تلاش برای کاهش توجه تهران به شمال غرب کشور

همکاری باکو-آنکارا در تهدید امنیت ملی ایران

۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۲۱۱۱۳ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
مهدی تبریزی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ترکیه در دور جدید اقدامات ضد ایرانی سعی کرده است با تحریک جریان‌های قوم‌گرا و واگرا در داخل کشور و طرح مسائل قومیتی در مناطق آذری نشین با برانگیختن احساسات قومی سطح تنش و تقابل مردم منطقه را با دولت مرکزی بالا ببرد تا بتواند از این حربه در زمان انجام هرگونه اقدام نظامی در مناطق مرزی شمال غرب استفاده کند و هزینه هر گونه عملیات نظامی از سوی دولت مرکزی ایران در مناطق آذری را بالا ببرد و دست دولت و حکومت را در این مناطق ببندد.
همکاری باکو-آنکارا در تهدید امنیت ملی ایران

نویسنده: دکتر مهدی تبریزی، کارشناس مسائل اوراسیا

دیپلماسی ایرانی: هفته گذشته پس از دیدار جیحون بایراموف، وزیر خارجه جمهوری آذربایجان از ترکیه در کنفرانس خبری که وزرای امور خارجه دو کشور برگزار کردند هاکان فیدان، وزیر امور خارجه جدید ترکیه، در سخنانی امضای توافق صلح میان باکو و ارمنستان را مسیر ثبات منطقه دانست که برای حصول به این امر، افتتاح و ایجاد کریدور زنگزور (دالان تورانی ناتو) را امری حیاتی و الزامی خواند و احداث این کریدور را رویداد ویژه عصر جدید نامید.

با نگاهی به جملات و گزاره‌های بیان شده از سوی وزیر امور خارجه ترکیه و همچنین شرایط میدانی چند هفته گذشته مبنی ‌بر محاصره کامل منطقه قره‌باغ کوهستانی و نسل‌کشی نوین رژیم باکو علیه ۱۲۰ هزار شهروند ارمنی ساکن در این منطقه که بالا رفتن سطح تنش و التهابات میان دو کشور را موجب شده است؛ می‌توان صحبت‌های فیدان را یک دستورالعمل جدید از سوی دولت رجب طیب اردوغان برای رژیم علی‌اف و تحولات آتی منطقه قفقاز جنوبی دانست.

همچنین باید این نکته را مد نظر قرار داد که پس از سفر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به باکو پس از انتخابات ریاست جمهوری ترکیه و تاکید وی بر ایجاد دالان تورانی ناتو اقدامات تهاجمی باکو علیه برخی مناطق مرزی میان دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان برخلاف توافقات انجام شده را شاهد بوده‌ایم.

همان طور که پیش‌بینی می‌شد انتخاب مجدد اردوغان به ریاست‌جمهوری ترکیه موجب افراطی‌تر شدن سیاست‌های جاه طلبانه وی در منطقه قفقاز جنوبی شد و صحبت‌های چند روز گذشته وزیرامور خارجه این کشور موید رویکرد تهاجمی‌تر ترکیه در منطقه قفقاز جنوبی است. 

اما نکته‌ای که می‌تواند این رویکرد فاشیستی و قومگرایانه ترکیه را به یک چالش جدی در منطقه قفقاز جنوبی تبدیل کند موضع‌گیری و سیاست‌های منطقی جمهوری اسلامی در قبال هرگونه تغییر در مرزهای شمال غرب کشور است که درست در نقطه مقابل سیاست‌های قومگرایانه ایجاد جهان ترک اردوغان قرار می‌گیرد.

اردوغان در کنفرانس خبری که در بازگشت سفر خود از باکو برگزار کرد تنها مشکل بر سر راه ایجاد دالان تورانی ناتو را ایران دانست و به همین دلیل خشم خود را از دولتمردان و سیاستمداران ایرانی ابراز کرد که اجازه احداث کریدور مزبور را بر اساس طرح‌ها و امیال قوم‌گرایانه اردوغان را نمی‌دهند.

اما نکته‌ای که در این بین به شدت مهم جلوه می‌کند و مسئولین سیاسی و امنیتی کشور باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند این است که ترکیه می‌داند برای دستیابی به مطامع ارضی خود باید به هر شکلی که شده ایران را از سر راه خود کنار بزند؛ ازسوی دیگر نیز اردوغان به این موضوع واقف است که با موضع‌گیری رهبر انقلاب مبنی ‌بر عدم اجازه ایران نسبت به هر گونه تغییر در مرزهای شمال غرب کشور، امکان حل و فصل سیاسی این موضوع میان دو کشور وجود نخواهد داشت.

از همین رو ترکیه در دور جدید اقدامات ضد ایرانی سعی کرده است با تحریک جریان‌های قوم‌گرا و واگرا در داخل کشور و طرح مسائل قومیتی در مناطق آذری نشین با برانگیختن احساسات قومی سطح تنش و تقابل مردم منطقه را با دولت مرکزی بالا ببرد تا بتواند از این حربه در زمان انجام هرگونه اقدام نظامی در مناطق مرزی شمال غرب استفاده کند و هزینه هر گونه عملیات نظامی از سوی دولت مرکزی ایران در مناطق آذری را بالا ببرد و دست دولت و حکومت را در این مناطق ببندد.

بر همین مبنا پس از دیدار اردوغان از باکو و ارائه دستورالعمل جدید در کنفرانس مطبوعاتی خود مبنی ‌بر ایجاد دالان تورانی ناتو به هر شکل، سیستم اطلاعاتی این کشور با تعریف پروژه‌هایی برای نیروهای قومگرا و پان‌ترک حاضر در ایران تا به الآن دو پروژه را برای تحریک احساسات قومگرایانه در منطقه آذربایجان ایران کلید زده است.

پروژه اول که با فاصله اندک از سفر اردوغان به باکو آغاز شد طرح مسئله مسمومیت آب رودخانه ارس از طریق ورود پسماند نیروگاه اتمی متسامور ارمنستان به این رودخانه بود. مطلب فوق به طور گسترده در روزنامه‌ها خبرگزاری‌ها و فضای مجازی محلی بدون هیچ پشتوانه و سند معتبر علمی منتشر شد که باعث برخی موضع‌گیری‌ها از سوی مسئولین محلی و دامن زدن به فضای امنیتی در منطقه شد. این طرح با اطلاع رسانی دقیق و علمی از سوی رسانه‌های کشور بی‌اثر گشت و از دامن زدن به جو امنیتی در منطقه جلوگیری شد.

اما پروژه دوم که به نظر مهمتر و سازمان یافته‌تر است طرحی است با عنوان نجات دریاچه ارومیه که در این طرح فضای ایجاد شده کاملاً دستگاه‌های نظام جمهوری اسلامی ایران را به برخوردهای قومیتی متهم کرده و بیان می‌کند که از سوی دولت مرکزی در جهت سرکوب و نابودی آذری‌ها، برنامه‌هایی در حال انجام است و بدون در نظر گرفتن تغییر شرایط اقلیمی منطقه و بهره‌برداری غیرعلمی و ناصحیح از منابع آبی دریاچه و حوزه آبریز آن، خشک شدن دریاچه ارومیه را امری عمدی در راستای تغییر بافت جمعیتی مناطق آذری و استفاده از منابع معدنی موجود در دریاچه از سوی دولت مرکزی عنوان می‌کنند.

به نظر می‌رسد فعلا این دو پروژه در جهت ملتهب کردن فضای عمومی و امنیتی مناطق آذری‌نشین ایران از سوی سرویس‌های امنیتی ترکیه و باکو در مناطق آذری ایران در حال پیگیری است تا در زمان انجام هرگونه عملیات نظامی ترکیه و باکو علیه ارمنستان که نتیجه آن خفگی ژئوپلیتیکی و قطع دسترسی ایران به خاک ارمنستان است؛ توان هر گونه اقدام از نیروهای نظامی ایران در مرزهای شمال غرب گرفته و به نوعی تمرکز نیروها صرف چالش‌های داخلی شود.

لازم به ذکر است رجب طیب اردوغان در دیدار با جیحون بایراموف مجدداً بر این نکته تاکید کرد که به هر شکل ممکن باید دالان تورانی ناتو (کریدور زنگزور) احداث شود. این امر نشان می‌دهد دولت ترکیه با همکاری باکو و رژیم صهیونیستی عزم خود را برای قطع دسترسی ایران به راه‌های ترانزیتی و ارتباطی با اروپا جمع کرده و همچنین در کنار آن برای ایجاد چالش‌های امنیتی در کنار مرزها و در فضای داخلی ایران درجهت اهداف قوم‌گرایانه خود برنامه‌های متعددی را پیگیری می‌کند که مهمترین ابزار آنان در کشور وجود افراد سمپات و قومگرا در لایه‌های مختلف جامعه اعم از عمومی و دولتی و همچنین دستگاه‌های تصمیم‌ساز و تصمیم گیر است که فرایند تصمیم گیری درست و به موقع در خصوص تهدیدات امنیتی وارده سوی آنکارا و باکو را عادی سازی کرده و تمامیت ارضی و امنیت ملی کشور را با مشکلات عدیده مواجه می‌کنند. لازم است نهادهای امنیتی کشور با رصد دقیق افراد نفوذی این جریان در لایه‌های مختلف و به دور از هر گونه مماشات ریشه جریان‌های جدایی‌طلب در کشور را بخشکانند تا در آینده و زمان اقدامات خصمانه آنکارا و باکو کشور دچار چندگانگی در تصمیم‌گیری به‌موقع نشود.

کلید واژه ها: ترکیه ایران و ترکیه آذربایجان جمهوری آذربایجان ایران و آذربایجان ارمنستان ایران و ارمنستان رجب طیب اردوغان الهام علیف مهدی تبریزی ارومیه دریاچه ارومیه دالان زنگه زور


( ۱۳۲ )

نظر شما :

خسرو ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۱
گیرم که اردوغان و علیف با ایران دشمنی دارند ولی بی برنامگی در مدیریت منابع آب حوضه آبریز دریاچه اورمیه ( و دیگر حوضه های آبریز کشور) ربطی به دشمنان دارد؟ عالم و آدم می‌دانند که نیروگاه مستعمل متسامور ارمنستان لااقل ۱۵ میلیون(تبریز اورمیه خوی ایروان و...) نفر ازمردم اطرافش به شعاع ۲۰۰ کیلومتر را تهدید می‌کند چرا لااقل به اندازه قطعی آب هیرمند به ارمنستان اعتراض نمی شود ؟ نیروهای حافظ صلح روسیه در خانکندی ، جمعیت موجود ارمنی قره باغ را ۳۵ هزار نفر اعلام کرده است ودر ضمن راه‌های عبور و مرور باز بوده و صلیب سرخ آنرا تایید کرده است به نظر من اگر ایران واقعا مخالف کریدور زنگه زور ( گرچه به نظر من کردور زنگه زور بی اهمیت بوده و تدریجا از یادها خواهد رفت )هست باید کریدور منطقه آزاد جلفا و ماکو را بدون هیچ محدودیتی باز کند تا کریدور زنگه زور باطل شود
یه بابایی ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۰:۵۵
همین الانشم دیره ! به جرات میتوان گفت پانترکا و مزدوران ترکیه تا بالاترین رده ها نفوذ کردن و بگونه ای خفته آماده ضربه زدن به یکپارچگی این سرزمین هستند تا در بزنگاه بیدار بشن و دستورهای اربابانشون رو به انجام برسونند !! ولی یه چیزی رو اینا هزاران ساله که فراموش کردن و هی فراموش میکنن تا اینکه بزور بهشون فهمونده میشه و اون ماهیت ایرانه ! چیزی که هزاران ساله این سرزمین رو نگه داشته شاید کوچیکتر شده ولی درپایان همیشه سرپا و یکپارچه مونده و حالا حالا ها هم خواهد موند. شاید دیگه کلیشه ای شده گفتنش ولی همیشه کار کرده و خواهد کرد و اون اینکه : ایرانی از هر قومی بازم ایرانیه و برای ایرانش هرکاری میکنه !
یه بابایی ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۳۱
نکته ای که تصمیم گیران ایران باید در نظر داشته باشند این است که با هر گام و هر پیروزی این جبهه قومگرا و خطرناک جری تر میشوند ببینید کری خوانی و رفتار هجومی علیف پس از جنگ آخر قره باغ چقدر بیشتر شده !. اگر اینها بتوانند این گام(کریدور زنگزور) بردارند و آنرا بدست آورند آنگاه با اعتماد بنفس بیشتر و جری تر بسوی گامهای بعدی که جمهوری آذربایجان سالهاست در سایه کوتاه آمدن و انفعال جمهوری اسلامی از بازگو کردن آشکار آن هم هیچ ترس و ابایی ندارد پیش خواهند رفت و آنگاه باید برای مرزهای خود جنگید !! باید با بکار انداختن و اکتیو کردن برگ کردهای ترکیه به اینها اجازه نداد که در موضعه تهاجمی قرار بگیرند.
آتیلا ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۵۶
منافع دالان زنگه زور بیشتر از همه شامل خود ارمنستان است چون ترکیه و آذربایجان همین الان هم راههای ارتباطی ریلی جاده ای و خطوط لوله گاز و نفت از طریق خاک گرجستان را دارند و این ارمنستان هست که لگد به بخت خود می زند چون کشوری که نه منابع دارد و نه زمین صاف برای کشاورزی خودش هم محصور در بین کشورهای آذربایجان و ترکیه و گرجستان که با هر سه کشور راه خصومت و دشمنی را پیشه می کند پولی که آذربایجان برای ترانزیت کالا‌ و خدمت به دو کشور گرجستان و ترکیه می پردازد از کل بودجه ارمنستان بیشتر هست با راه اندازی این کریدور نه تنها رونق تجاری و بازرگانی خود را افزایش می یابد در آمد هنگفتی هم از بابت ترانزیت بدست خواهد آورد. روسیه گرفتار در جنگ اوکراین و اکنون هم با به خطر افتادن تجارت دریای سیاه برای ناوگان روسیه تنها راه ارتباط تجاری با ترکیه می تواند همین کریدور باشد. چین برای جاده جدید ابریشم ارتباط تجاری با اروپا بشدت بدنبال این کریدور هست
خراسانی ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۱۰
(( لازم است نهادهای امنیتی کشور با رصد دقیق افراد نفوذی این جریان در لایه‌های مختلف و به دور از هر گونه مماشات ریشه جریان‌های جدایی‌طلب در کشور را بخشکانند تا در آینده و زمان اقدامات خصمانه آنکارا و باکو کشور دچار چندگانگی در تصمیم‌گیری به‌موقع نشود.)) نصیحت هموطنان اذری ایرانی
اردبیلی ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۴:۲۸
تنها راه حل این مشکل سرنگون کردن خاندان مافیایی صهیونیستی علی اف و بازگرداندن آران و بادکوبه و تالش شمالی به میهن است. حل مشکلات ما در قفقاز غیر از این راه دیگری ندارد.
قویطاس ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۴:۳۱
همانطور که در دهه 60با جریان ضدانقلاب و... بشدت برخورد شد باید با جریان گرگهای خاکستری و مغول پرست بشدت برخورد گردد باید نصف کارمندهای نظامی و دستگاه های اجرایی منطقه شمالغرب کشور غیربومی گردد
کامران ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۸:۳۸
چندین مقاله در مورد الوده سازی رودخانه ارس توسط ارمنستان چاپ شده و خودشان هم معترف به این قضیه هستند .نقل قول استاندار اذربایجان شرقی هم گویای این مسئله هست.سومدیریت در قضبه دریاچه ارومیه اظهر من الشمس است .اینها چه ربطی به دخالت و تحربک توسط نیروهای بیگانه دارد،؟ از قضا این نوع مقالات و فرافکنی ها تحریک کننده است.تیغ سانسور سایت دیپلماسی ایرانی هم که برای انتشار نظرات دلسوزانه تیز است !! اما چرندیات چند کامنت نویس همیشه بی سانسور منتشر میشود
عبدالرضا ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۹:۲۷
نظریات ضد ازبایجانی مهدی ایروانی کاملا مشهود است و نظر ایشان در مورد فاجعه رود اراز و دریاچه ارومو کاملا یکجانبانه و مغرضانه می باشد دریاچه ای خشک می شود دولت هم هیچ کاری نمی کند و بالاخره به جای دولت ملت ازربایجان هدف قرار می گیرد و در مورد معترضین نیز اتهامهای الکی وارد می شود حالا خوبه انکار نمی کنند
رستم دستان ۱۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۹:۳۱
۴۰۰ سال نقشه کشیدن تا منابع را غارت کنند و کشور های جعلی را هویت جعلی بدهند
علی ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۰۰:۲۹
با الحاق نخجوان با هر ترفندی فتنه رو تو نطفه خفه کنیم هیچ کس هیچ غلطی نمیتونه بکنه یه سرو صدایی میشه و ... تمااااااام یا علی
مهدی سهیلی ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۰۹:۴۹
باید در نظر داشت.. نتها در موارد مذکور بلکه ترکیه در التهابات مناطق غربی و شرقی ایران هم دست داره و با کمک پاکستان بلوچستان ایران رو تحریک میکنه.. در نظر داشته باشید ترکیه که مادر داعشه امروز داره تظاهر به مبارزه داعش میکنه.. بعید نیس تامین مالی کومله برعهده ترکیه باشه.
ابراهیم قدیمی ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۱۶
بنظر میرسد هاکان فیدان رئیس واقعی است۔اردوغان نمایشی است۔
به خسرو ۱۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۵:۰۴
دریاچه آکشهیر، پنجمین دریاچه بزرگ ترکیه، پس از ۲۰ سال خشکسالی ناپدید شد. کسانی که وانمود می کنند طرفدار دریاچه ارومیه هستند، آن را نمی بینند؟((