تجربه تلخی که از سر گذارندیم

پدافند S۳۰۰ یک سلاح واقعی یا اسب تراوا؟

۱۵ دی ۱۴۰۴ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۳۷۰۵۴ اخبار اصلی خاورمیانه
محمد مونسان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: واقعا چه تلخ و غافلگیر کننده است که کشورهایی برای دفاع از آسمان خود، دلگرم به این سامانه هستند ولی در روز مبادا چیزی جز ناکارآمدی و غافلگیری نصیب آنها نمی‌‌شود.
پدافند S۳۰۰ یک سلاح واقعی یا اسب تراوا؟

دیپلماسی ایرانی: حملات شدید موشکی و هوایی روز ۱۳ دی ماه آمریکا به ونزوئلا و انهدام سایت‌‌های پدافندی و راداری آنها در همان ساعات ابتدایی حمله، یک سؤال ویژه را در ذهن ایجاد کرد: «چرا S300ها هیچ عکس العملی نشان ندادند و به هیچ کاری نیامدند؟!»

در حملات اسرائیل به ایران هم عملا سامانه‌‌های پدافندی S300 هیچ کارایی‌‌ای از خود نشان ندادند یا فورا منهدم شدند. این در حالیست که خرید این سامانه از روسیه، سال‌ها به طول انجامید و با بدعهدی‌‌های مکرر روس‌ها مواجه شد. 

از طرفی کشورهای خریدار این سامانه‌‌های پدافندی روسی، دلگرم به دفاع از حریم هوایی کشور خود هستند و به پشتوانه آنها با دشمنان خود درگیر می‌‌شوند، غافل از اینکه این سامانه‌‌ها به طرز مشکوکی ناکارآمد می‌شوند. در واقع به‌جای این‌که نقطه قوت باشند، موجب غافلگیری می‌شوند و در نقش «اسب تراوا» ظاهر می‌‌شوند!

در این زمینه دو احتمال مطرح می‌‌شود: ۱) این سامانه‌‌ها اساسا به‌دلیل ضعف فنی و عملیاتی در برابر موشک‌‌ها و جنگنده‌‌های غربی کارایی ندارند. ۲) روس‌‌ها عمدا نقاط ضعف یا کدهای هک شدن سامانه‌‌ها را به دشمنان می‌فروشند یا بر سر آنها معامله می‌‌کنند. متأسفانه احتمال گزینه دوم بیشتر به نظر می‌‌رسد چراکه روس‌‌ها خودشان در جنگ اوکراین درگیر هستند و هیچ بعید نیست که در ازای گرفتن امتیازاتی از غرب، بر سر این سامانه‌‌های فروخته شده معامله کنند. گزینه اول به این دلیل خیلی دور از ذهن است که این حد از ناکارآمدی از یک سامانه پدافندی معروف، خیلی بعید و غیرعادی است.

همین سامانه S300 در سوریه نیز وجود داشت ولی در برابر حملات آمریکا و اسرائیل هرگز به کار نیامد. اوکراین نیز سامانه S300 داشته ولی ظرف چهار سال جنگ، هرگز به سرنگونی حتی یک فروند جنگنده یا موشک روسی با این سامانه موفق نشده است.

واقعا چه تلخ و غافلگیر کننده است که کشورهایی برای دفاع از آسمان خود، دلگرم به این سامانه هستند ولی در روز مبادا چیزی جز ناکارآمدی و غافلگیری نصیب آنها نمی‌‌شود. این ناکارآمدی مشکوک باید به‌طور ویژه از سوی خریداران این سامانه و سایر تسلیحات روسی پیگیری و به‌طور خاص پررنگ و برجسته شود تا روس‌‌ها برای حفظ آبروی خود هم که شده در مورد کارایی این سامانه‌‌ها جوابگو شوند.

سخنی با بزرگان

ما در جنگ ۱۲ روزه حملات غافلگیر کننده‌‌ای را از دشمنان اسرائیلی و آمریکایی متحمل شدیم. حملاتی که اگر سامانه‌‌های پدافندی ما از جمله S300 به درستی کار می‌‌کردند، قاعدتا هرگز نباید اتفاق می‌‌افتادند. علت این ناکارآمدی‌‌ها هرچه بوده باید هرچه سریعتر بررسی موشکافانه شده و اگر جواب قانع کننده‌‌ای برای آنها یافت نشود باید یک تردید اساسی در مورد تسلیحات روسی در ذهن داشت و هرگز نباید در روز نبرد به پشتوانه این تسلیحات، دلگرمی داشت. این را در مورد جنگنده‌‌های در حال خرید از روسیه یعنی سوخو ۳۵ نیز باید در ذهن داشت. 

هرگز نباید دو چیز را فراموش کرد: ۱) همه این سامانه‌‌ها، به غیر از اجزای سخت‌افزاری و فیزیکی، اجزای نرم افزاری و الکترونیکی و مخابراتی نیز دار هستند که اگر کدهای مربوط به آنها در اختیار دشمنان قرار گیرند، به‌راحتی از فاصله چند صد کیلومتری یا حتی چند هزار کیلومتری قابل هک شدن هستند. ۲) روسیه چهار سال است که در باتلاق اوکراین گرفتار شده و هم اکنون ترامپ در تلاش است تا اوکراینی‌‌ها را متقاعد کند که از ۲۰ درصد خاک خود صرف‌نظر کنند. این خوش‌خدمتی ترامپ به روس‌ها باید با یک قدردانی قابل ملاحظه، پاسخ داده شود. باید مراقب باشیم که ایران بخشی از این معامله نباشد و اگر هم شد، ضربات چندانی را متحمل نشود. اتفاقات ونزوئلا و سوریه نباید هرگز در ایران تکرار شود. از همین امروز باید به فکر چاره بود.

کلید واژه ها: ایران و روسیه اس 300 سامانه اس 300 خرید اسلحه خرید تسلیحات خرید تسلیحاتی ایران از روسیه محمد مونسان


( ۷ )

نظر شما :

علی روا ۱۵ دی ۱۴۰۴ | ۱۲:۰۰
سلام سیستم بسیار عالی اس در مورد فقط جنگنده ۳۵ و بی۲ نیست هوابردهای ارتش عراق یا جنگ مصر و اسرائیل این سیستم عالی عملکرد داره سیستم‌های ناوبری جنگنده هوایی آمریکا به اس ها باگ وارد میکنه موتور تا سوخت رسانی و پدافند عملیاتی بشه ایستایی داره پس در مقابل ۳۵ نمیتونه واکنش محور عملیاتی بشه با مهندسی تراز و تقویت و مسلح کردن موتوریته موشک اس به راحتی سرعت و ارتفاع میگیره علت اینست که روس به جایی این سیستم را نمیفروشد چون قابل به روز رسانی و تقویت است درباره جنگ ۱۲ باید خدمتتون عرض شود با نامردی از طریق سیستم زمینی اگر اخبار را مرور کنید دشمن باگ به اس ها داد ولی،بسیجیان سلحشور میدان پدافند را پاکسازی کردند کلا خانواده اس ها با تقویت عملکرد عالی دارند علاوه بر آن سیستم یاور عالی عمل می‌کند حتی بهتر از پیکان رقیب اف ها مخصوصا ۲۲ در مورد دفاع پدافندی به تجهیزات پیشرفته مجهزند و برای ریسک کمتر موشک‌ها از دوربرد عملیاتی سوار می‌کنند انهدام آنها به واحد تخصصی پدافند جدای از حوزه شناختی هوابردهای کشورهای دیگر نیاز دارد که جنگ ۱۲ این شناخت حاصل شده است
مصطفی روشن ۱۵ دی ۱۴۰۴ | ۱۲:۱۰
این S300 ها و حتی جنگنده های فرضی سوخو 35 حتی اگر بعد 10 سال تحویل هم داده بشن به هیچ دردی نخواهند خورد. روس ها معامله گرهای غیرصادقی هستن. در طول تاریخ همینطور بودن. به ایران مگه کم نارو زدن؟ اسرائیل دو مرتبه به ایران حمله کرد. چند ماه قبل از جنگ 12 روزه، همه سایتهای راداری و پدافندی ما را با چند تا موشک از آسمان عراق براحتی زد و رفت. مگه S300 نداشتیم؟ چرا یک دونه از موشکها یا جنگنده ها منهدم نشدن؟ همون حمله زمینه ساز جنگ 12 روزه شد ولی ما عبرت نگرفتیم و نخواهیم گرفت.
ابراهیم قدیمی ۱۵ دی ۱۴۰۴ | ۱۲:۴۰
شمشیر شمیر زن میخواهد و تانک خدنه اموزش دیده وعلاقمند به مبارزه میخواهد وهواپیمای نظامی خلبان نظمی جنگ اور۔در جنگ ویتنام یک خلبان میگ ۱۷ ویتنامی بیشترین تعداد از هواپیماهای امریکائی را سرنگون کرد۔هرسلاح متخصص کاربردی علاقمند میخواهد۔