سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی
بقایی: رئیس جمهور به زودی به پاکستان سفر میکند

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران به پرسشهای آنان پاسخ گفت.
وی در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی درباره تماس های اخیر وزارت امور خارجه با کشورهای همسایه ازجمله پاکستان که آیا این تماس ها درباره تحولات اخیر منطقه است یا اهداف دیگری را دنبال می کند، گفت: «درباره پاکستان لازم است از این فرصت استفاده کنم که بابت سیل مهیبی که در روزهای اخیر در این کشور اتفاق افتاد به دولت و مردم این کشور تسلیت بگویم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه سپس گفت: «روابط ما با پاکستان رابطه ای دیرپا و مبتنی بر علقه های دینی، فرهنگی و تمدنی است و برای آن ارزش بسیاری قائلیم. تماس های اخیر میان مقامات دو کشور طبیعتا درباره روابط دوجانبه بوده است. البته نمی توانیم اذعان نکنیم که متعاقب تجاوز رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران این تماس ها افزایش یافته است. ما با پاکستان به عنوان یک کشور اسلامی که علاقه زیادی به مردم ایران دارند، تماس های بسیاری داریم. فکر می کنیم ظرف روزهای آینده سفر رئیس جمهور به پاکستان انجام می شود که خود نشان دهنده روابط خوب و عمیق ما با پاکستان را نشان می دهد. پاکستان عضو غیر دائم شورای امنیت و کشوری مهم در سازمان کنفرانس اسلامی است که برای رابطه با آن بسیار ارزش قائلیم.»
بقایی درباره موضوع زنگهزور که اخیرا رئیس جمهوری آذربایجان بیان کرده است، گفت: «ما همواره مواضع خود را در این زمینه به روشنی بیان کرده ایم. ما ضمن اینکه حامی گسترش روابط فی مابین کشورهای منطقه ازجمله قفقاز جنوبی هستیم در عین حال همیشه تاکید کرده ایم که این گونه معابر نباید به هیچ عنوان خدشه ای به مرزهای تعریف شده بین المللی و موقعیت و وضعیت ژئوپلتیک منطقه ای وارد کند. البته بعضی وقت ها این گونه اظهارات دقیق بیان نمی شود و منظورها به طور دقیق انتقال نمی یابد. باید به این نکته نیز توجه کرد و دید که دقیقا آنچه بیان شده است چیست.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره افشای رسوایی فساد اخیر جنسی در دولت امریکا موسوم به آپستین و این که آیا ممکن است این اتفاق سبب شود تا تله ای سیاسی از سوی اسرائیل برای امریکا ایجاد شود تا به دنبال آن بهانه ای برای حمله به ایران فراهم شود تا سرپوشی بر رسوایی های جاری گذاشته شود، گفت: «این موضوع در دستگاه قضایی امریکا در دست بررسی است ولی آنچه روشن است و سوابق رژیم صهیونیستی ثابت کرده است، این رژیم از هیچ ابزاری برای رفتارهای خصمانه خود از جمله باج گیری برای رسیدن به اغراض غیراخلاقی و غیرمشروع خود فروگذار نمیکند.»
وی درباره مذاکرات پیش روی ایران و اروپا در سطح معاونان وزیر امور خارجه در آستانه اسنپ بک نیز گفت: «سطح گفت وگوهای ما با سه کشور اروپایی و رئیس اتحادیه اروپایی همیشه در سطح معاون وزیر بوده است. ما به عنوان وزارت امور خارجه به عنوان مسئولان دیپلماسی کشور لحظه ای از ابزار دیپلماسی برای ایفای حقوق ملت ایران درنگ نمی کنیم و آن را با جدیت دنبال می کنیم.»
بقایی در پاسخ به پرسشی که گفته می شود ایران قبل از حمله رژیم صهیونیستی و ایالات متحده به تاسیسات هسته ای کشورمان غنی سازی زیر یک درصد را پذیرفته بود، آیا این خبر صحبت دارد یا خیر گفت: «این موضوع را باید در چارچوب مباحث داخلی دو حزبی در امریکا دنبال کرد و باید در همان حد به آن اعتبار بخشی کرد نه به عنوان گزاره های واقعی.»
وی درباره آخرین موضع وزارت امور خارجه نسبت به مکانیسم ماشه یا آنچه او پس گشت نامید، گفت: «موضع ما کاملا روشن و دقیق است. آخرین موضع نیز روز گذشته توسط وزیر محترم امور خارجه آقای عراقچی بیان شد که این اقدام را غیراخلاقی و غیرقانونی دانستند. ما اگر اقدامی را ذیل برجام انجام دادیم به دلیل بی عملی اروپا نسبت به تعهداتش بعد از خروج امریکا از برجام بود. آنها حتی وقتی علیه تاسیسات هسته ای صلح آمیز کشورمان عملیات انجام شد، از متجاوز حمایت کردند و خلاف موازین بین المللی عمل کردند. بنابراین آنها از هیچ توجیه اخلاقی و حقوقی برای انجام این کار برخوردار نیستند. ما می دانیم که دنیا دنیای عدالت نیست ولی اروپایی ها هم این را بدانند که اگر این اقدام را انجام دهند دیگر هیچ حقی به عنوان طرفی در برجام نخواهند داشت.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره بازگشایی سفارتخانه ها ازجمله سه کشور اروپایی در ایران گفت: «بله، خیلی از سفارتخانه ها که به دلایل نگرانی از تحولات به تجاوز رژیم صهیونیستی موقتا تعداد اعضایشان را کم کرده بودند یا فعالیت خود را تعلیق کرده بودند، به حالت عادی بازگشتند. ازجمله سه کشور اروپایی که هر سه سفیرشان در داخل ایران هستند و فعالیت سفارت خانه هایشان ادامه دارد.»
وی درباره محل و موضوع دیدار و مذاکرات ایران و سه کشور اروپایی گفت: «دیدار ایران و سه کشور اروپایی در سطح معاونان وزارت امور خارجه با معاون مسئول سیاست خارجی اروپایی در استانبول برگزار خواهد شد. موضوع مذاکرات روشن است. رفع تحریم ها و برنامه صلح آمیز هسته ای ایران محور گفت وگوهاست. ما مواضع خود را به طور جدی بیان خواهیم کرد و کشورهای اروپایی باید نسبت به مواضع خود نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی مواضع خود را به روشنی بیان کنند. آنها نه تنها به عنوان حامیان قطعنامه سازمان ملل حمله رژیم صهیونیستی را محکوم نکردند بلکه به توجیه آن پرداختند. طبیعتا در این نشست جمهوری اسلامی ایران مطالبه گر است و از طرف های اروپایی نسبت به این مواضع مطالبه گری خواهد کرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره سفر علی لاریجانی به روسیه گفت: «آقای دکتر لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل دیدگاه جمهوری اسلامی ایران نسبت به تحولات منطقه به مسکو سفر کرده بودند و دیدار خیلی خوبی با مقامات روسیه ازجمله درباره روابط دو جانبه داشتند. این امر متداولی است که کشورها برای تبادل اطلاعات چنین سفرهایی داشته باشند. این سفر یک سفر عادی با آگاهی کامل وزارت امور خارجه بود.»
بقایی درباره تماس های اخیر تلفتی وزیر امور خارجه با همتایان مصری و سوئیسی گفت: «این تماس ها در ادامه تماس های مستمری است که وزارت امور خارجه با کشورهای مختلف برقرار می کند و در آن درباره تحولات جاری و روابط دوجانبه گفت وگو می شود. طبیعی است که کشورها نسبت به تحولات منطقه نگران باشند ولی ما از کشورها می خواهیم که درک کنند آنچه باعث شرایط وخیم فعلی در منطقه شده است رژیم صهیونیستی و رفتارهای خصمانه است. در این گفت وگوها ما مواضع خود را بیان می کنیم و مسئولیت کشورها را به آنها یادآوری می کنیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره تحولات جاری در سوریه و حملات رژیم صهیونیستی به این کشور گفت: «مواضع ما همواره به روشنی و شفاف بیان کرده ایم. ما بر تمامیت سرزمینی و حاکمیت سوریه و یکپارچگی آن تاکید کرده ایم. اقدام رژیم صهیونیستی خلاف موازین بین المللی و حقوق بین الملل است و هیچ توجیهی ندارد و نشان می دهد که رژیم صهیونیستی هیچ حد و حدودی برای تجاوزات خود قائل نیست. آنچه درباره نیات رژیم صهیونیستی گفته میشود حدس و گمان نیست. اگر روندهای هشت دهه اخیر را دنبال کنید رژیم صهیونیستی جنگهایی را علیه کشورهای دیگر تحمیل کرده و طبیعتا در منطقه ما هر کشوری می تواند خود را در معرض تجاوزات رژیم صهیونیستی قلمداد کند.»
وی در ادامه افزود: «به نظرم باید به نیات رژیم صهیونیستی با بدبینی و تردید نگریست. برنامه رژیم صهیونیستی برای ضعیف کردن کشورهای منطقه و تکه تکه کردن کشورهای اسلامی و استفاده از هر فرصتی برای ایجاد شکاف و چنددستگی در جوامع هر کشوری است. در سوریه نیز متاسفانه همین قاعده را استفاده می کنند. با استفاده از وجود اقلیت های قومی که در حالت عادی در صلح هستند و به صورت مسالمت آمیز زندگی می کردند با سوء استفاده از این وضعیت درصدد بهانهجویی و تجاوز است. آنچه میبینیم در ظاهر هیچ دشمنی میان حاکمان جدید سوریه با رژیم صهیونیستی وجود ندارد اما رژیم صهونیستی از هر ابزاری برای ضربه زدن به زیرساختهای سوریه استفاده می کند که این سبب می شود کشورهای منطقه رویکردهای واقع بینانه ای را نسبت به تحولات منطقه ای داشته باشند.»
بقایی در پاسخ به پسش دیگری درباره نقش روسیه و چین در توقف مکانیسم ماشه گفت: «روسیه و چین اعضای برجام و اعضای شورای امنیت هستند و در هر روندی که بخواهد در شورای امنیت شکل بگیرد می تواند دخالت داشته باشند. ما با این دو کشور روابط هم سویی داشته ایم و دائما با آنها در حال رایزنی هستیم. درباره پس گشت ما با این کشورها روابط خوبی داشته ایم. فردا با مدیران کل این دو کشور نشستی در تهران خواهیم داشت که طبیعتا درباره پرونده هسته ای و پس گشت گفت وگو خواهد شد. از لحاظ حقوقی، منطقی، اخلاقی و سیاسی هیچ مبنا و دلیل منطقی برای بازگشت تحریم های لغو شده طبق برجام وجود ندارد.»
وی درباره نقش آلمان در مذاکرات پیش روی استانبول گفت: «ما به شدت از رویکرد آلمان خصوصا در یک ماه اخیر گلهمند هستیم. واژه گلهمند کمترین واژهای است که توانستم استفاده کنم. اظهارات اخیر مقامات آلمان ازجمله اظهارات صدراعظم آلمان که به صراحت گفته که اسرائیل در حال انجام کار کثیف از طرف کشورهای اروپایی است را توجیهی برای رفتارهای غیرمسئولانه و غیرمشروع اسرائیل میدانیم، ما از این اظهارات بسیار ناخرسندیم و معتقدیم برای مقامات آلمان مسئولیت حقوقی دارد و منتظریم ببینیم واقعا دولت آلمان چه توجیه و توضیحی برای این اظهارات دارد که لکه سیاهی در تاریخ روابط ایران و آلمان ایجاد کرده است.»
بقایی سپس گفت: «آلمان به عنوان یکی از اعضای عضو برجام و حامی قطعنامه مربوط به برجام باید به تعهدات خود ذیل برجام به درستی عمل کند و نمی تواند از این تعهدات شانه خالی کند.»
نظر شما :