در نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران
بقایی: ابتکارهای طرف عمانی مطابق با ملاحظات ماست

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان امروز در نشست خبری خود با خبرنگاران حاضر شد و به پرسشهای آنان پاسخ داد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره تصویب لایحه همکاری جامع راهبردی ایران و روسیه گفت: «که لایحه مربوطه در مجلس دومای روسیه به تصویب رسید و در مجلس شورای اسلامی نیز با قید دو فوریت ارسال و به تصویب رسید. به طور معمول تا اجرایی شدن لوایح تصویب شده مدت زمان معقولی طول می کشد که طی این مدت کارهای اداری انجام می شود و به اجرا در می آید.»
بقایی در پاسخ به پرسشی درباره گزارش جامع مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در جلسه آتی شورای حکام گفت: «رویکرد ما در رابطه با آژانس همواره رویکردی سازنده بوده و ما به عنوان عضو آژانس انرژی اتمی رابطه ام توام با تعهدات داشته باشیم. تاکید بر تعهدات رویکردی بوده که همواره فارغ از نگاه های سیاسی دنبال شده است. معاون مدیرکل آژانس در این هفته به تهران سفر خواهد کرد و با مقامات سازمان انرژی اتمی دیدار خواهد داشت. ما از مدیرکل آژانس انتظار داریم که به دور از فشارهای سیاسی و کشورها و طرف هایی که رفتار مخربشان برای همه روشن است تعامل داشته باشد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خروج زودهنگام استیو ویتکاف، مذاکره کننده ارشد امریکایی از مذاکرات دور ششم گفت: «پرداختن به چنین اتفاقاتی بیشتر سرگرمی رسانه ای است و ارزشی ندارد که بخواهد درباره آن توضیح داد. مذاکرات یک زمان مشخص داشت و طبیعی است ممکن است یکی از طرف ها بعد از این زمان کار دیگری داشته باشد و بخواهد به کار خود برسد. ما طبق برنامه مذاکرات را شروع کردیم و طبق برنامه خاتمه دادیم. ما بعد از مذاکرات با طرف امریکایی با طرف عمانی برای حدود ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت نشستیم و گفتوگو کردیم که عموما درباره دور بعدی مذاکرات و مباحث فنی آن بود.»
وی درباره دور بعدی مذاکرات نیز گفت: «هنوز زمان بعدی مذاکرات مشخص نشده و ما با طرف عمانی در حال پیگیری آن هستیم.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره ابتکارهای طرف عمانی برای پیشبرد مذاکرات مطرح شده است نیز گفت: «ابتکارهای طرف عمانی به عنوان طرفی که با مواضع ما و طرف امریکایی آشنا شده، طبیعی است که ابتکارهایی را مطرح و دیدگاه خود را به هر دو طرف منتقل کند. چیزی که روشن و واضح است غنی سازی به عنوان بخش لاینفک از توانایی هسته ای جمهوری اسلامی ایران همواره باید حفظ شود و ما نمی توانیم از این خط قرمز پررنگ دست بکشیم، و طبیعتا ابتکارهای طرف عمانی نیز با در نظر گرفتن این خط قرمز مطرح شده است.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره مواضع اخیر رئیس جمهوری امریکا نسبت به مذاکرات که گفته که گفتوگوهای مفید و سازندهای با طرف ایرانی انجام شده و نسبت به رسیدن به توافق ابراز خوش بینی کرده است، گفت: «ما از ابتدا به صراحت گفته ایم که اگر بنای طرف امریکایی این باشد که برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران نظامی نشود و صلحآمیز بماند این تحصیل حاصل است. ما هیچ گاه به دنبال استفاده نظامی از انرژی هسته ای نبودیم. اگر در این زمینه واقعا حسن نیت باشد و هدف این باشد که در ایران بمب اتمی وجود نداشته باشد، ما هم می توانیم بگوییم که به آینده مذاکرات خوشبین هستیم. اما اگر هدف منع ایران از حقوق خود طبق معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای باشد این خلاف حق ماست، به ویژه که ما از انرژی اتمی به عنوان حق مسلم خود برای استفاده صلحآمیز استفاده میکنیم و میخواهیم همچنان از آن بهره مند باشیم.»
بقایی درباره دستگیری و آزادی اتباع ایرانی در انگلیس نیز گفت: «دستگیری اتباع ایرانی از ابتدا برای ما مشکوک و سوال برانیگز بود و هیچ شواهد و ادله روشنی برای اثبات اتهام آنها اشاره نشده بود. این نوع بازداشت همه مولفههای بازداشتهای خودسرانه را در خود دارد. از همان ابتدا ما گفتیم که هم با این افراد دیدار داشته باشیم و هم توضیحی درباره دلایل این بازداشتها داشته باشیم. پنج نفر از این افراد بدون هیچ توضیحی و علی رغم توهین ها و اتهام های بی اساسی که به نهادهای جمهوری اسلامی ایران زده شده بود آزاد شدند. ما امیدواریم که دیگر اتباع بازداشت شده نیز آزاد شوند و دولت انگلیس نسبت به اقداماتی که انجام میدهد مسئولپذیر و پاسخگو باشد.»
وی درباره خبر منتشر شده در رسانه ایتالیایی مبنی بر مذاکره برای تعلیق سه ساله غنی سازی ایران نیز گفت: «چنین چیزی مطلقا وجود ندارد؛ این که منشاء این خبر کجاست، خودتان می توانید حدس بزنید ولی این موضوع مطلقا هیچ حقیقت ندارد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ پرسشی درباره اخبار شایع شده درباره تلاشها برای آزادی زندانی ایرانی در عراق به همراه تعدادی از زندانیان لبنانی در برابر آزادی یک زندانی اسرائیلی – روسی امریکایی در این کشور در چارچوب مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا گفت: «این خبر را ما هم در رسانه ها شنیدهایم و اطلاعات بیشتری نداریم. پیگیری آزادی شهروند ایرانی در عراق، مانند پیگیری حقوق همه اتباع ایرانی در سراسر جهان، یک وظیفه روشن وزارت امور خارجه است. ما با دولت عراق روابط بسیار خوبی داریم و موافقتنامه قضایی هم با عراق داریم. این شهروند بر اساس اتهامهای نادرست و بیاساس بازداشت شده است و برای آزادی او تلاش می کنیم.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره انتشار برخی اخباره درباره احتمال رسیدن به توافق موقت در مذاکرات غیرمستقمی خود با امریکا گفت: «توافق موقت تا الآن در دستور کار ما نبوده بنابراین صحبتی هم درباره آن نشده است.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سفر مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری کشورمان به عمان نیز گفت: «این سفر طبق برنامه انجام خواهد شد. در این سفر درباره گسترش روابط ایران و عمان و چگونگی تقویت روابط گفتوگو شود. طبیعتا از آنجا که عمان میانجی مذاکرات ایران و امریکاست در این زمینه نیز گفتوگوهایی انجام شود.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره مواضع ضد و نقیض طرف امریکایی و این که تشدید تحریمها و اعمال مداوم این تحریمها تا چه اندازه می تواند بر دیپلماسی ایران تاثیر بگذارد و آیا ممکن است سبب شود تا گفتوگوها متوقف شوند، گفت: «مادامی که احساس کنیم می توانیم منافع ملت ایران را از طریق دیپلماسی دنبال کنیم، به آن ادامه خواهیم داد. البته اظهارات و رفتارهای ضد و نقیض طرف امریکایی را کاملا زیر نظر داریم و بارها گفتهایم چنین رفتارهایی صرفا تشدید سوءظنها میان ایران و امریکا را تشدید میکند. اعمال تحریمها تنها افزایش فشار بر مردم عادی و اصرار بر احتیاط بیشتر و واکنش به رفتارهای امریکایی را سبب میشود.»
وی درباه سفر نخست وزیر پاکستان به تهران نیز گفت: «آقای شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان امروز وارد تهران می شود. سفر ایشان در چارچوب روابط ایران و پاکستان است. ما با پاکستان به عنوان یک کشور همسایه و مسلمان روابط خوبی داریم. ما در موضوعات مختلف از جمله مباحث اقتصادی و هم مباحث امنیت مرزها و همچنین درباره مسائل منطقه گفت وگو داریم. مواضع ما با پاکستان بر سر قضیه فلسطین به همین نزدیک و در بسیاری موارد مشترک است. سفر نخست وزیر پاکستان گامی بلند برای گسترش روابط دو کشور باشد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره موضوع ذخایر اورانیوم و این که آیا در این باره در مذاکرات صحبت شده است یا خیر گفت: «طبیعی است در طول مذاکرات به این موضوع نیز پرداخته شود اما ما هنوز به جزئیات وارد نشدهایم و برای همین هنوز به نحوه برخورد با آن نرسیدهایم.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره ادامه گفتوگوها میان ایران و اروپا و این که دور بعدی کجا باشد نیز گفت: «ما هیچ مانعی برای ادامه گفتوگو با طرف های اروپایی نداریم و این که دور بعدی چه وقت و در کجا باشد همکاران ما با همتایان اروپاییشان در حال رایزنی هستند.»
نظر شما :