پذیرش نقش تهران از سوی واشنگتن

کری در را برای ایران باز کرد

۱۵ دی ۱۳۹۲ | ۲۲:۳۰ کد : ۱۹۲۶۹۵۱ اخبار اصلی آمریکا خاورمیانه
با وجود ارتقای روابط تهران – واشینگتن پس از توافق هسته ای ژنو، روابط دو کشور در بسیاری از موضوعات به خصوص بحران سوریه که تا کنون بیش از 100 هزار نفر در آن جان باخته و میلیون ها نفر آواره شده اند، بسیار سرد است.
کری در را برای ایران باز کرد

دیپلماسی ایرانی:بسیاری از تحلیلگران پیش بینی می کردند پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران و توافق هسته ای مقدماتی ژنو، آمریکا در مورد نقش ایران در حل بحران سوریه انعطاف بیشتری از خود نشان دهد. این پیش بینی اکنون محقق شده است، چرا که باوجود ادامه مخالفت آمریکا با حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 که دلیل آن عدم پایبندی ایران به نتایج ژنو 1 است، جان کری ، وزیر خارجه این کشور می گوید حتی اگر ایران به این کنفرانس دعوت نشود نیز می تواند در حاشیه آن نقش آفرینی کند. با گذشت نزدیک به سه سال از بحران سوریه، این نخستین باری است که یک مقام عالی آمریکایی به لزوم نقش آفرینی ایران در حل بحران سوریه اشاره می کند.

واشینگتن و معارضان سوری مدت هاست که با مشارکت ایران در کنفرانس سوریه مخالفت می کنند. آنها ادعا می کنند تهران از بشار اسد حمایت می کند و به ارتش سوریه برای سرکوب گروه های مخالف کمک می کند.

رویترز در این زمینه نوشت: با وجود ارتقای روابط تهران – واشینگتن پس از توافق هسته ای ژنو، روابط دو کشور در بسیاری از موضوعات به خصوص بحران سوریه که تا کنون بیش از 100 هزار نفر در آن جان باخته و میلیون ها نفر آواره شده اند، بسیار سرد است.  

به گزارش این خبرگزاری انگلیسی، کری که در کنفرانس خبری در اورشلیم سخن می گفت بار دیگر به مخالفت آمریکا با دعوت رسمی از ایران برای مشارکت در کنفرانس ژنو 2 اشاره کرد. او گفت دلیل این مخالفت، عدم پایبندی ایران به نتایج کنفرانس ژنو یک است که در سال 2012 برگزار شد. این در حالی است که تهران می گوید تنها در صورتی در کنفرانس ژنو 2 شرکت می کند که دعوت از تهران بدون هیچ پیش شرطی باشد.

مقامات عالی آمریکایی می گویند این نخستین باری است که کری به طور علنی به احتمال نقش آفرینی ایران در مذاکرات مربوط به سوریه اشاره می کند. آن هم در شرایطی که ایران توافقنامه ژنو 1 را امضاء نکرده است.

طبق توافقی که در پایان ژنو 1 انجام شد، دولت سوریه و گرو های مخالف باید یک دولت انتقالی بر مبنای اجماع طرفین تشکیل دهند. واشینگتن معتقد است به موجب این توافق هیچ نقشی برای اسد در نظر گرفته نمی شود اما سوریه که از حامیان این طرح  و در عین حال پشتیبان اسد است، برداشت دیگری از آن دارد.

اما کری در یک تغییر لحن آشکار راه را برای ایفای نقش سازنده ایران در بازگذاشت. نقشی که حتی باوجود عدم حمایت ایران از نتیجه ژنو 1 نیز قابل اجرا خواهد بود.کری گفت: ایران می تواند در حاشیه ژنو دو نقش آفرینی کند اما این به تصمیم مدیر کل سازمان ملل و مقامات ایران بستگی دارد.با این حال وزیر خارجه آمریکا خاطرنشان کرد لازمه دعوت رسمی به ژنو 2 این است که کشورهای از نتایج ژنو یک حمایت کرده باشند.

مقامات عالی آمریکایی می گویند این نخستین باری است که کری به طور علنی به احتمال نقش آفرینی ایران در مذاکرات مربوط به سوریه اشاره می کند. آن هم در شرایطی که ایران توافقنامه ژنو 1 را امضاء نکرده است.

کری در عین حال تصریح کرد، در صورتی که ایران نتایج ژنو یک که مبنای ژنو 2 است را بپذیرد، به سادگی می تواند در ژنو 2 شرکت کند. وی افزود: ما از اینکه ایفای نقش مثبت ایران را شاهد باشیم استقبال می کنیم. همه از این روند استقبال می کنند.

تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10

کلید واژه ها: ژنو 1 سوریه


نظر شما :