وزیر امور خارجه عراق در روز دوم نشست مجمع گفتگوهای تهران
فواد حسین: گفتوگوهای ایران با عربستان، مصر و اردن در ابتدا از بغداد آغاز شد

دیپلماسی ایرانی: فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، در روز دوم نشست «مجمع گفتوگوی تهران ۲۰۲۵/۱۴۰۴» شرکت کرد.
به گزارش دیپلماسی ایرانی، وی در ابتدای صحب های خود از دکتر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان برای دعوت از او برای شرکت در این نشست تشکر کرد و آن را نشستی مهم دانست. او گفت که «حداقل سالی یک بار به ایران سفر میکند و متقابلا مقامات ایرانی به عراق سفر دارند. روابط ایران و عراق همیشه مهم بوده و همیشه روابط خوبی با یکدیگر داشتهایم. ضمن این که مقامات دو کشور به مناسبتهای مختلف همواره به پایتختهای یکدیگر در رفتوآمد هستند.»
وزیر امور خارجه عراق سپس به موضوع سوریه پرداخت و گفت: «قبل از هر چیز باید بگویم که تحولات سوریه به داخل سوریه و مردم سوریه مربوط است. ما به اراده مردم سوریه احترام میگذاریم. اما وضع اقتصادی و اجتماعی سوریه و عراق در هم تنیده است برای همین به وضعیت سوریه توجه بسیاری داریم و نسبت به بحران و تحولات آن ازجمله مسائل اقتصادی و تحریم سوریه بسیار اهمیت میدهیم. برای همین همواره تاکید کردهایم که برای همکاری با دولت سوریه آماده هستیم.»
او در ادامه افزود: «ما سوابق مشترکی داریم. هم در عراق و هم در سوریه یک نظام بعثی مبتنی بر حکومت فردی حاکم بود. برای همین وضعیت ما به هم شباهتهای بسیاری دارد، از این رو می توانیم وضعیت سوریه را به خوبی درک کنیم و آمادهایم به برادران سوریمان برای گذر از وضعیت فعلی کمک کنیم.»
فواد حسین تاکید کرد، سوریه به ثبات و یک فرایند سیاسی کامل نیاز دارد. ثبات در سوریه بدون یک فرایند سیاسی فراگیر امکانپذیر نیست. سوریه مشکلات بسیاری دارد. نیروهای امریکایی و فرانسوی و ترکیهای در شمال شرق سوریه حضور دارند. نیروهای روسی در بخش ساحلی این کشور مستقر هستند و جنوب این کشور به اشغال نیروهای اسرائیلی درآمده است. برای همین به یک فرایند سیاسی کامل نیاز دارد. ما اکنون در عراق از یک فرایند کامل دموکراتیک برخورداریم که تلاش میکنیم از طریق همین فرایند مشکلاتمان را حل کنیم. برای همین فکر می کنیم که همین فرایند سیاسی دموکراتیک که بر اراده مردم مبتنی باشد میتواند به حل مشکلات مردم سوریه نیز کمک کند. ما کاملا باور داریم که هر وضعیتی که در سوریه پیش بیاید بر عراق نیز تاثیر میگذارد.
وزیر امور خارجه عراق درباره نقش عراق در حل مشکلات منطقهای نیز گفت: «ما به گفتوگو اعتقاد داریم. عراق همیشه در نزدیکی و حل اختلافات کشورها با یکدیگر نقشی مهم ایفا کرده است. ازجمله گفتوگوهای ایران – عربستان و ایران – مصر و ایران – اردن از بغداد آغاز شد. در بغداد بود که نخستین دیدارها بعد از بروز مشکلات و آغاز تلاشها برای حل آنها، انجام شد. ما همواره سیاست گفتوگو و مذاکره را پیگیری کردهایم. ما از تجربه گذشته خود که در نظام بعث تنشها را تشدید میکرد و حل مشکلات را از طریق زور پی میگرفت، درس گرفتهایم و دیگر نمیخواهیم به آن تجربه بازگردیم و کاملا معتقدیم که رسیدن به حل مشکلات از مسیر گفتوگو و مذاکره میگذرد.»
وی درباره نشست بغداد که روز شنبه ۱۷ مه / ۲۷ اردیبهشت برگزار شد و دستاوردهای آن نیز گفت: «قبل از هر چیز ما باید واقعیت موجود در جهان عرب را درک کنیم. وضعیت فعلی جهان عرب دردناک است؛ اکنون در لیبی و سودان جنگ داخلی جریان دارد. فلسطین و لبنان درگیر جنگ با اسرائیل هستند. در نشست اتحادیه عرب در بغداد به این موضوع پرداخته شد و تصمیمهای مهمی درباره آنها اتخاذ شد. از سوی دیگر، نشست اتحادیه عرب دستاورد مهمی برای عراق بود. رهبران عرب به روشنی پیشرفت در عراق را دیدند. این نشست ثابت کرد که ثبات به بغداد بازگشته و عراق در یک ثبات فراگیر است. در این نشست بر حل اختلافات از طریق تداوم گفتوگوها تاکید شد. عراق برای یک سال آینده رئیس اتحادیه عرب است. تلاش میکنیم این مسئولیت را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم. ما برای بحرانهای موجود ابتکارعمل داریم؛ مثلا برای لیبی، سودان و یمن طرحهایی داریم و نسبت به حل مشکلات آنها خود را مسئول میدانیم.»
وزیر امور خارجه عراق تاکید کرد، امنیت اساس هر کاری است. اگر امنیت نباشد توسعهای نخواهد بود. ما این وضعیت را در گذشته تجربه کردیم. ما برای دو سال درگیریهای طایفهای داشتیم. بعد از آن با القاعده روبهرو شدیم و بعد از آن داعش و تروریسم ما را مشغول به خود کردند که سبب شد داعش یک سوم خاک عراق را تصرف کند. ما توانستیم داعش را نابود کنیم و به سمت ثبات برویم و تروریسم را از بین ببریم. بعد از آن بازسازی و رسیدن به ثبات را آغاز کردیم. الآن رهبران عرب به چشم خود امنیت و ثبات را در عراق دیدند.
وی تاکید کرد، اکنون ما به امنیت منطقهای نیاز داریم. امنیت عراق با خلیج فارس، سوریه، لبنان، ایران و اردن و کل منطقه مرتبط است. در وضعیت فعلی ممکن نیست در عراق امنیت کامل برقرار باشد اما مثلا سوریه امنیت نداشته باشد. کما این که دیدیم وقتی که داعش در سوریه به وجود آمد و تروریسم این کشور را فرا گرفت بر ثبات و وضعیت ما در عراق نیز تاثیر مستقیم گذاشت. ما دیدیم وقتی ثبات در سوریه به هم ریخت سه میلیون شهروند سوری به کشورهای همجوار از جمله لبنان، عراق، ترکیه و اردن آواره شدند.
وزیر امور خارجه عراق درباره وضعیت اقتصادی عراق و طرحهای دولت برای رونق اقتصادی گفت: «همان طور که میدانید من در عین حالی که وزیر امور خارجه هستم، معاون اقتصادی نخستوزیر هم هستم و ریاست اقتصادی دولت را بر عهده دارم. من میدانم که عراق تا چه اندازه به نفت وابسته است و این مساله برای ما زحمات زیادی ایجاد کرده است. ما برای این که بتوانیم به اقتصاد خود تنوع ببخشیم، سرمایهگذاری روی گاز را آغاز کردهایم. عراق تا سال ۲۰۲۸ به تولیدکننده گاز تبدیل خواهد شد. با عقد قرارداد با شرکت توتال توانستهایم از سوختن گاز که از سال ۱۹۱۸ که نفت در عراق کشف شد همواره میسوخته، جلوگیری کنیم و به بهرهبرداری از این گاز رو بیاوریم. همچنین با شرکتهای مختلف قرارداد امضا کردهایم تا در شهرهای مختلف به تولید گاز مایع بپردازیم. در عین حال روی پتروشیمی سرمایهگذاریهای خوبی انجام شده و بهزودی به یکی از کشورها پیشرو در محصولات پتروشیمی تبدیل خواهیم شد. عراق همچنین یکی از کشورهای مهم جهان در حوزه منابع گردشگری است. عراق خاستگاه گردشگری مذهبی همه ادیان مسلمان – سنی و شیعه – و مسیحی است و هر ساله در ماههایی از سال میزبان حدود ۱۰ میلیون زائر است، برای همین تلاش بسیاری داریم تا روی گردشگری خود سرمایهگذاریهای گستردهای انجام دهیم. در عین حال عراق کشوری حاصلخیز برای کشاورزی است اما متاسفانه چند سالی است که از بحران خشکسالی رنج میبرد که این موضوع روی کشاورزی ما تاثیر گذاشته است. ما همچنین دروازه های سرمایهگذاری را گشودهایم و توانستهایم طی سالهای اخیر حدود ۷۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی جذب کنیم. قرار است این رقم بیشتر شود و طی سالهای آینده سرمایهگذاریهای بیشتری را جذب خواهیم کرد. البته ما نیاز به اصلاحات بروکراتیک و فرهنگ تمرکزگرایی داریم که از زمان حزب بعث به ما به ارث رسیده است. تلاش داریم این وضعیت را اصلاح کنیم و کشور را مطابق با قانون اساسی از تمرکزگرایی مفرط خارج کنیم.
نظر شما :