تبعات سقوط هواپیمای اوکراینی

دستاوردی که تحت تاثیر یک اشتباه شد

۲۲ دی ۱۳۹۸ | ۱۷:۰۰ کد : ۱۹۸۸۸۱۲ اخبار اصلی خاورمیانه
کامبیز نوروزی در یادداشتی می نویسد: بعد از تجاوز آمریکا به حریم هوایی عراق و اقدام تروریستی عراق در به شهادت رساندن سپهبد سلیمانی، سپس پاسخ ایران با حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عین الاسد و بعد از آن مواضع ترامپ دستاوردهای کمی برای ایران نبودند. حالا با کمی انصاف ببینید این سیاست خبری غیرقانونی، غیراخلاقی و غیرانسانی چگونه این دستاوردهای مهم ایران را در معرض خطر قرار داده است.
دستاوردی که تحت تاثیر یک اشتباه شد

نویسنده: کامبیز نوروزی، حقوقدان

دیپلماسی ایرانی: در حکمرانی کشور چنان بر سیاست خبری پنهانکاری اصرار می شود که حیثیت و حیات یک ملتی را به لبه پرتگاه کشانده است .

در جریان سقوط هواپیمای اوکراینی خبرها و و گمان های زیادی مطرح شد. این بنده خدا سررشته ای از هوانوردی ندارد. پس به حکم عقل چیزی نمی توانستم گفت. تنها چیزی که پیش خود می اندیشیدم این بود که هواپیمای غیرنظامی، اتوبوس شمس العماره نیست که اگر توی دره افتاد کارش به یک گزارش کاردان فنی و یک خبر ساده ختم شود. هواپیمای غیرنظامی خطوط هوایی مسافری مقررات مفصلی دارد و به موجب مقررات دقیق و سخت ایکائو تحت نظارت بین المللی است. با چنین پیش فرض ساده ای، برداشت شخصی ام این بود که بسیار بسیار بعید و خلاف عقل است که پرواز اوکراینی براثر اصابت موشک ساقط شده باشد و ایران آن را کتمان کند و بگوید نقص فنی بوده است. با مقررات ایکائو حقیقت برملا می شود و بعد حیثیت برای کشور نمی ماند. خصوصاً که در این پرواز اتباع کشورهای دیگری غیر از ایران هم بودند و پیگیری های طبیعی آنها مانع از پرده پوشی می شود. به همین قرینه احتمال بیشتر می دادم که سخن مقامات ایرانی در مورد علت سقوط هواپیما بیشتر به حقیقت نزدیک باشد.

اما بیانیه رئیس جمهوری در صبح روز شنبه 21 آبان حکایت را کلاً تغییر داد. در این بیانیه رسماً افشا شد که هواپیمای اوکراینی بر اثر "خطای انسانی و شلیک اشتباه" سقوط کرده است. این یعنی که از همان لحظه سقوط علت آن معلوم بوده؛ کسانی می دانستند و به دروغ "نقص فنی" را گزارش کردند.

طراحان سناریوی "نقص فنی" شعور مردم را هم نشانه رفته اند.

سقوط هواپیمای یک خط هوایی خارجی در یک مسیر بین المللی، که در آن اتباع کشورهای مختلف هستند را نمی شود در جیب پنهان کرد. جزئیات این حادثه تلخ و غمبار، شبیه سقوط یک اتوبوس در جاده نیست که سروته آن در صفحه حوادث رونامه ها جمع شود و آب از آب تکان نخورد. وقتی این شیوه در بیان علت اصلی سقوط پرواز اوکراینی شبیه آن است که کسی منار جنبان اصفهان را بار یک وانت پیکان بکند و بعد توقع داشته باشد که اولاً کسی او را نبیند و ثانیاً وقتی گفت فقط چند تا آجر بار زده ام، مردم از او بپذیرند. چنین راننده ای بارش به مقصد نمی رسد و آن را تخریب می کند هیچ؛ به شعور مردم هم توهین کرده است.

نمی توانم شگفتی خود را پنهان کنم که چرا و چگونه است که برخی تصور می کنند چنین حادثه ای را که دارای ابعاد و نظارت سخت بین المللی است پنهان کنند و پنهان بماند؟ وقتی دروغ سکه رایج بشود و دروغ گفتن بی جزا و سزا بماند، درخت زقّوم دروغ چنان شاخ و برگ می گستراند که نزد کسانی کار را به چنین جاهای هولناک و فاجعه باری می رسد.

بعد از تجاوز آمریکا به حریم هوایی عراق و اقدام تروریستی عراق در به شهادت رساندن سپهبد سلیمانی، سپس پاسخ ایران با حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عین الاسد و بعد از آن مواضع ترامپ دستاوردهای کمی برای ایران نبودند. حالا با کمی انصاف ببینید این سیاست خبری غیرقانونی، غیراخلاقی و غیرانسانی چگونه این دستاوردهای مهم ایران را در معرض خطر قرار داده است. ببینید چگونه به تتمه اعتماد عمومی آسیب عمیق زده است. ببینید چه شقاقی میان مردمانی ایجاد کرده است که با اعتماد به گفته های مقامات ایران چند روز با طرفداران فرضیه اصابت موشک در رسانه ها و فضای مجازی مباحثه یا حتی منازعه داشتند و حالا آبروشان را در خطر می بینند. ببینید چه عصبانیتی بین مردم راه انداخته اید. ببینید و بگوئید این چه طرز رفتار با مردمی است که میلیون میلیون در تهران و قم و مشهد و کرمان به تشییع سردار سپهبد سلیمانی آمدند و او را که حافظ امنیت کشور می دانستند بدرقه کردند.

اگرچه جبران چنین لطمه ای دشوار است اما لااقل کارهایی را می توان انجام داد تا قدری از آب رفته، چه در داخل و چه در خارج به جوی بازگردد:

کسانی که از روز نخست به دروغ و با کتمان حقیقت گزارش داده اند که سقوط هواپیما بر اثر اصابت موشک نبوده و حتی مسئولان ارشد کشور را بی خبر گذاشته اند، معرفی و وفق قانون محاکمه شوند.

دولت ایران از دولت های ذی نفع رسماً عذرخواهی کند.

خسارات مالی و انسانی ناشی از این حادثه برای اتباع ایرانی و غیر ایرانی مطابق با مقررات بین المللی جبران شود.

اینها کارهایی است که ایران در همان روز نخست باید شجاعانه و اخلاق مدارانه و قانونی انجام می داد اما کسانی کتمان حقیقت کردند و نظام و کشور را به چنین ورطه ای انداختند.

بالاخره اینکه در سیاست خبری دولتی و محدودیت های رسانه ها، اعم از صدا و سیما و مطبوعات و خبرگزاری ها اصلاح بنیادی شود، به شکلی که نظارت رسانه های آزاد و مستقل در امنیت حرفه ای و همسو با منافع ملی مانع از آن شوند که سوءاستفاده از قدرت کشور را تا مرزهای فاجعه بکشاند.

کلید واژه ها: سقوط هواپیمای اوکراینی ایران اعتماد عمومی شهادت سردار سلیمانی واکنش ایران به ترور سردار سلیمانی


( ۸ )

نظر شما :

محمد ۲۳ دی ۱۳۹۸ | ۰۹:۲۷
موشک باران پایگاههای امریکایی در عراق و ادعای کشته و زخمی شدن سی صد نفر توسط سپاه و بعد تکذیب مقامات چند کشور و تاکید بر عدم تلفات جانی در این حمله و سپس ذکر این نکته توسط سپاه که هدف ما از حمله افراد نظامی نبوده نشان از تناقض گویی مقامات سپاه دارد و همچنین دستاورد خیره کننده ای نیز نمی باشد
سیروس رسولی ۲۳ دی ۱۳۹۸ | ۱۲:۳۹
بیائید کشور ، اسلام و انقلاب را نجات دهیم. با تعجب شاهد هستیم که در رابطه با سقوط هواپیمای بوئینگ اوکراینی، تمامی رسانه ها و اشخاص، به جای اصل اساسی مسئله، به فروع پرداخته اند و اصل ماجرا را فراموش کرده اند. اصل موضوع، دیر اطلاع دادن به مردم نیست. فرد شلیک کننده نیز وظیفه خود را انجام داده است و هیچ گناهی ندارد. مسئله اصلی، کوته فکری، بی تدبیری و سوء مدیریت مسئولان تصمیم گیر بوده است. 1 - موشک ها ساعت 1:20 دقیقه به پایگاه عین الاسد شلیک شده اند. 2 - در پی این اقدام، فضا به شدت جنگی و امنیتی شده است. 3 - ترامپ به طور مستمر، قبلا اعلام کرده بود که مناطق زیادی را خواهد زد. 4 - یک مسئله بسیار ساده است: الف) تهدیدات قبلی وجود داشته (ترامپ) ب) فضا به شدت جنگی شده بوده. پ) در این بین، حدود 4 ساعت وقت گذشته است که درآن مدت جو به طور مستمر جنگی تر می شده است. ت) خب! یک فرمانده عاقل بلافاصله، برای دور کردن افراد غیر نظامی از خطرات احتمالی، بایستی ساعت 01:30 دقیقه فضای کشور را به مدت 12 یا 24 ساعت بسته اعلام می کرد. نه نبوغ می خواهد و نه تعهد، فقط مختصری دقت و مدیریت لازم داشته است. 5 - به گفته فرمانده محترم مربوط، ایشان مسئول این کار نبوده اند. این مسئله امریست بدیهی. اما، ایشان به عنوان فرمانده عمل کننده و شخص آگاه از فضای موجود خطرناک و جنگی آن لحظه در کشور، وظیفه داشتند و بایستی به مسئولین ذیربط اطلاع میدادند. آن افراد قطعا وظیفه خود را می دانسته اند و جلوی پروازها را می گرفته اند. -لذا، به دلیل به قتل رساندن 176 نفر انسان، ضربه شدید به سیاست خارجی، لوث کردن شهادت بزرگمرد تاریخ اسلام، ضربه به وحدت و احساسات عموم مردم، ضربات اقتصادی فراوان و غیره.... لازم و ضروریست، و به طور قطع بایستی، این مسئول یا مسئولان مربوطه را به محاکمه کشید تا بتوانیم اعتماد مردم را بگردانیم و مدیریت ها اصلاح گردند. لطفا خود را گول نزنیم. در غیر اینصورت، اولا این کار باز هم تکرار خواهد شد؛ و نارضایتی انباشتی مردم انباشته تر خواهد شد؛ و جو بین الملل هم بر علیه ما خواهد گردید؛ و مهمتر از همه، اسلام عزیزتر از جان ما نیز داغدار خواهد شد. امیدوارم، به جای نجات یک فرد با توجیهات آبکی، به فکر نجات اسلام، ایران و مردم باشیم.