در مجمع گفتگوی تهران
نیچروان بارزانی: اجازه نمی دهیم اقلیم کردستان منشا خطر برای همسایگان ما و به ویژه برای ایران باشد

دیپلماسی ایرانی: نیچروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان، در مجمع گفتگوی تهران ۲۰۲۵، در گفتوگو با سعید خطیب زاده رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارتخارجه شرکت کرد.
وی گفت: عراق به لحاظ منابع انسانی کشور قدرتمندی است و با منابع موثر و سیاستهای درست میتواند نقش مهمی را در منطقه ایفا کند.
اختیارات ما فراتر از قانون اساسی است و باید بنشینیم و درباره اتفاقات و تحولات منطقه با هم گفتگو کنیم و به اشتراکات بیشتری برسیم.
خطیبزاده: نقش عراق در تحولات منطقه چیست؟
نیچروان بارزانی: عراق در آینده منطقه میتواند نقش مهمی ایفا کند. وضعیت عراق در چند سال گذشته، وارد یک مرحله جدید شده است. ما در چند روز گذشته میزبان کنفرانس اتحادیه عرب بودیم کنفرانس خوبی برگزار شد. عراق کشوری است که تازه جنگ و مشکلاتش را پشت سر گذاشته و وارد یک فازی میشود که نقشی را در تحولات ایفا کند. عراق با آینده نگری میتواند نقش مهمی را در منطقه ایفا کند. سیستم در عراق فدرالی است. ما تاکنون به آنجا نرسیدیم و راه زیادی برای فدرالی شدن داریم. ما در کردستان، آینده خودمان را در چهارچوب عراق نگاه میکنیم. برخورد بغداد با اقلیم مثل اصول فدرالی نیست. وقتی اربیل را نگاه میکنند فکر میکنند اختیارات بیشتری به اقلیم میدهیم. اولین کار برای ثبات سیاسی در عراق این است که مساله فدرالی با کردستان را حل کنند.
خطیبزاده: نقش اقلیم کردستان در مورد تحکیم روابط با ایران چیست؟
رئیس اقلیم کردستان عراق: روابط ما با ایران روابط تاریخی، فرهنگی و زبانی است. حدود ۶۰ درصد تجارت با عراق از سوی اقلیم انجام میشود. ما در تمام مقاطع تاریخی که دچار مشکل بودیم ایران به ما کمک کرده، در حلبچه و در جنگ داعش ایران اولین کشوری بود که به ما کمک کرد. خدا رحمت کند سردار سلیمانی را که به اربیل آمد و مشکل را در آنجا حل کرد.
خطیب زاده : سفر رئیس جمهور پزشکیان به عراق را چطور ارزیابی میکنید؟
بارزانی: بعد از آمدن رئیس جمهور پزشکیان به عراق و اقلیم کردستان عراق شاهد توسعه روابط با جمهوری اسلامی هستیم. تا پیش از این سالها فراز و نشیب هایی در روابط داشتیم و در سفر بنده به تهران در زمان آقای رئیسی، درباره بسیاری از مسائل به طور واضح بحث کردیم.
دکتر پزشکیان در اولین سفر به عراق آمد و به اربیل تشریف آوردند؛ ایشان قبلا هم وقتی رئیس دانشگاه بود به اربیل آمدند و وقتی با زبان کردی با همه صحبت کردند، همه را متعجب کرد و فارسی صحبت کردن من هم همه را متعجب کرد. در تمام سطوح روابط با ایران جلو میرویم و جلسه ای که قرار است به زودی در سنندج برگزار شود، دستاور همان سفر پزشکیان به عراق است. رئیس جمهور ایران دکتر پزشکیان به حرفی که میزند اعتقاد دارد و به آن عمل میکند. ما می بینیم که پزشکیان بعد از گرفتن پست رئیس جمهوری ایران، روابط خوبی با دیگر کشورها و به ویژه با عراق دارد؛ مکانیزمی بعد از سفر پزشکیان به عراق در سفرهای کربلا، نجف و ... ایجاد شد و انجام این سفرها با این مکانیزم منظم شد.
خطیبزاده: تحولاتی که بعد از انحلال پ.ک.ک رخ داد، میتواند پایانی بر منازعه این گروهها باشد؟
نیچروان بارزانی: در مسئله امنیتی مکانیزم خوبی درباره انحلال پکک و امثال این گروهها داریم و اجازه نمی دهیم اقلیم کردستان منشا خطر برای همسایگان ما و به ویژه برای ایران باشد و مرتب جلساتی برگزار میکنیم. همه ما به این واقف هستیم که مراحل خوبی را با جمهوری اسلامی در این خصوص طی کردیم.
خطیبزاده: با اتفاقاتی که درباره گروه پکک افتاد نظر شما درباره این اتفاقات چیست؟
رییس اقلیم کردستان عراق: پشتیبانی میکنیم؛ مسئله کردی را نمیتوان با جنگ و خونریزی جمع کرد؛ ما دخالت نمیکنیم اما اگر بتوانیم کمکی کنیم به ترکیه حتما انجام خواهیم داد و روالی را بازی میکنیم که پکک را حل کنیم البته موضوع فوق از طریق عملیات نظامی حل نمیشود.
خطیبزاده: شما به ایران که میآیید چه حسی دارید و چه چیزی بیشتر از همه برای شما جذاب است؟
نیچروان بارزانی: خاطراتی که درباره ایران دارم؛ ایران کشوری بوده که ما را نه به عنوان پناهنده که به عنوان مهمان پذیرفته و ما الان به ایران میآیم به عظیمیه کرج میروم و ما اشتراکات بسیاری داریم و اینجا را خانه خودمان میبینیم.
نظر شما :