پولیتیکو: اروپا تعلیق جزئی شراکت با اسرائیل را بررسی میکند
اسرائیل ممکن است با محدودیتهای تازهای از سوی اتحادیه اروپا روبهرو شود. بر اساس اسنادی که فاش شده، بروکسل در حال بررسی توقف برخی همکاریها با تلآویو به دلیل عملکرد نظامی این رژیم در غزه است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، اتحادیه اروپا در حال بررسی اقداماتی است که ممکن است به تعلیق بخشی از همکاریهای خود با اسرائیل منجر شود. دلیل این اقدام، نگرانی از نقض حقوق بشر در نوار غزه است.
پیشنویس این پیشنهادها را سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا (EEAS) تهیه کرده و سایت پولیتیکو آن را منتشر کرده است. در این سند، گزینههایی از جمله تعلیق کامل یا جزئی توافقنامه مشارکت اتحادیه اروپا و اسرائیل مطرح شده است. این توافقنامه، پایه همکاری میان دو طرف در زمینههایی مانند تجارت، سیاست و علم است.
بر اساس این گزارش، یکی از گزینهها، تعلیق گفتوگوهای سیاسی میان اتحادیه اروپا و دولت بنیامین نتانیاهو است. اجرای این گزینه نیازمند موافقت همه 27 کشور عضو اتحادیه است. اما گزینه دیگر، تعلیق امتیازهای تجاری اسرائیل است که فقط با رأی اکثریت اعضا در شورای اتحادیه قابل اجراست و احتمال اجرایی شدن بیشتری دارد.
از دیگر پیشنهادها، ممنوعیت واردات کالا از شهرکهای اسرائیلی در کرانه باختری است. البته برای اجرای این گزینه هم به توافق همه کشورهای عضو نیاز است. با این حال، در سند EEAS آمده که کشورهای عضو میتوانند این ممنوعیت را بهطور جداگانه و در سطح ملی اجرا کنند.
پیشنهادهایی درباره محدود کردن مشارکت اسرائیل در برنامههای علمی و دانشگاهی اتحادیه اروپا هم مطرح شده است؛ از جمله برنامههای «اراسموس» برای تبادل دانشجو و «هورایزن» برای پژوهشهای علمی.
این پیشنهادها پس از آن مطرح شدهاند که ارزیابی سرویس اقدام خارجی اتحادیه نشان داد اسرائیل به احتمال زیاد تعهدات حقوق بشری خود را نقض کرده است. در این گزارش آمده است که پس از حمله حماس در 7 اکتبر 2023، اسرائیل یک عملیات نظامی گسترده در غزه آغاز کرد که با استفاده از سلاحهای سنگین در مناطق پرجمعیت همراه بوده و همچنین مانع رسیدن کالاها و خدمات ضروری به مردم غزه شده است.
کایا کالاس، مسئول جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا، مأمور شده است تا پیشنهادهای مشخصی برای واکنش به رفتار اسرائیل ارائه دهد. این تصمیم در نشست سران اتحادیه اروپا در ماه ژوئن گرفته شد. با این حال، کشورهایی مانند آلمان و مجارستان که از حامیان اسرائیل هستند، ممکن است مانع برخی از این اقدامات شوند.
قرار است این پیشنهادها در نشست آینده وزیران خارجه اتحادیه اروپا که سهشنبه برگزار میشود، بررسی شوند.
در همین حال، کایا کالاس روز پنجشنبه اعلام کرد که اتحادیه اروپا و اسرائیل بر سر ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه به توافق رسیدهاند. او گفت امیدوار است این کمکها در روزهای آینده به دست مردم غزه برسد؛ او بدون هیچگونه محکومیت محاصره همهجانبه مردم غزه، از همکاری دولت نتانیاهو در این زمینه تشکر کرد!
نظر شما :