سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران
بقایی: تعویق مذاکرات بنا به خواسته طرف عمانی انجام شد

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوزی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به پرسشهای آنان پاسخ گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات مقامات امریکایی که لغو کامل غنی سازی توسط جمهوری اسلامی ایران را شرط تداوم و به نتیجه رسیدن گفت وگوها دانسته اند، گفت: «چنین چیزی را به هیچ وجه نمی پذیریم. ما به عنوان یک کشور عضو آژانس از حق غنی سازی برخورداریم و این خط قرمز ماست و به هیچ وجه حاضر نیستیم درباره خطوط قرمزمان گفت وگو کنیم.»
بقایی تاکید کرد، موضوع را نباید پیچیده کرد. ایران بر اساس ماده چهار قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی از حق غنی سازی اورانیوم برخوردار است. دوربینهای آژانس دائما در حال نظارت بر برنامه هستهای کشورمان هستند و عدم انحراف برنامه هستهای کشورمان به سوی مقاصدی غیرصلح آمیز را تایید کرده اند. بنابراین برای همه ثابت شده است که برنامه هستهای ما مقاصد غیرصلحآمیز ندارد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه که گفته بود هیچ هماهنگی با ما برای برگزاری نشستی با طرف ایرانی بر سر موضوع هسته ای ایران نشده است، گفت: «از طرف ما هیچ تناقضی در این زمینه وجود ندارد. ما در تهران نیز با سفرای کشورهای اروپایی جلساتی را درباره مذاکرات هستهای داشتیم و آنها را در جریان مذاکرات قرار دادیم. هفته گذشته نیز از کشورهای اروپایی از جمله فرانسه دعوت شده بود تا قبل از مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا مذاکراتی انجام شود که به دنبال لغو نشست رم این نشست نیز لغو شد.»
بقایی از فرانسه خواست تا مواضع سازندهای اتخاذ کند و نقش مخرب در مذاکرات نداشته باشد. وی تاکید کرد که درباره نشست ایران با طرف های اروپایی لغوی در کار نبود و پیام خاصی در پی نداشت. مواضع فرانسه برای ما عجیب بوده است. ما این گونه برداشت می کنیم که رفتار آنها به نوعی برای چانه زنی در خارج از اتاق مذاکرات برای گرفتن امتیاز است که به هیچ وجه برای ما قابل قبول نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره ازسرگیری مذاکرات و دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا نیز گفت: «ما در عمل نشان دادیم که به مذاکره پایبندیم. تعویق زمان گفتوگوها به پیشنهاد میانجیگر یعنی دولت عمان بود. دلیل آن هم همان چیزی است که هم وزیر امور خارجه عمان و هم وزیر امور خارجه کشورمان بیان داشتند. درباره زمان دور بعدی مذاکرات نیز منتظر نظر دولت عمان می مانیم و درباره ادامه مسیر نیز حتما دولت عمان هماهنگ خواهد کرد و به ما اطلاع خواهد داد.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره لغو سفر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به آذربایجان گفت: «ما از اساسا فکر نمی کنیم که سفر مقامات رژیم صهیونیستی به هر کشوری سفر مبارکی باشد و قطعا نحس و نامبارک است. آنها به ارتکاب شدیدترین جنایت علیه مردم فلسطین متهم هستند. همه دنیا از رفتارهای آنها در حق مردم فلسطین و کشورهای منطقه ناراحت هستند. ما اطمینان داریم که همه کشورها متوجه هستند که چه فرد و مقامی را میزبانی می کنند و فکر میکنیم که همه کشورها باید موضعی واحد در برابر این رژیم اتخاذ کند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره حمله یمنیها به اسرائیل و اتهامی که طرف های امریکایی و اسرائیلی در این رابه به ایران میزنند نیز گفت: «همه اتهاماتی که علیه جمهوری اسلامی ایران زده می شود بیاساس است و این گونه اتهامات برای سرپوش گذاشتن بر جنایت های رژیم صهیونیستی در حق مردم فلسطین است.»
وی درباره پیامهای متناقض دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا و دیگر پیامهای تند و تهدیدآمیز مقامات امریکایی نیز گفت: «باید بگویم که پیامهای متناقضی که از طرف های امریکایی بیان میشود هم کمک کننده نخواهد بود و هیچ تاثیری بر عزم ما بر منافع اصولی مان نمیگذارد. همان طور که ما گفتهایم ما حاضریم برای رفع تحریمها به مذاکرات ورود کنیم و در عمل هم ثابت کردهایم که آماده مذاکره هستیم به همان صراحت هم گفتهایم که بر اصول خود پایبند خواهیم بود. ما همواره گفتهایم که هیچگاه به دنبال تسلیحاتی سازی برنامه هستهای کشورمان نیستیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره وجود اختلافاتی در درون دولت امریکا و مواضع برخی جریانهای جنگ طلب در این دولت که سبب شده است تا مذاکرات به تعویق بیفتد نیز گفت: «موضوع به تعویق افتادن مذاکرات همان طور که گفتم به دلیل تقاضای دولت عمان به عنوان کشور میانجی انجام شد. اما ما هم درباره اختلافات موجود در دولت امریکا و اینکه جریان های جنگ طلب و مخالف دیپلماسی در درون دولت این کشور مخالف مذاکره هستند نیز شنیده ایم. اما آنچه برای ما اهمیت دارد موضع گیری هیئت مذاکره کننده امریکایی در میز مذاکره است. اینکه چگونه یک موضع معقول بگیرند به خود آنها مربوط است. موضع ما معقول، منسجم و روشن است و ما با آمادگی کامل وارد گفت وگوها شده ایم.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره حمله رژیم صهیونیستی به یک کشتی کمک رسان موسوم به وجدان گفت: «حمله به این کشتی حمله به وجدان جامعه جهانی بود. میدانیم که از اسفند ماه تا کنون یعنی بیش از دو ماه هیچ کمک غذایی به غزه وارد نشده است. مدت ها بود که سابقه نداشت یک رژیم با استفاده ابزاری از غذا، دارو و کمک های انساندوستانه برای امحای یک ملت بهرهبرداری کند. مجامع بین المللی و حقوق بشر وظیفه دارند به این موضوع ورود کنند و جلوی جنایتهای این رژیم را بگیرند.»
او همچنین درباره وضعیت سوریه و اقدامات رژیم صهیونیستی در این کشور که در این رابطه ادعاهایی را نسبت به حمایت از اقلیت های دینی در این کشور بیان کرده است نیز گفت: «ما واقعا از شرایطی که در سوریه به وجود آمد متاسفیم که سبب شد رژیم صهیونیستی در این کشور اشغالگری کند و علیه زیرساخت های این کشور اقدام کند. این رژیم از هیچ جنایتی در این کشور فروگذار نکرده است. جامعه جهانی باید در این زمینه اقدامات مقتضی را انجام دهد و جلوی رفتارهای غیرقابل قبول رژیم صهیونیستی را بگیرد. باید حامیان اصلی رژیم صهیونیستی، مشخصا امریکا و کشورهای اروپایی، ناامنسازی رژیم صهیونیستی را مانع شوند و هر چه سریعتر رفتارهای ضد امنیتی آن را متوقف کنند.»
بقایی تاکید کرد، تحولات سوریه برای هر کشور مسئولیت پذیری در منطقه نگران کننده است. ما مخالف این وضعیت هستیم که امکانات اقتصادی و دارایی های راهبردی سوریه مورد حمله و تجاوز رژیم صهیونیستی قرار بگیرد. در این حملات بسیاری از مردم سوریه جان خود را از دست دادند و بسیاری از زیرساخت های سوریه متأسفانه از بین رفته است. سوریه بخش لاینفک منطقه ماست. ما از هیچ تلاشی برای جلوگیری از اشغالگری و ناامنی در سوریه فروگذار نمی کنیم. یکپارچه و ثبات در سوریه و مشارکت همه گروه ها در آینده سوریه جزء مواضع ثابت ما در این کشور است.
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره تصمیم دولت عراق و مقامات اقلیم کردستان به دادن ضرب الاجل دو هفته ای برای پایان دادن به فعالیت گروه های ضد ایرانی در خاک عراق، به طور خاص اقلیم کردستان عراق گفت: «مقامات ایران، عراق و اقلیم کردستان به ضرورت امنیت در دو سوی مرز واقف هستند. ما واقعا خرسند هستیم که مقامات دولت عراق بر اساس توافق امنیتی که حاصل شده بود تلاش دارند تا گام های مشخصی را برای اطمینان در امنیت مرزهای مشترک بردارند. مراجع ذیربط دو کشور در ارتباط کامل با یکدیگر هستند و اراده جدی برای اجرای کامل این توافق دوجانبه وجود دارد.»
وی درباره روابط ایران و عربستان نیز گفت: «روابط دو کشور در حال تقویت است و در زمینه های مختلف رو به جلو و در حال پیشرفت است.»
نظر شما :