اهدافی که از نخستین سفر بین‌المللی رئیس جمهوری امریکا قابل تصور است

معامله، سرمایه‌گذاری‌ و ایران در کانون توجه سفر ترامپ به خاورمیانه

۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۳۲۷۵۹ اخبار اصلی خاورمیانه
آنچه در ⁠محورهای اصلی سفر قابل برداشت است، تقویت همکاری‌های اقتصادی میان ایالات متحده امریکا با متحدان عربش در حوزه خلیج فارس است.
معامله، سرمایه‌گذاری‌ و ایران در کانون توجه سفر ترامپ به خاورمیانه

نویسنده: یوسرا سماحه  (Yousra Samaha)

⁠دیپلماسی ایرانی: در آستانهٔ سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، به عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی در هفتهٔ آینده، منطقهٔ خلیج فارس شاهد تحرکات دیپلماتیک و اقتصادی گسترده‌ای است. این نخستین سفر بین‌المللی ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۵ است و تمرکز آن بر تقویت روابط اقتصادی، پیشبرد مذاکرات هسته‌ای با ایران و بررسی مسائل امنیتی منطقه‌ای است.

آنچه در ⁠محورهای اصلی سفر قابل برداشت است، تقویت همکاری‌های اقتصادی میان ایالات متحده امریکا با متحدان عربش در حوزه خلیج فارس است. ترامپ در تلاش است تا با کشورهای خلیج فارس، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی، توافقات اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک را گسترش دهد. این همکاری‌ها می‌تواند شامل پروژه‌های زیرساختی، انرژی و فناوری باشد. در ابتدای آغاز به کار دولت ترامپ، عربستان سعودی اعلام آمادگی کرده بود تا یک تریلیون دلار در حوزه فناوری‌های دیجیتال در امریکا سرمایه‌گذاری کند.

پیشبرد گفت‌وگوهای هسته‌ای غیرمستقیم امریکا با ایران از دیگر اهداف این سفر محسوب می‌شود. با توجه به پیشرفت‌های اخیر در مذاکرات هسته‌ای میان ایالات متحده و ایران، ترامپ امیدوار است که حمایت کشورهای عربی خلیج فارس را برای دستیابی به توافقی جامع جلب کند. این توافق می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر امنیت و ثبات منطقه داشته باشد. کشورهای عربی نیز اعلام کرده‌اند که موضوعات مذاکرات هسته‌ای ایران با امریکا محور گفت‌وگوهای آنها با ترامپ خواهد بود. در همین راستا عباس عراقچی، وزیر أمور خارجه ایران بعد از هر دور از گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و امریکا به واسطه عمان، کشورهای عربی، به‌ویژه عربستان سعودی و امارات متحده عربی را در جریان روند گفت‌وگوهای ایران و امریکا قرار داده است.

بررسی مسائل امنیتی منطقه‌ای از دیگر موضوعات مهمی است که در این نشست درباره آن گفت‌وگو خواهد شد. موضوعاتی مانند تهدیدات ناشی از گروه‌های شبه‌نظامی، امنیت دریایی در خلیج فارس و تحولات یمن از جمله مباحثی هستند که در دیدارهای ترامپ با رهبران منطقه مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در همین رابطه هفته گذشته توافقی میان امریکا با حوثی‌ها به دست آمد که مطابق با آن دو طرف حملات به یکدیگر را متوقف می‌کنند. احتمالا این یکی از موضوعات مهمی است که میان دونالد ترامپ با رهبران کشورهای عربی مورد بحث قرار خواهد گرف.

سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا به خاورمیانه که نخستین سفر خارجی او از زمان آغاز به کار دولتش به حساب می‌آید (سفر ترامپ به واتیکان از قبل برنامه‌ریزی‌شده نبود و صرفا سفری برای شرکت در یک رویداد مسیحی محسوب می‌شد، اگرچه در آنجا او با برخی از رهبران جهان گفت‌وگوهای دوجانبه انجام داد که مهمترین آنها با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین بر سر جنگ اوکراین بود) می‌تواند نقطهٔ عطفی در روابط ایالات متحده با کشورهای خلیج فارس باشد. در صورتی که این سفر به توافقات اقتصادی و امنیتی مهمی منجر شود، می‌تواند نقش ایالات متحده را در منطقه تقویت کند و به پیشبرد اهداف راهبردی آن کمک رساند. با این حال، موفقیت این سفر به توانایی ترامپ در توازن دهی به منافع متضاد و جلب حمایت متحدان منطقه‌ای بستگی دارد.

منبع: انرژی اینتلیجنس / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: دونالد ترامپ امریکا ایالات متحده امریکا خاورمیانه امریکا و امارات متحده عربی امریکا و عربستان سعودی امریکا و عربستان امریکا و شورای همکاری خلیج فارس امریکا و کشورهای عربی ایران و امریکا مذاکرات ایران و امریکا مذاکرات مسقط مذاکرات عمان


( ۲ )

نظر شما :