نتانیاهو این هشدار را جدی می گیرد؟!
این دولت اسرائیلی، متحد امریکا نیست

دیپلماسی ایرانی: دولت کنونی اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو، که تندروترین دولت تاریخ اسرائیل را تشکیل داده است، بهجای دنبال کردن صلح، بر الحاق کرانه باختری و اخراج فلسطینیان تمرکز دارد و به نوعی بر محو فلسطین و ماهیت وجودی آن تاکید دارد. از این رو دیگر نمیتوان این اسرائیل را با این مشخصات و خواستهها و اهداف متحد ایالات متحده آمریکا دانست.
در حال حاضر میتوان رویکرد ترامپ نسبت به دولت اسرائیل را تحسین کرد. ترامپ قصد ندارد در سفر به خاورمیانه با بنیامین نتانیاهو که بعد از انتخابش به سمت ریاست جمهوری امریکا تا کنون دو بار برای دیدار با او به واشینگتن سفر کرده بود، دیدار کند، بهجای آن ترامپ قصد دارد با رهبران کشورهای عربی گفتوگو کند. این رویکرد ترامپ را می توان نشانهٔ درک صحیح او از منافع ملی آمریکا دانست و پاسخی به کسانی که فکر می کردند او قصد دارد چشم و گوش بسته صرفا حرف های نتانیاهو را گوش و اجرا کند.
با وجود تنشهای سنگین موجود، وضعیت فعلی خاورمیانه بسیار هشدارآمیز است. بیشک تقصیر بخش مهمی از این وضعیت متوجه دولت تندروی اسرائیل است. این دولت اسرائیلی ساختار امنیتیای را که از دهه ۷۰ میلادی توسط ریچارد نیکسون، رئیس جمهوری اسبق و هنری کیسینجر، وزیر أمور خارجه و مشاور امنیت ملی او بنیان گذاشته شده بود و به سلطهٔ آمریکا در منطقه انجامید، تضعیف میکند. رویکردی که صرفا به فکر منافع اسرائیل است و هیچ توجهی به منافع متحد و پشتیبان اصلی آن در جهان یعنی ایالات متحده نمی کند.
بنیامین نتانیاهو از پذیرش هرگونه مذاکره با فلسطینیها طفره میرود، حتی وقتی که عادیسازی روابط با عربستان سعودی – در گرو همین مذاکره – میتوانست منافع عظیمی برای اسرائیل و آمریکا به همراه داشته باشد. او به وضوح منافع شخصی را بر منافع کلان و دوستی با متحدان اسرائیل ازجمله امریکا ترجیح میدهد. بی بی بهخاطر پروندههای فساد و ترس از سقوط دولتش، حاضر نیست با خواستههای ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی همراهی کند و حداقل جلوی خشونتهای غیرقابل توجیه فعلی در غزه را بگیرد. او حتی آتشبسی که به زحمت به دست آمد را نقض کرده است و درصدد بازگشت به یک جنگ تمام عیار جدید علیه فلسطینیان است، درحالی که توجه نمیکند چنین رویکردی خیانت به منافع ملی امریکا و اسرائیل محسوب می شود.
در حالی که ترامپ تداوم خصومت و جنگ در غزه را به خوبی إحساس کرده است، نتانیاهو می خواهد خطرات بازاشغال غزه را به جان بخرد و البته که هزینههای آن را به گردن امریکا بیندازد. برنامهٔ ارتش اسرائیل برای اشغال مجدد غزه و محصور کردن جمعیت غیرنظامی، احتمال مرگومیر گسترده و طرح اتهامات جدید جنایات جنگی علیه رهبران اسرائیل را در پی خواهد داشت. اتفاقی که دولت تندروی اسرائیلی به رهبری نتانیاهو هیچ توجهی به آن ندارد.
از سوی دیگر اقدامات نتانیاهو علیه فلسطینیان می نواند ثبات منطقه را به طور جدی تهدید کند. این اقدامات میتواند ناپایداری در اردن و مصر را باعث شود؛ کشورهایی که سنگ بنای اتحاد آمریکا در خاورمیانه هستند و از کوچ اجباری فلسطینیان بهشدت نگراناند و می ترسند که این اتفاق بر ثبات و استقرار داخلیشان تاثیر منفی بگذارد.
اگر این روند ادامه یابد، دولت اسرائیل به دولتی مطرود در جهان تبدیل خواهد شد، با پیامدهایی برای نسلهای آیندهٔ یهودیان که مسئول این وضعیت هیچ کسی جز نتانیاهو و افراد افرطی دولت او نیستند. نتانیاهو این هشدار را جدی می گیرد؟!
منبع: نیویورک تایمز / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :