تحلیل تطبیقی درس آموز دو عملیات هزاره سومی
یکی در روسیه و دیگری در ایران

دیپلماسی ایرانی: با درود بیکران به روان شهدای تجاوز اخیر به جمهوری اسلامی ایران از جمله فرماندهان نظامی، اطلاعاتی؛ دانشمندان هسته ای و بهویژه زنان، مردان و کودکان بی گناه باید اذعان کرد که دو عمیلیات ویژه در ماه پایانی بهار 1404 در خاک روسیه توسط اوکراین و در ایران اسلامی توسط رژیم صهیونی و امریکا مقطعه ای تعیین کننده در استراتژی و شیوه جنگ های نظامی است که پایانی بر دوره جنگ های کلاسیک و موید دوره جدید جنگ های هزاره سومی با برجستگی مثلث دانش پهپادی، عصر دیجیتال و عنصر اطلاعاتی و امنیتی است. بدون شک در چنین فرایندی از سویی ایران اسلامی به تغییرات و اصلاحات اساسی در دکترین دفاعی و امنیتی کشورمان نیازمند است و از سوی دیگر تداوم کنشگری دیپلماتیک در دو عرصه دیپلماسی عمومی با روایت سازی از تهاجم یک جانبه و غیرقانونی به کشورمان در تعامل با کشورهای اسلامی، همسایگان و دوست و تمامی ملت ها و بهویژه پیگیری محکومیت متجاوز و طرح درخواست غرامت از متجاوزان در مجامع بین المللی تخصصی در کنار مستندسازی اهمیت دو چندان دارد.
تحلیلگران سیاسی و نظامی دنیا هر دو عملیات را که هزاران کیلومتر از فرماندهی و اجرا فاصله داشتند، از پچیده ترین عملیاتهای نظامی و اطلاعاتی توصیف کرده که در مورد اوکراین در طول جنگ بی سابقه بوده و طی این عملیات با برنامه ریزی 18 ماهه ناوگان بمبافکنهای استراتژیک روسیه که بخشی از سهگانه نیروهای این کشور در کنار موشکهای زمینی و زیردریایی است همچنین زرادخانه هستهای این کشور، بزرگترین زرادخانه جهان، را تشکیل میدهند مورد حمله 117 پهپاد قرار گرفته و خساراتی بین 6 تا 7 میلیارد به این تجهیزات پیش رفته وارد شد. زلنسکی بعد از این عملیات که خود نیز نظارت مستقیم بر آن داشته گفت این عملیات که شامل پهپادهای پنهان شده در سقفهای چوبی کامیونها بود، به بازگرداندن اعتماد شرکاء به توانایی اوکراین برای ادامه جنگ کمک شایان کرده است.
در مورد تجاوز رژیم صهیونی به جمهوری اسلامی ایران، برنامهریزی حملات از اوایل دهه ۱۹۹۰ آغاز شد و انجام چنین حمله ای بسیار پرخطر ارزیابی شده و اهداف ترور فرماندهان عالیرتبه نظامی و تخریب توانمندی هسته ای دنبال میکرد و اگر عملیات اسرائیل، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، را به بمباران تأسیسات هستهای ایران وادار نمیکرد، مشخص نیست که اسرائیل چگونه میتوانست به هدف اصلی خود دست یابد. ریشه این عملیات به دهه ۱۹۹۰ برمیگردد، زمانی که سرویسهای اطلاعاتی اسرائیل اولین تلاشهای ایران برای ایجاد برنامهای برای توسعه سلاحهای هستهای را شناسایی کردند. سپس رژیم صهیونیستی شروع به ایجاد شبکه گستردهای از مأموران در داخل ایران کرد تا یک کارزار خرابکاری را انجام دهد که شامل دو انفجار در یکی از مراکز اصلی غنیسازی اورانیوم ایران و ترور چندین دانشمند ایرانی بود. ولی مقامات رژیم به این نتیجه رسیدند که این تلاشها کافی بوده و برای نابودی کامل برنامه هستهای ایران و از بین بردن دانشمندانی که رهبری این برنامه را بر عهده داشتند، به حملات هوایی متوسل شوند. برای اطمینان از موفقیتآمیز بودن این عملیات، آموزش خلبانان برای چنین مأموریتی در جغرافیای سرزمین های اشغالی غیرممکن بود لذا در سال ۲۰۰۸، بیش از ۱۰۰ جت F-۱۵ و F-۱۶ اسرائیلی ۱۵۰۰ کیلومتر تا یونان پرواز کردند تا توانایی نیروی هوایی خود را برای حمله به تأسیسات هستهای ایران از هوا آزمایش کنند و چنین تمرینهایی به طور فزایندهای ادامه یافت و فهرستی شامل ۲۵۰ هدف را که میخواستند از بین ببرند، از جمله دانشمندان و رهبران نظامی ایران، تأسیسات هستهای و موشکاندازها تهیه کردند.
در مورد هر دو عملیات چند موضوع برجسته بوده که تدابیر لازم و درس گرفتن از خسارات وارده در کنار اتخاذ تدابیر پیشگیرانه را می طلبد؛ البته چنین عملیات های پیچیده ای از سوی یک ساختار ناممکن بوده است و در هر دو مورد کمک ها و مشاوره های اطلاعاتی و نظامی محور غربی نقش مهمی داشته اند.
الف – نقش ستون پنجم و نفوذی های اطلاعاتی امنیتی برجسته بوده است و اتباع خارجی نیز مشارکت فعال داشته اند.
ب – ناوگان حمل و نقل سنگین در انتقال تجهیزات نظامی و پهپادی ایفای نقش کردند و در یک فرایند زمانی قابل توجه تجهیزات لازم به جغرافیای نزدیک عملیات انتقال یافتند.
ج – ساختارهای اطلاعاتی و امنیتی علیرغم وجود شواهد تهدیدآمیز در اتخاذ تدابیر پیشگیرانه به شیوه حرفه ای و عملیاتی اقدام کردند و در بعد نظامی سیستم پدافند هوایی و هواپیماهای نظامی تهاجمی در ایفای نقش مواجهه با حملات هوایی دشمن می توانستند نقش برجسته تری داشته باشند.
د – در مورد عملیات رژیم صهیونیستی در ایران پروژه فریب اطلاعاتی با بهرهگیری از شش دور مذاکره غیر مستقیم ایران و آمریکا نیز نقش مهمی داشته است.
ه – مقامات و فرماندهان نظامی کشورمان نیز در اتخاذ تدابیر ضروری حفاظتی و امنیتی؛ جامعالاطراف عمل نکردند و رژیم صهیونیستی با هزینه کم و در مراحل اولیه تجاوز بسیاری از سرداران ارزشمند سپاه و دانشمندان هسته ای را شهید کرد.
و – در هر دو عملیات نقش تکنولوژی ارتباطات و سیستم های مخابراتی در عصر دیجیتال برجسته بوده است.
در یک جمعبندی ملخص باید گفت که از سویی عملیات در روسیه با دسترسی نسبی به اهداف به پایان رسید ولی در ایران توانمندی موشکی و عملکرد خارق العاده این ظرقیت علیرغم تمامی تدابیر پیشگیرانه و رهگیرانه تمامیت غرب و دشمن؛ رژیم صهیونی را از تداوم عملیات بازداشت و خواستار آتشبس شد که در این فرایند انسجام و پایداری تمام عیار مردمی و ملی توامان با عملکرد فوقالعاده کلیه دستگاههای خدماترسانی نقش برجستهای داشت و به تقویت این امر در سطوح و اقشار مختلف جامعه نیازمندیم. از سوی دیگر بازارایی سامان فرماندهی نظامی و اطلاعاتی کشور و تداوم فعالیت طبیعی و حرفه ای این بخش ها حکایت چابکی ساختار فرماندهی و عملیاتی کشور دارد و مولفه ارزشمند در دفاع از ارزش های اسلامی و ایرانی ارزیابی می شود.
نظر شما :