عراقچی: خروج از برجام را در دستورکار قرار داده‌ایم

۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | ۰۰:۰۱ کد : ۱۹۸۳۳۲۳ سرخط اخبار

سید عباس عراقچی با تاکید بر اینکه ایران تاکنون از برجام خارج نشده است، گفت که جمهوری اسلامی ایران خروج از این توافق بین‌المللی را در دستورکار قرار داده است.

به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما گفت که هیچ کشوری نمی‌تواند ایران را به خروج از برجام یا نقض این توافق متهم کند چرا که همه اقدامات ایران از جمله اقدامات اتخاذ شده امروز در قالب برجام بوده است.

وی گفت: ما تاکنون از برجام خارج نشده‌ایم اما خروج از این توافق را در دستورکار قرار داده‌ایم و این خروج مرحله به مرحله خواهد بود.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما خروج از برجام را در دستور کار قرار داده‌ایم اما مرحله به مرحله و آمادگی داریم در هر مرحله خواسته‌هایمان را انجام دهیم. سیاست ما فرصت دادن به دیپلماسی است و در این سیاست یک قسمت مهم کاهش تعهدات هسته‌ای‌مان است که بر همین اساس محدودیت در ذخایر حساس هسته‌ای از این جمله است. این حساسیت شامل ذخایر، تعداد ماشین‌های سانتریفیوژ، سطح غنی سازی، راکتور اراک و سایت فردو است و اینها ستون‌های اصلی هستند و ما در مرحله اول یکی از اینها را که میزان ذخایر مقرر شده اورانیوم غنی شده و آب سنگین است را هدف قرار دادیم. به این معنا که دیگر از امروز به سقف تعیین شده در برجام برای تولید آن پایبند نیستیم.

وی ادامه داد: بر اساس برجام تا ۱۵ سال ما باید ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم ذخیره می‌کردیم و مازادش را می‌فروختیم و در ازایش کیک زرد می‌گرفتیم و یا آن را تبدیل می‌کردیم و همچنین ۱۳۰ تن آب سنگین ذخیره می‌کردیم و مازادش را به فروش می‌رساندیم و یا در کشور ثالث انبار می‌کردیم.

عراقچی گفت: اینکه بعد از تصمیم ایران این ذخایر به چه میزان افزایش پیدا می‌کند دست خودمان است. با توجه به ظرفیت، نیاز و تعامل و مذاکراتی که می‌تواند وجود داشته باشد این میزان تغییر می‌کند.

معاون ظریف گفت: در سه سال و نیم گذشته ما هیچ وقت در تولید اورانیوم غنی شده و یا آب سنگین متوقف نشده‌ایم و با شیوه‌های مختلف تولید ادامه داشته است اما از امروز دیگر سقفی برای تولیدات خود نداریم.

وی در رابطه با سطح غنی سازی خاطرنشان کرد: این موضوع بحث دیگری است. بحث ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده مربوط به اورانیوم با غنای ۳.۵ درصد است. اگر ظرف دو ماه خواسته ما محقق شود بر می‌گردیم به شرایط قبل اما اگر محقق نشود گام دوم را در پیش می‌گیریم و گام دوم هم کاملاً روشن است.

عراقچی درباره گام بعدی بعد از مهلت ۶۰ روزه اظهار کرد: ستون بعدی درصد غنی سازی است. یعنی اینکه ما دیگر به غنای ۳.۶۷ درصد پایبند نیستیم و هر درصدی که بخواهیم بر اساس نیازمان تولید می‌کنیم. همچنین ستون دیگر بحث اراک است. در برجام قرار شده راکتور اراک مدلسازی شود. یعنی این راکتور پیشرفته شود و ضایعات سوخت آن پلوتونیوم نداشته باشد. چرا که ما اساساً دنبال بمب اتم نیستیم و با سیاست‌ها و اصولمان هم خوانی ندارد. در مدل سازی راکتور قرار بود ۱+۵ به ما کمک کند که الان شدند ۱+۴ و چین و روسیه به همراه ایران رئیسان کارگروه مشترک مدلسازی راکتور اراک هستند اما در یک سال اخیر روند کار به خوبی پیش نرفته است و علت هم ترس شرکت‌های چینی از همکاری با ایران و تهدید آمریکا برای تحریم‌شان است.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه اعلام کرد: ما در نامه‌ای که از سوی رئیس جمهور نوشته شده اعلام کردیم انتظار داریم راکتور اراک و روند کارش به مسیر تکمیلی خود برگردد. در حال حاضر طراحی‌های اولیه آماده شده است و قرارداد تجهیزات بسته شده، ما انتظار داریم طبق جدول زمانبندی کار پیش رود وگرنه ایران قید همکاری در اراک را می‌زند و راکتور را خودش می‌سازد که می‌تواند از طراحی و تکنولوژی قدیمی استفاده کند و طبیعی است تبعات خاص خودش را این تصمیم دارد.

وی با بیان اینکه نقشه راه روشن است و تصویر واضحی مقابل چشمان ۱+۴ قرار دارد، تاکید کرد: با همه اینها ایران برای مذاکره در همه سطوح آمادگی دارد اگر طرف مقابل عقب نشینی کند.

معاون ظریف خاطرنشان کرد: در فاصله ۶۰ روزه ۱+۴ یا هر کدام از این کشورها یا آمریکا اگر به شورای امنیت سازمان ملل مراجعه کند و قطعنامه‌های گذشته را برگرداند یا قطعنامه جدیدی علیه ایران طراحی کند ایران یک پاسخ قاطع و محکم خواهد داشت و این پاسخ را رئیس جمهور در نامه‌ای که به سران پنج کشور نوشته است با تمامی ابعادش بیان کرده است، اما چون آقای رئیس جمهور خودشان در صحبت‌های امروز این مسئله را باز نکردند بنده هم به همین میزان کفایت می‌کنم. اما تاکید می‌کنم بازگرداندن قطعنامه‌های گذشته یا قطعنامه‌های جدید خط قرمز ایران است و برجام به کلی از بین می‌رود.

کلید واژه ها: سید عباس عراقچی برجام خروج از برجام


( ۱ )

نظر شما :