دوباره اتحاد شوروی و این بار در چارچوب اندیشه سیاسی «نئواوراسیاگرائی» و «دنیای روسی» است. 

ورود روسیه به بحران قره باغ پس از پیشروی نوامبر 2020  ارتش جمهوری آذربایجان با کمک‌های لجستیکی و تاکتیکی ترکیه (و بنابر گزارشهایی مساعدتهای گروههای تکفیری از سوریه) و باز پس گیری اراضی اشغالی قره باغ از ارمنستان، معادلات منطقه را بر هم زد.

ورود روسیه به مناقشه و فراخواندن هر دو جمهوری به امضای آتش بس در مقطع ورود نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان در دهانه منطقه قره باغ در شهر شوشا، تمامی معادالات را بر هم زد و امضای موافقتنامه آتش بس که مفاد آن بنا به اظهار شخص پوتین توسط خود وی تنظیم شده بود نه تنها مساله را حل نکرد بلکه مشکلی بر مشکلات دیگر افزود.

استقرار 2000 نیروی مسلح پاسدار صلح روسی بیبن منطقه تماس و تعریف دالان لاچین(در حاکمیت جمهوری آذربایجان برای ارتباط ارامنه محاصره شده قره باغ با ارمنستان) و کریدور ترانزیتی در جنوب به موازات مرز با ایران (در حاکمیت ارمنستان) برای ارتباط خاک اصلی جمهوری آذربایجان (در شرق) با نخجوان(برونگان جمهوری آذربایجان) در غرب، معادله ای پیچیده و غیرقابل پیاده سازی را بوجود آورد.

بر اساس سند شورای امنیت سازمان ملل پس از برقرارری آتش بس بین دو جمهوری در ماه می سال 1994، امور حقوقی منازعه به گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری در اروپا سپرده شد که ریاست آنرا سه عضو دائم شورای امنیت(ایالات متحده، فرانسه و روسیه) بعهده داشتند. ورود روسیه به آتش بس سال 2020 و تهیه و تدارک مفاد موافقتنامه توسط شخص پوتین بدون مشارکت دو عضو ریاست گروه مینسک نتوانست به صلحی پایدار منتهی شود. 

دالان لاچین توسط ارتش آذربایجان ناکارامد شد و کریدور ترانزیت از خاک ارمنستان در پاسخ به کارشکنی های جمهوری آذربایجان برای ارتباط 120 هزار ارمنی بومی ساکن در قره باغ با ارمنستان اجرایی نشد.

تنها نقشه (کروکی کذایی) در باره دالان و کریدور یاد شده از سوی سایت خبرگزاری روسی به نام «کامرسانت» بود که آتش فتنه را شعله ور کرد و بر  اشتیاق اردوغان برای تاسیس دالان به اصطلاح «زنگه زور» در قلمرو ارمنستان و سلب مالکیت و حاکمیت کریدور از ارمنستان و پیوند مستقیم زمینی «جهان ترک» از اروپا تا غرب چین افزود.

جهان روسی و جهان ترک در اینجا در شمال غربی ایران رو در روی هم قرار گرفتند که در نهایت با حمله روسیه به خاک اوکراین در آغاز سال 2022، روسیه را از قفقاز دور و موجب ترکتازی بیشتر اردوغان و علی اف شد. با هوشیاری دولت ارمنستان و پیگیری های جمهوری اسلامی ایران، فتنه کریدور به اصطلاح زنگه زور خاموش و ابتکار «چهارراه صلح» ارمنستان و تعریف «کریدور ارس» ایران، نقشه های پان ترکیستها را برهم زد و خواب آنان را آشفته کرد. 

محاصره قره باغ و ورود ارتش جمهوری آذربایجان به آن و عدم جلوگیری نیروهای حافظ صلح روسی از تعرض به ارامنه بومی ساکن در قره باغ، موجب کوچ اجباری آنان از سرزمین آبا و اجدادی به ارمنستان شد. ارمنستان با بحران ارامنه قره باغ و اسکان آنان روبروست و این مهم بر مشکلات دولت پاشینیان افزود. ناگزیر ارمنستان دست به اقدامات جدی در برابر متحد استراتژیک خود روسیه زد که بزعم ارمنستان از تعهدات خود عدول کرده بود.

بنابراین ارمنستان با اعلام ناکارآمدی همکاری در پیمان امنیت دسته جمعی بریاست روسیه خواستار خروج از پیمان شده است. همچنین ارمنستان با پیوستن به جرگه کشورهای عضو دادگاه بین المللی جنایات جنگی به نوعی در جبهه مقابل روسیه (در جنایتکار جنگی خواندن پوتین به علت حمله نظامی به اوکراین) قرار گرفته است. 

خروج 2000 نیروهای نظامی روسیه از قره باغ که در چارچوب تفاهمنامه آتش بس از سوی روسیه در منطقه برای نظارت بر آتش بس مستقر بودند، نشان دهنده ناتوانی روسیه در ایفای نقشی بود که خود برای حضور در منطقه قفقاز تدارک دیده بود.

این نیروها آن طور که گزارش شده برای بکارگیری آنان در جبهه جنگ اوکراین، موجب خلأ حضور روسیه در ارمنستان شده است، هر چند روسیه در دو منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا حضوری چشمگیر دارد. در همین برهه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای از برگزاری رزمایش نیروی هوایی ارتش این کشور در منطقه نخجوان خبر داده است.

با پشتیبانی اتحادیه اروپا از سیاست خارجی ارمنستان در تجدید نظر عضویت ارمنستان در پیمان امنیت جمعی، به دلیل عدم ایفای نقش نیروهای پاسدار صلح روسی برای محافظت از ارامنه بومی ساکن در قره باغ در برابر محاصره طولانی مدت و حملات نظامیان آذربایجان، موجب خشم روسیه از ارمنستان شده است.درگیری های بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان بر سر مساله ارامنه قره باغ و حقوق قانونی آنان برای بازگشت به قره باغ و تامین امنیت آنان، تحدید حدود مرزهای بین المللی و برقراری صلح همچنان ادامه خواهد داشت. 

این نوع مرزبندی های سیاسی و انسانی در محدوده اتحاد شوروی که میراث شوم این دولت کمونیستی بوده است، قفقاز را همچنان درگیر خواهد کرد. جمهوری آذربایجان با تکیه بر روابط گسترده با ترکیه و اسرائیل، و ثروتهایی که از تولید  و صادرات انرژی بدست می آورد، در صدد تحمیل اراده خود بر ارمنستانی است که در شرایط دشوار اقتصادی و بی ثباتی سیاسی ناشی از بحران کوچ اجباری ارامنه قره باغ به خاک اصلی ارمنستان، روبروست.

ورود هند به صحنه قفقاز و تامین سلاح‌های دفاعی ارمنستان می تواند به تغییر موازنه نظامی ارمنستان با جمهوری آذربایجان  منجر شود و آمادگی فرانسه به همکاری با ارمنستان و در ابعاد نظامی-اقتصادی چهره قفقاز را دگرگون خواهد کرد.

در نهایت ارمنستان بدنبال یافتن همکاران و متحدانی است که در زیر ساخت‌های اقتصادی و بخش‌های تولیدی سرمایه گذاری کنند تا موجب افزایش اشتغال و تقویت بنیه اقتصادی این کشور شود. ناگفته پیداست که روابط ایران و ارمنستان بسیار دیرپاست ولی بدون بهبود روابط ایران با گرجستان، قلمرو ارمنستان برای ایران بن بستی بیش نیست.  

بهرام  امیر احمدیان

نویسنده خبر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران و گرجستان ایران و ارمنستان ایران و گرجستان و ارمنستان تهران و ایروان بهرام امیر احمدیان


( ۱۰ )

نظر شما :

ناشناس ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۳
گرجستان بی میل نیست تا روابط با ایران گسترش دهد زیرا یکی از ضرر کننده کریدور ترکیه و باکو گرجستان است و البته امیدوار با لابی ارامنه و تلاش برای عضویت در اتحادیه اروپا و درامد ترانزیتی و اهرم فشار بر باکو و ترکیه( مناطق گردبانی، بلنیسی، دمانیسی و مارنولی و معبدهای «کشیکچی داغ»گرجستان)متاسفانه باید غفلت ایران از گرجستان تمام شود و روابط تنگاتنگ سیاسی و اقتصادی در دستور کار گیرد
خسرو ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۲۱:۲۵
تحلیل اشتباهی بود با سرهم کردن دیتای اشتباه نمی توان به نتیجه درست رسید همه دنیا و خود ارمنستان می‌گویند که صلح در قفقاز نزدیک است ولی شما امیدوارید با مسلح کردن ارمنستان توسط هند و فرانسه جنگ دوباره شعله ور گردد ارامنه قره باغ مهاجرت اختیاری کردند چون نمی خواستند تبعه آذربایجان شوند و کریدور زنگه زور با همراهی ارمنستان باز خواهد شد
Aysan Maral ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۰۰:۲۴
آقای امیر احمدیان, وقتی این سایت فقط مقالاتی از نژادپرستان ایران شهری مثل شما را منتشر می کند پس جای تعجب نیست که در را برای فارس تازی شما هم تا آخرش باز می کند. متأسفانه همه فارس ها چه عادی و چه دانشگاهی به این سرطان نژادپرستی مبتلا هستند و شما هم از این قاعده مستثنی نیستید. اما ما امثال شما را همان طور که ارمنی ها را درمان می کنیم درمان خواهیم کرد در مورد کریدور زنگزور، ارمنستان راهی جز پس دادن آن به مالک واقعی خود که آذربایجان است، ندارد. به هر طریقی ما این امر را محقق خواهیم کرد. آنها به دلیل ویرانی هایی که به 7 منطقه آذربایجان وارد کرده اند باید میلیاردها دلار پس بدهند. از کجا می خواهند این پول را بیاورند؟ امپراتوری ها دارای فرآیند تولد، رشد، گسترش و نابودی هستند. سعی کنید به جای اینکه خودتان را با آرزوهای غیرواقعی خشنود کنید، روند را درک کنید. امپراتوری روسیه در آخرین مرحله نابودی خود است و هیچکس از جمله ایران نمی تواند آنها را نجات دهد. لطفا تاریخ امپراتوریها را بخوانید.
یوسف اکبری ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۵
باز جای تشکر داره که جناب امیر احمدیان از لحاظ حقوقی نام جمهوری آزربایجان رو درست می نویسند و مثل احسان موحدیان و احمد کاظمی از واژه جمهوری باکو استفاده نمی کنند ولی سوالی که پیش می آید اینه که چطور شما به اهمیت روابط ایران با ارمنستان پی برده اید ولی حرفی از کسترش روابط با جمهوری آزربایجان که اتفاقا دارای اشتراکات فرهنگی،مذهبی و حتی زبانی بیشتری با مردم ایران دارند نمی زنید؟ آیا بهتر نیست که ایران به جای اینکه قسمتی از مشکل باشه قسمتی از راه حل باشد؟ کشور های جهان دنبال بهانه می گردند که به عضویت اتحادیه های منطقه ای و جهانی باشند اما ما بادست خودمان با وجود دعوت از سوی اعضای شورای ترک از ایران به عنوان عضو ناظر از این پیشنهاد استقبال نمی کنیم . علت عدم استقبال از این پیشنهاد چیست؟ ترس از تجزیه یا چیز دیگر؟ خواهشا جناب امیر احمدیان به عنوان یک صاحب نظر این موضوع را در مقاله یا نوشته ای در همین سایت بررسی کنند تا حداقل از مضرات و منافع عضویت احتمالی ایران در شورای کشورهای ترک اطلاع رسانی کنند.
آراد-سامانیان ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۲:۲۵
آقای امیر احمدیان در پارادایم ارمنی گرایان تحلیل کرده،مطلب فاقد رویکرد راهبردی و کارشناسانه است. هنوز دارد تکفیری می گردد در حالی که پاشینیان نخست وزیر ارمنستان،دید واقع گرایانه به تحولات اخیر دارد
ناشناس ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۹
این پانترکها اونقدر نادان هستند که نمی فهمند یک سایت ایرانی منافع ملی ایران را در نظر می گیرد و نه منافع ملی ترکیه را ... علی پانترکه و دو سه کارگر روزمزد ترکیه هر روز به اینجا و اونجا سر می زنند که اگر موضوعی در ارتباط با قفقاز دیدند به چرت و پرت گویی بپردازند .
حسین ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۶
فعلا که جلو جلو با اسمهای ناشناس دست پیش میگیرند که پس نیفتند