با تشدید اختلاف نظرها بر سر غزه
ترامپ نتانیاهو را ناامید میکند؟

نویسنده: مایکل کراولی Michael Crowley
دیپلماسی ایرانی: شکاف فزایندهای بین دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بر سر جنگ در غزه به وجود آمده است. ترامپ که در گذشته از وفادارترین متحدان اسرائیل در دوران نخست ریاستجمهوریاش بود، اکنون نگران تأثیر اقدامات تهاجمی اسرائیل در غزه بر جایگاه بینالمللی ایالات متحده و چشمانداز صلح منطقهای و همچنین شخص او در میان افکار عمومی امریکاست. ترامپ از همان ابتدای آغاز به کار دولتش شعار توقف جنگ ها را سر داده بود و از جمله به توقف جنگ در غزه وعده میداد. حتی دو بار آتشبسی که در غزه به دست آمد در پی فشارهای او به دولت اسرائیلی بود.
عموما ترامپ خواهان کاهش درگیریها در سراسر جهان است. او هم به دنبال توقف جنگ در اوکراین و هم در غزه است. این خلاف آن چیزی است که چهره های تندرو و جنگ طلب هم در امریکا و هم در اسرائیل میخواهند. ترامپ در اظهارات اخیر خود نیز خواهان کاهش خشونت و یافتن راهی برای توقف تلفات انسانی شده است. او تأکید دارد که ادامه حملات نظامی در غزه ممکن است موقعیت آمریکا را بهعنوان میانجی صلح تضعیف کن و این در آخر به ضرر منافع امریکا و جایگاه بین المللی آن تمام خواهد شد.
در این میان نتانیاهو نگران است که با پافشاری دونالد ترامپ به توقف جنگ در حالی که او و همفکرانش در دولت اسرائیلی به دنبال تداوم جنگ هستند، سبب شود تا حمایت آمریکا از او و دولت اسرائیل و عملیات نظامیاش در غزه از دست برود. این روزها نخستوزیر اسرائیل با نگرانی به مواضع امریکا نگاه میکند و این احساس را دارد که ترامپ از حمایت قاطع گذشته فاصله گرفته است. حمایتی که وی گمان می کرد بعد از سفرش به واشینگتن تنها چند روز بعد از آغاز به کار دولت جدید امریکا به شکل قاطعانهای به دست آورده بود و آن را فراتر از انتظاراتش توصیف کرده بود. اما اکنون منابع نزدیک به نتانیاهو میگویند که او اکنون چرخشی را در دولت امریکا میبیند که انتظارش را نداشته است. او این چرخش را بهعنوان تضعیف سیاست بازدارندگی اسرائیل در برابر حماس و دیگر گروههای منطقهای تلقی میکند و از این بابت نگران است.
در این میان برخی سیاستمداران جمهوریخواه حامی اسرائیل نیز از مواضع اخیر ترامپ ناراضی هستند و آن را نشانهای از تردید در برابر متحد دیرینه آمریکا، یعنی اسرائیل میدانند.
در مقابل، دموکراتها و بخشی از جامعه بینالمللی و همچنین بخش بزرگی از افکار عمومی امریکا از هرگونه فشار بر اسرائیل برای کاهش خشونت استقبال میکنند. ترامپ نیز گمان میکند با پشتوانه آنها میتواند جایگاه خود را در ساختار سیاسی ایالات متحده تقویت کند.
با این حال ترامپ نامزد حزب جمهوریخواه است و به حمایت آنها در انتخابات پیش رو نیاز دارد، بهویژه در انتخابات کنگره که در مقایسه با انتخابات ریاست جمهوری نزدیک است. برای همین اختلافات او با متحدان اسرائیلی حزب جمهوریخواه میتواند پیامدهایی برای کمپین انتخاباتیاش در پی داشته باشد، بهویژه در میان پایگاههای محافظهکار مسیحی و یهودی که همواره از مواضع سختگیرانه علیه ایران و حماس حمایت کردهاند و همیشه درصدد تضعیف فلسطین و جریان عرب ضد اسرائیلی به نفع اسرائیل بوده اند.
منبع: نیویورک تایمز / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :