انتظار ناتو براى بازگشت فرانسه پايان يافت

۱۵ فروردین ۱۳۸۸ | ۲۱:۱۰ کد : ۴۱۷۹ سرخط اخبار
سارکوزی معتقد است با بازگشت فرانسه به ناتو کشورش استقلال خود را از دست نخواهد داد و از کنترل توان اتمی خود نیز چشم‌پوشی نخواهد کرد.
انتظار ناتو براى بازگشت فرانسه پايان يافت

 با پایان جنگ سرد و فروپاشی پیمان نظامی ورشو، طرح گسترش ناتو در کشورهای سوسیالیستی سابق بدل به طرحی واقعی شد. در 10 سال پیش ( در تاریخ ۱۲ مارس سال ۱۹۹۹) لهستان، مجارستان و جمهوری چک با پیوستن به ناتو به وحدت اروپا شکلی واقعی بخشیدند. حال چهل سال پس از خروج فرانسه از ناتو، دولت این کشور خواهان ادغام مجدد در فرماندهی این پیمان نظامی است. نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه در دفاع از تصمیم دولت خود گفت: «فرانسه به جای پذیرش صرف تصمیمات ناتو، خواهان مشارکت در آن است. این مسئله قابل قبول نیست که فرانسه نیروهای نظامی خود را در اختیار ناتو قرار دهد، اما مشارکتی در نهادهای تصمیم‌گیری نداشته و قادر به تاثیرگذاری بر اهداف این پیمان نظامی نیز نباشد.»

سارکوزی معتقد است با این اقدام، فرانسه استقلال خود را از دست نخواهد داد و از کنترل توان اتمی خود نیز چشم‌پوشی نخواهد کرد.

سارکوزی با اشاره به دوره چهل ساله و عدم حضور کامل این کشور در پیمان نظامی ناتو تاکید کرد، زمان آن فرارسیده که به این وضعیت پایان بخشیم.

مقدمات عضویت کامل فرانسه در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، از زمان ژاک شیراک، رئیس جمهوری سابق فرانسه، فراهم شده بود. ادغام فرانسه در ساختار فرماندهی ناتو در دو نشست این پیمان نظامی یعنی در استراسبورگ در فرانسه و در بادن بادن آلمان صورت نهایی به خود خواهد گرفت.

خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و یاپ دهوپ شفر، دبیرکل ناتو، از این اقدام فرانسه استقبال کردند. سولانا گفت: «ناتو نیرومند و سیاست توانمند دفاعی – امنیتی خواست همگان در اروپا است.»

شفر، دبیرکل ناتو، نیز تصمیم فرانسه را گامی مثبت دانست و آنرا سبب تقویت اتحادیه اروپا در ناتو ارزیابی کرد.

اروه موران، وزیر دفاع فرانسه، تصمیم جدید این کشور را در ارتباط با قدرت‌گیری بارک اوباما در امریکا دانست و گفت: «شرایط تغییر یافته و خواست سارکوزی آن است که فرانسه دوباره به عضویت کامل ناتو در آید و بخشی از نیرومندترین پیمان نظامی در جهان باشد. از این پس ۲۱ کشور از مجموع ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در پیمان نظامی ناتو مشارکتی کامل خواهند داشت.»

ژنرال دوگل، رئیس جمهوری اسبق فرانسه در سال ۱۹۶۶ این کشور را از ساختار نظامی و رهبری ناتو خارج ساخت. دوگل با این اقدام می‌خواست مانع از کنترل و نظارت امریکا بر زرادخانه هسته‌ای فرانسه شود. هم‌اکنون فرانسه یکی از مهمترین کشورهایی است، که در چارچوب ناتو برای انجام ماموریت‌های گوناگون به کشورهای مختلف جهان نیروی نظامی گسیل می‌کند. به رغم این واقعیت، برخی از منتقدان سیاسی این تصمیم سارکوزی را تهدیدی علیه حق حاکمیت فرانسه به شمار می‌‌آورند و از این اقدام سارکوزی بسیار انتقاد کرده­اند.

لیونل ژوسپن، نخست‌وزیر سوسیالیست سابق فرانسه، از این تصمیم جدید انتقاد کرد و آن را سبب از بین رفتن توافق اصولی میان احزاب راست و چپ فرانسه در عرصه سیاست دفاعی کشور خود دانست.

به نظر ژوسپن با ادغام کامل فرانسه در ساختار ناتو، این کشور آزادی عمل خود را در شرایط پرتنش و مبهم کنونی جهانی از دست خواهد داد.

آلن ژوپه، نخست‌وزیر محافظه‌کار سابق فرانسه نیز این اقدام سارکوزی را به معنای به خطر انداختن استقلال کشور دانست و گفت: «با این عمل، فرانسه اعتبار و وجهه خود را در جهان عرب، آسیا و امریکای جنوبی از دست خواهد.»

در هفته آینده دولت فرانسه درصدد است با گرفتن رای اعتماد از مجلس این کشور، به اقدام سارکوزی شکلی قانونی بخشد. بنا به شواهد موجود مجلس فرانسه برنامه دولت سارکوزی را تایید و تصویب خواهد کرد.

بی‌شک در نشست سران ناتو در ماه آوریل از بازگشت فرانسه به این پیمان نظامی استقبال خواهد شد و مسلماً در همین نشست بازگشت فرانسه به ناتو شکلی رسمی و اجرایی خواهد یافت. بنا به گفته خبرگزاری‌ها، فرانسه دو مقام فرماندهی در ساختار ناتو را از آن خود خواهد کرد و در مجموع هشت‌صد افسر ارتش فرانسه در پست‌های گوناگون ناتو مستقر خواهند شد.


نظر شما :