سهم ایران در موضعگیری روسیه نسبت به جزایر سه گانه

ضرورت تجدید نظر در روابط تهران – مسکو

۰۵ دی ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۳۷۸۲ آسیا و آفریقا نگاه ایرانی
نویسنده خبر: صادق ملکی
صادق ملکی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: با حمایت مجدد روس ها از ادعا و سیاست امارات در ارتباط با جزایر سه گانه که نقض آشکار تمامیت ارضی ایران بوده، دیگر نه تنها نگاه منفی ایران نسبت به روس ها عمیق تر شده بلکه بخاطر گذشته تاریخی و سیاست های مسکو در قبال منافع ایران، در بخش مهمی از بستر اجتماعی ایرانیان این نگاه منفی همراه با نفرت و کینه شده است.
ضرورت تجدید نظر در روابط تهران – مسکو

دیپلماسی ایرنی: سال ها پیش در بحث و گفت وگویی که با یک دیپلمات روس داشتم گلایه می کرد شما ایرانیان در نگاه به روسیه درگیر گذشته تاریخی هستید و بطور کلی دید منفی نسبت به ما دارید. در پاسخ گفته شد شما نه تنها تلاشی نکردید این ذهنیت تغییر کند، بلکه در سیاست ها و اقدامات خود در حوزه‌های مختلف عملکردی  ارائه کردید که تقویت این نگاه را سبب شده است.

با حمایت مجدد روس ها از ادعا و سیاست امارات در ارتباط با جزایر سه گانه که نقض آشکار تمامیت ارضی ایران بوده، دیگر نه تنها نگاه منفی ایران نسبت به روس ها عمیق تر شده بلکه بخاطر گذشته تاریخی و سیاست های مسکو در قبال منافع ایران، در بخش مهمی از بستر اجتماعی ایرانیان این نگاه منفی همراه با نفرت و کینه شده است. تقابل نگاه مثبت حاکمیت به روس ها و نگاه منفی مردم نسبت به مسکو فارغ از اینکه حتی از عوامل فاصله میان دولت با مردم و با بخش مهمی از الیت جامعه  شده، در تثبیت نگاه منفی نسبت به روس ها نقش اساسی داشته و دارد.
در ارتباط با موضع مسکو نسبت به جزایر سه گانه و از منظر ایرانیان، خشم مردم تنها متوجه روسیه نیست، بلکه این نارضایتی شامل تهران نیز می شود. بخش های مهمی از مردم ایران و الیت جامعه، رویکرد تهران را عامل اصلی در خدشه دار شدن غرور ملی خود می دانند. از نظر مردم ایران هم آوایی مسکو با اعراب در اجلاس مراکش حاصل سیاست های تهران نسبت به مسکویی است که آن را متحد راهبردی خود قلمداد می کند. اصرار به گام برداشتن در جاده یک طرفه رو به قبله مسکو از سوی تهران، در حالی که نقش منفی روس ها در برجام و تلاش برای شریک کردن ایران در تجاوز به اوکراین و.... روشن است فاصله عمیق میان مردم و نظام حکمرانی را سبب شده است. 

به روس ها نمی توان چندان خرده گرفت و آنان را مورد انتقادهای تند و احساسی قرار داد. از منطق سیاست، روس ها به دنبال منافع خود هستند و در محاسبات مسکو تنها و تنها منافع تعیین کننده سیاست های آنان است‌. ما به عنوان ایران اسیر ایدئولوژی بسته ای شده ایم که از ارزش های آن ایدئولوژی نه در سیاست داخلی و نه در سیاست خارجی چیزی باقی نمانده است. ظاهرا جریان حاکم بر سیاست خارجی ایران در نگاه به مسکو علیرغم کارنامه مردود روس ها همچنان چشم های خود را بر واقعیت های حاکم بسته و تهران در سیاست منطقه ای و بین المللی خود به دنبال تحقق رویا و آرزوی همراهی متحد راهبردی با خود است.

رویا و آرزوها راهی در سیاست ندارند. نه جهان و نه سیاست در عالم واقع یک رنگ و یک صدا نیست. ما خویش و ایران را از تنوع و مسیر آزاد انتخاب محروم کرده ایم و بر مسیری گام بر می داریم که با نگاه سیاه و سفید انتهایش به بن بست ختم شده است. باید بن بست را شکست و از فلج روحی و جسمی خارج شد. 

روس ها نشان داده اند و باز نشان خواهند داد که قابل اعتماد نیستند، زیرا موضوع سیاست اعتماد نبوده و نیست.

فهم اشتباه ما از نظام بین الملل و نگاه ایدلوژیک با سیاست ورزان آماتور، جریحه دار شدن غرور ملی را سبب شده و بلایی بر سر کشور آورده که عزت ملتی کهن و غیور به بازی گرفته شده است.  

در حال حاضر در کنار زخم های کاری ناشی از سیاست های داخلی ناکارآمد که همراه با بی مسئولیتی آشکار و عدم پاسخگویی در حوزه‌های مختلف عملکردی است، عدم واکنش و تغییرات اساسی در سیاست خارجی نسبت به روسیه و بطور کلی در نگاه به روابط بین‌الملل می تواند فاصله بستر اجتماعی ایران و ایرانیان را با حاکمیت چنان عمیق کند که شعله های هوس را میان گرک های به کمین نشسته ایران برانگیزد. چنانکه نشانه های این برانگیختگی و فرصت طلبی در مرزهای شرقی، جنوبی و شمالی و بطور مشخص در رویکرد طالبان، امارات و.... آشکار شده است. 

بدانیم با قرار گرفتن روسیه در کنار ادعای امارات نسبت به تمامیت ارضی ایران، ناراحتی و نارضایتی ایران و ایرانیان در قبال روسیه، به زخمی تبدیل شده است که احضار سفیر روسیه، مکالمه تلفنی وزیر امور خارجه با همتای روس و یا فراخوانی سفیر ایران به تهران التیام نخواهد یافت.

باید ذهنیت مقامات و نظام حکمرانی در ایران نه تنها نسبت به روس ها بلکه به جهان تغییر کند. تجدید نظر نسبت به روابط و نگاه به مسکو در گرو تجدید نظر در نگاه به جهان و روابط بین الملل است. باید و باید تغییرات راهبردی در نگاه به خود و جهان ایجاد کنیم. باید هر چه سریعتر جاده یک‌طرفه تهران در سیاست خارجی را چند طرفه کنیم و ایران را از اسارت تنهایی و اجبار در نگاه به مسکو و پکن رها و دست ها را برای انتخاب آزاد کنیم.

صادق ملکی

نویسنده خبر

صادق ملکی، کارشناس، استراتژیست و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی است.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران روسیه ایران و روسیه روابط ایران و روسیه جزایر سه گانه تهران و مسکو تمامیت ارضی صادق ملکی


( ۱۱ )

نظر شما :

یه بابایی ۰۵ دی ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۱
جالب و در همان حال افسوس برانگیز این است که دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی سالهاست بگونه ای یکسویه روسها و چینی ها را شریک راهبردی خود میداند ولی در این همه سال یکبار و تنها یکبار سوی مقابل حتا بگونه ای ضمنی به این شراکت راهبردی اشاره ای نکرده و نمیکند و باز این جریان روسوفیلی که در عمل سکاندار سیاست خارجی ایران هم هست به آن پافشاری میکند و آدم را یاد آن جوک می اندازد که "منو آرنولد رو کجا دارید میبرید !!!". یک کشور کوچکی چون امارات با سیاست حساب شده اش در چند دهه ی گذشته کار را بجایی رسانده که روسها ایران را برای رابطه با آن و عربها به آسانی فدا میکنند(همچنانکه چینی ها هم کردند و خواهند کرد!) و این مردم را خشمگین و ناامید میکند .
محمد ۰۵ دی ۱۴۰۲ | ۱۷:۱۷
اگر معنی شکستن این بن بست ، بازگشت به ظریف و روحانی باشد ، مسئولان حاضرند ما را به قعر جهنم بفرستند اما از این جاده یکطرفه دنده عقب بر نگردند. بن بست موجود تماما به دلیل رفتارهای اشتباه مردم ایران است که از سالهای 76 تا 96 با حضور و رای اشتباه خود بر این سیاست ها مهر تایید زده و حال که به دیوار خورده ایم از زمین و زمان شاکی هستیم که چرا بقیه کشورها پیشرفت کردند و ما جاماندیم . اما مردم از خودشان نمی پرسند که طی این دودهه چرا هر اشتباهی که دیدند ، چشم پوشاندند و سعی کردند اشتباه را با اشتباه جبران کنند. مگر می شود هاشمی رفسنجانی و خاتمی و احمدی نژادو روحانی بد با شند و ما مردم ناآگاه خوب ؟ وقت آن نیست که یک سوزن به خودمان بزنیم ؟
عیسی ۰۵ دی ۱۴۰۲ | ۱۹:۱۶
عجیب اینجاست که از نظر نویسنده‌ی محترم، ادّعای امارات نسبت به جزایر ایرانی و نیز حمایت سایر کشورهای خلیج فارس از ادّعای امارات و همچنین امضاء آمریکا و اروپائیها زیر آن بیانیه‌‌های گزاف را نمی‌توان به عنوان دلیل خصومت ایران با کشورهای خلیج فارس و آمریکا و اروپا به حساب آورد و با آنها فقط باید تنش‌زدایی کرد! واقعاً عجیب است که کودتا و دشمنی و نیز عهد شکنی آمریکا و اروپا در برجام و سایر قراردادهایشان با ایران را نمی‌توان به عنوان سابقه‌ی تاریخی منفی آنها به حساب آورد و همواره انعقاد برجام دو و سه را به عنوان تنها راه نجات سیاست خارجی ایران معرفی میکنید ولی همزمان مواردی تأخیر در فروش اس۳۰۰ و احداث نیروگاه اتمی بوشهر را به عنوان مهمترین خاطرات تلخ مردم ایران یادآوری میکنید!
خسرو ۰۵ دی ۱۴۰۲ | ۲۱:۱۶
روسیه رفتار روسی دارد ، اوپورتونیست و عملگرا و خونسرد و... --- در رابطه با روسیه باید مثل خودش بود گاه‌گاهی با اعمال سیاسی یادآوری کرد که ایران شریک مساوی (فقط سلاح هسته ای ندارد )روسیه است جمعیت حدودا مساوی و نوع اقتصاد نفتی و نیمه صنعتی و البته سواحل خیلی بهتر ایران در خلیج فارس و دریای عمان -- مثلا به این راحتی پهپاد ندهیم در مواقع محکومیت جهانی روسیه ، ما هم محکومشان کنیم در فرهنگ روسی ، دوستی که در. هر شرایط دوست شماست نیاز به سرمایه گذاری ندارد بدان جهت ایران را همیشه در دسترس حساب کرده و نیاز به رعایت نمی دانند در هر حال روسیه یا هر کشور دیگری را از دید فرهنگ ایرانی نباید دید
واحد حقگو ۰۶ دی ۱۴۰۲ | ۰۸:۰۰
سلام ما نظر آقای صادق ملکی را تایید می نماییم.
حسین ۰۷ دی ۱۴۰۲ | ۱۱:۲۹
آقای سرگی لاورف و یا بهتر بگویم سرگی کلانتریان ارمنی تبار،، بخوبی توانست جبران حمایت شوونیستها و پان ایرانیستها از هم نژادهای خود در ارمنستان را با خیانت به ایران جواب دهد، تا بلکه شوونیستهای ابله سر عقل بیایند.
علی ۰۲ اسفند ۱۴۰۲ | ۲۳:۴۵
در پاسخ به حسین مغول زاده. ما پارس ها شما هرزه های پانترک رو از سرزمین ایران پر میکنیم بیرون و اون روز رو با کرد ها و لرها و بلوچ ها جشن میگیریم