خطیب زاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالات دیپلماسی ایرانی:

برهم زدن رابطه ایران و آذربایجان غیرطبیعی است/باید اطمینان کامل بدهند طرفی برجام را نقض نخواهد کرد

۱۹ مهر ۱۴۰۰ | ۱۱:۰۰ کد : ۲۰۰۶۷۴۸ اخبار اصلی اخبار داخلی آسیا و آفریقا
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه ایران می‌گوید رژیم صهیونیستی در آذربایجان حضور دارد و اقدام به فعالیت کرده ولی جمهوری آذربایجان آن را انکار کرده و نگاه ایران در مورد فعالیت های رژیم صهیونیستی در نزدیکی جغرافیای مرزی اش چیست؟ خاطرنشان کرد: ایران در خصوص امنیت ملی اش هیچ گاه با کسی شوخی نداشته و ندارد. همسایگان ما به خوبی این موضوع را می‌دانند و پیام هایی در این زمینه با قاطعیت به همسایگان ارسال شده است. رژیم صهیونیستی هر جا رفته ناامنی و بی ثباتی آورده، رژیم صهیونیستی علاقه‌مند است که منطقه را ناامن کند و تهران و باکو باید به این موضوع توجه داشته باشند که دارند و نباید اجازه دهند که طرف های ثالث خدشه ای در روابط دو کشور ایجاد کند. ما حضور رژیم اشغالگر قدس در نزدیکی جغرافیایی و همسایگی خود را در هیچ کشوری تحمل نمی کنیم.
برهم زدن رابطه ایران و آذربایجان غیرطبیعی است/باید اطمینان کامل بدهند طرفی برجام را نقض نخواهد کرد

دیپلماسی ایرانی: سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تأکید کرد: ایران در خصوص موضوع امنیت ملی خود هیچ گاه با کسی شوخی نداشته و ندارد و همسایگان ما به خوبی این قضیه را می‌دانند و پیام‌های قاطعی در این زمینه از سوی ایران به همسایگانش ارسال شده است.

سعید خطیب زاده در نشست رسانه‌ای خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طی دو روز گذشته مباحثی مطرح شده مبنی بر اینکه فرودگاه بیروت سوخت به هواپیمای حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه برای پرواز به تهران نداده بنابراین هواپیمای او برای دریافت سوخت عازم سوریه شده است،‌ اظهار کرد:‌ این مسائل خبرسازی است و سفر آقای امیرعبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود. اگر به گفت وگوی هفته پیش‌مان دقت کنید من اعلام کردم که بعد از سفر مسکو ایشان در دو ایستگاه دیگر توقف خواهند داشت که برخی از دوستان در مورد این دو ایستگاه نیز از من پرسیدند. این دو ایستگاه لبنان و سوریه بودند. سفر آقای امیرعبداللهیان به سوریه از قبل تنظیم شده بود. گویی برخی دوست ندارند که این سفرها موفقیت خود را داشته باشد و این حواشی درست می‌شود.‌ هیچ درخواستی برای سوخت‌گیری در لبنان وجود نداشته و احتیاج به سوخت‌گیری نبوده است.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق و تأثیر آن بر روابط تهران – بغداد اظهار کرد:‌ آنچه دیروز در عراق رخ داد ادامه پروسه مردم‌سالاری در این کشور است. از برگزاری موفقیت آمیز انتخابات در عراق استقبال می‌کنیم و فکر می‌کنیم این کشور در مسیر درست دموکراسی قرار دارد.

به گزارش ایسنا، خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با روابط ایران و لبنان نیز گفت:‌ در خصوص گفت‌وگوهای بین ایران و لبنان ما و لبنان رابطمان را هیچ وقت براساس خواست طرف ثالث تنظیم نکرده‌ایم. این سفر و گفت‌وگوهای صورت گرفته در آن درباره این بود که چگونه پروژه های فی مابین را بدون توجه به فشارها و تحریم های طرف ثالث پیگیری کرد. اراده دو پایتخت بر این است که گفت‌وگوها گسترش پیدا کند و لذا تاکنون روابط به سطح خوبی رسیده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با فعالیت برخی از گروهک‌های تروریستی در اقلیم کردستان و عراق علیه ایران و اقدامات‌شان علیه تهران گفت:‌ ما بارها به دوستان خود در اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق گفته‌ایم که فعالیت های این گروهک‌های تروریستی با حسن همجواری همخوانی ندارد. من هفته پیش در ارتباط با این موضوع به صورت مفصل صحبت کردم. تأکید کردم که ما پیام قاطعی را از سوی ایران در این زمینه ارسال کرده‌ایم و تأکید کرده ایم که باید پایگاه‌های فعالیت ‌های این گروهک‌های تروریستی جمع شود و این اقدامات با حسن همجواری همخوانی ندارد.این پایگاه دیگر نمی‌تواند منبع ناامنی علیه ایران باشد و هرجا لازم باشد به این گروهک‌ها پاسخ داده می‌شود.

وی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای ظریف در گفت‌وگوی کلاب هاوس اعتراف کردند که سه‌، چهار بار در برجام واژه تعلیق به کار گرفته شده و این عجیب است که یک مذاکره‌کننده از محتوای آنچه در یک سند آمده اطلاع دقیقی ندارد،‌ گفت:‌ من همه دوستان را دعوت می‌کنم به عدم انتخاب گزینشی از صحبت‌هایی که گفته می‌شود. وزارت امور خارجه یک وزارتخانه تخصصی است و تمام امور در این وزارتخانه نیز تخصصی و به صورت دقیق پیگیری می‌شود. آقای دکتر ظریف نیز در مقام وزیر امور خارجه چند بار در مجلس و در مصاحبه‌های اخیرشان در این زمینه توضیح دادند و برداشت شما، برداشت دقیقی از صحبت‌های ایشان نیست. ما در ادامه مسیر و برای پیشبرد منافع کشور باید از این فضاسازی‌ها عبور کنیم و اجازه دهیم که دولت جدید در مسیر خود گفت‌وگوهای وین را به پیش ببرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آقای امیرعبداللهیان در سفر به مسکو در جمع خبرنگاران اعلام کردند که نشست بعدی وزرای امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان با حضور مسکو برگزار می‌شود و آیا زمان این نشست مشخص است و از طرف دیگر گویی مسکو نیز فرمتی را برای موضوع افغانستان در نظر گرفته و آیا از ایران برای حضور در این نشست و فرمت دعوت شده است یا خیر، گفت:‌ در اولین جلسه‌ وزیران امور خارجه کشورهای همسایه افغانستان که به صورت آنلاین برگزار شد این توافق صورت گرفت که نشست بعدی با حضور وزرای امور خارجه در تهران برگزار شود که اجرای آن منوط به آماده شدن مقدمات است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با تأکید بر اینکه این موضوع در دستور کار و پیگیری است و البته نمی‌دانیم که چه زمانی امکان برگزاری حضوری آن را در تهران خواهیم داشت، گفت:‌ در واقع این نشست ادامه همان نشست قبلی است که به صورت آنلاین برگزار شد. در آن نشست توافق شد که روسیه به این جمع اضافه شود و به پیشنهاد ایران، روسیه هم در نشست بعدی حاضر خواهد شد.

وی در پاسخ به سوال دوم نیز گفت:‌ دعوت روسیه در دست بررسی است و انشاءالله پاسخ آن را می‌دهیم.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه از گفت‌وگوهای وزیر امور خارجه در سوریه این جمع‌بندی وجود دارد که ایران به دنبال حضوری فعال‌تر در عرصه اقتصادی در این کشور است و آیا توافقات و تحولات خاصی در این زمینه صورت گرفته است،‌ تصریح کرد:‌ روابط ایران و سوریه وارد یک فاز راهبردی ممتاز شده است. در حوزه اقتصادی کار با سوریه دچار عقب‌ماندگی‌هایی هستیم که تلاش داریم آن را جبران کنیم و بخش عمده‌ای از گفت‌وگوهای ما با مقامات سوریه معطوف به این موضوع و اجرایی کردن پروژه‌هایی است که قبلا در مورد آن صحبت شده است. ابعاد روابط ایران و سوریه مختلف است و جنس روابط راهبردی الزامش این است که در همه ابعاد اعم از اقتصادی، فرهنگی و نظامی و... این روابط برقرار شود.
خطیب زاده با بیان اینکه چندی پیش بخش خصوصی ایران نمایشگاه بزرگی را در سوریه برگزار کرد و اکنون بخش خصوصی این مطالبه را دارد که توافقاتش در ابعاد مختلف از جمله حوزه‌های IT و خدمات فنی و مهندسی با این کشور عملیاتی و اجرایی شود، گفت:‌ در همین چارچوب مأموریت خاصی به سفیر ایران در سوریه داده شده است و همان طور که اشاره شد در این سفر هم تمرکز ویژه‌ای بر موضوعات اقتصادی و اجرایی شدن توفقات قبلی وجود داشت.

از سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد گفت‌وگوهای صورت گرفته بین ایران و عربستان پرسیده شد و اینکه وزیر امور خارجه اعلام کرده که این گفت‌وگوها در مسیر درست خود در حال طی شدن است که خطیب‌زاده در پاسخ گفت:‌ توافق هیأت ایرانی و عربستانی این بود که مذاکرات که در پشت درهای بسته انجام می‌شود در فضای عمومی پیگیری نشود. آنچه می‌توانم به شما بگویم این است که چهار دور مذاکره با عربستان در بغداد انجام شده است و آخرین دور زمانی انجام شد که ما در نیویورک بودیم. تماس‌ها و دریافت پیام‌ها بین دو کشور بدون انقطاع ادامه داشته و دارد. همان طور که پیش از این گفتم در این رایزنی‌ها بیشترین تمرکز درباره موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای و به تخصیص حوزه خلیج فارس بوده است. در همین چارچوب یمن هم بخشی از این گفت‌وگوهاست.

وی با تأکید بر اینکه سرنوشت یمن باید از طریق مردم یمن و اعمال اراده آن‌ها تعیین شود،‌ گفت:‌ آنچه ما می‌توانیم در این زمینه انجام دهیم تسهیل این گفت‌وگوهاست و عربستان نیز باید جنگ یمن و ادامه محاصره ظالمانه مردم این کشور را متوقف کند. تلاش داریم که روابط ایران و عربستان به تحقق آرامش، صلح و ثبات در منطقه خلیج فارس کمک کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با روابط ایران و آذربایجان نیز گفت:‌ روابط ایران و آذربایجان یک رابطه طبیعی است و برهم زدن آن غیرطبیعی است. روابط ایران و آذربایجان همواره از یک منطق درستی پیروی کرده است.‌ در عین حال برخی از نگرانی‌های ایران به مقامات آذربایجان منتقل شده و این هم در چارچوب حسن همجواری و روابط خوب بین دو کشور بوده است.

خطیب‌زاده با بیان اینکه نگرانی‌های ما به باکو گفته شده است و دوستان‌مان در باکو گفته‌اند که این نگرانی‌ها را مرتفع و رفع می‌کنند و امیدواریم این مسائل در جریان گفت‌وگوهای دوجانبه حل شود، افزود:‌ در مورد برخی از موضوعات و نکات انتظاری که از آذربایجان داشتیم برآورده نشده است.

وی با بیان اینکه یک اصل اساسی جمهوری اسلامی ایران داشتن روابط برادرانه با همسایگان از جمله آذربایجان است و ما در قبال این کشور رفتار برادرانه‌ای داشته‌ایم،‌ گفت:‌ ما از آذربایجان رفتاری که متناسب با حسن همجواری است انتظار داریم.

خطیب‌زاده در بخش دیگری از صحبت‌های خود تأکید کرد: ما هیچ وقت حریم هوایی، فضایی و زمینی خود را به روی آذربایجان نبسته‌ایم. مراودات انجام می‌شود. رفت‌وآمدها در حال صورت گرفتن است و در عین حال دو طرف باید مراقب باشند و اجازه ندهند که طرف‌های ثالث بر این روابط تأثیر بگذارند و تلاش‌هایشان برای خدشه وارد کردن به این روابط به موفقیت برسد.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه گفته شده که این احتمال وجود دارد دور بعدی مذاکرات ایران و عربستان در کشوری غیر از عراق برگزار شود،‌ گفت:‌ در خصوص مذاکرات ایران و عربستان،‌ بغداد میزبان خوبی بوده و تا جایی که امکان داشته باشد ضرورتی برای تغییر مکان گفت‌وگوها وجود ندارد. گفت‌وگوها به مسیر جدی‌تر وارد شده است و باید اجازه دهیم که گفت‌وگوها مسیر خود را طی کنند. ایران تداوم سیاستش همواره وجود داشته است و معتقد است که گفت‌وگو بین کشورهای منطقه از جمله ایران و عربستان می‌تواند یکی از ستون‌های مهم صلح و ثبات  در منطقه خلیج فارس باشد.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر استاندار خراسان به افغانستان و نگاه ایران در مورد به رسمیت شناختن طالبان به عنوان گروه حاکم بر این کشور گفت:‌ به نظرم اخبار به اندازه کافی در مورد این سفر منتشر شده است. ما با افغانستان روابط تجاری و مردمی بسیار خوبی داریم. یکی از ویژگی‌های روابط تجاری ما با افغانستان مردمی بودن و حضور بخش خصوصی در این روابط است و سفر اخیر استاندار خراسان به این منطقه نیز برای اطمینان از ادامه این مراوداتی است که بسیاری از آن خواست مردم افغانستان است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه ایران با تمام طرف‌ها در افغانستان به شمول طالبان در تماس است، تصریح کرد: اکنون بسیار زود است که در مورد دولت فراگیر در افغانستان اظهار نظر کنیم و همواره تأکید ما این بود که باید دولت فراگیر در افغانستان تشکیل شود که بازتاب دهنده ترکیب قومیتی،‌ جمعیتی و خواسته مردم افغانستان باشد.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد بحث مذاکرات وین و برخی از اخبار منتشر شده در ارتباط با ترکیب تیم مذاکراتی ایران گفت: علاقه رسانه‌ها به جزئیات را متوجه می‌شوم. همان طور که بارها گفته‌ایم مذاکرات وین انجام می‌شود و روند این موضوع در داخل وزارت امور خارجه در حال پیگیری است. این مذاکرات گفت‌وگوهای فنی برای اطمینان از اجرای کامل برجام از سوی تمامی طرف‌هاست لذا قرار نیست که هیچ متن و توافقنامه جدیدی مذاکره شود. اینکه تیم مذاکره‌کننده چگونه است همان طور که می‌دانیم در دوره‌های قبل نیز بنا به نیاز نمایندگانی از دستگاه‌های مرتبط و دخیل از جمله بانک مرکزی، وزارت نفت در این مذاکرات بوده‌اند و اکنون نیز همین گونه است. مهم این است که تداوم از حیث گفت‌وگوها انجام خواهد شد. شبانه روز دوستان ما در حال مرور مباحث هستند. ما حتی یک ساعت را بعد از اینکه فرایند بررسی داخلی در مورد مذاکرات به جمع‌بندی برسد از دست نخواهیم داد که تاریخ مذاکرات را نهایی کنیم. روزهای آتی، روزهایی خواهد بود که فعالیت‌ها و تعاملات دیپلماتیک بیشتری را در حوزه برجام و گفت‌وگوهای وین شاهد خواهیم بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات اخیر مرکل صدراعظم آلمان در مورد اینکه ایران باید هر چه زودتر به مذاکرات وین برگردد،‌ گفت: ‌صدراعظم آلمان و مقامات دیگر کشورهای اروپایی باید توجه داشته باشند که اگر بی عملی اروپا نبود جسارت ترامپ نمی توانست اتفاق بیفتد چنانکه از برجام خارج شود و قطعنامه 2231 شورای امنیت را نقض کند. ترامپ این اقدام را انجام داد و در برابر این اقدامات پایتخت‌های کشورهای اروپایی از جمله برلین تماشاچی بی عملی در برابر این اتفاقات بودند.‌ طرف هایی که به مذاکرات وین می‌آیند باید با این درس بیایند که راه فراری برای اجرای تعهدات‌شان ذیل برجام ندارند. باید اطمینان کامل به ایران بدهند که این بار هیچ طرفی نقض برجام را نخواهد کرد و به بهانه‌های واهی تعهدات خود را زیر پا نمی‌گذارند. آلمان بسیاری از توافقاتی که در دوران برجام با ایران انجام داده بود را انجام نداد و مطمئن هستم که صدراعظم آلمان از همه این جزئیات خبر ندارد و اگر هم ندارد وزارت امور خارجه آلمان این موارد را به اطلاع وی خواهند رساند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اقدام تروریستی صورت گرفته در قندوز افغانستان که منجر به کشته شدن تعداد زیادی از مردم از جمله شیعیان افغانستان شده است، افزود:‌ آنچه در قندوز افغانستان رخ داد یک اقدام تروریستی بی سابقه بود و ما به اشد وجه این اقدام تروریستی را محکوم می‌کنیم. ما معتقدیم طالبان مسئولیت مستقیم حفظ امنیت را بر عهده دارد با توجه به در دست گرفتن نهادها و مراکز قدرت در افغانستان.

وی با بیان اینکه ایران بارها تأکید کرده است که باید افغانستانی داشته باشیم که عاری از خشونت و تروریسم باشند، ادامه داد:‌ مردم افغانستان از تروریسم و کشتار خسته شده‌اند. آنچه در افغانستان باید اتفاق افتد و افغانستان به آن نیاز دارد تحقق اراده مردم این کشور برای تشکیل دولتی فراگیر است که بازتاب دهنده ترکیب قومیتی و جمعیتی افغانستان باشد و تنها از این مسیر است که افغانستان را کشوری آرام در همسایگی و کنشگری سازنده در روابط بین المللی می‌دانیم.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به صحبت‌های شما و وزیر امور خارجه در ارتباط با موضوع مذاکرات وین آیا زمان برگزاری دور جدید مذاکرات مشخص شده است، گفت:‌ همانطور که پیش از این اشاره کردم دوستان ما شبانه روز در حال مرور مباحث هستند. اجازه بدهیم که بر این موضوع بار دیگر تأکید کنم که ما حتی یک ساعت را بعد از اینکه فرایند بررسی داخلی در مورد مذاکرات به جمع‌بندی برسد از دست نخواهیم داد که تاریخ را نهایی کنیم. روزهای آتی روزهایی خواهد بود که شما فعالیت‌ها و تعاملات دیپلماتیک بیشتری را در حوزه گفت‌وگوهای وین و برجام مشاهده خواهید کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در مورد رزمایش جمهوری آذربایجان در منطقه خزر تصریح کرد:‌ منطقه ما منطقه‌ای بسیار حساس است. برخی تحولات نیز این منطقه را حساس‌تر کرده است. ما با تمامی طرف‌های این رزمایش روابط کاملا نزدیکی داریم و جای نگرانی خاصی نبوده است. مسئله مهم در این زمینه درک شرایط منطقه‌ای و همچنین رعایت اصول و توافقات قبلی در خصوص خزر است. این‌ها مواردی است که باید به آن توجه کرد. در چند وقت اخیر چندین رزمایش در این منطقه برگزار شده است که برخی از این رزمایش‌ها نمایشی بوده است و این درست نیست. منطقه ما احتیاج به آرامش دارد و ما در زمانی که می‌خواستیم رزمایش در مرزهای شمال غربی‌مان انجام دهیم این موضوع را به اطلاع کشورهای منطقه و همسایه از جمله آذربایجان رساندیم و تأکید بر این داریم که رعایت این مسائل از بدیهیات همسایگی و نشانه رفتار مبتنی بر بلوغ است.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با روابط ایران و آذربایجان نیز گفت:‌ ما تمامی اجزای یک رابطه راهبردی و مشارکت جامع با آذربایجان را داریم. امیدواریم این روابط بیش از پیش گسترش پیدا کند و گفت‌وگوها بین دو کشور در زمینه‌های گوناگون افزایش پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که آیا تداوم ارسال محموله های سوخت از سوی ایران به لبنان ادامه خواهد داشت یا نه؟ گفت: همانطور که می دانید یکی از مشکلات لبنان موضوع برق است و یکی از راهکارهای تامین برق در حال حاضر در لبنان نیروگاه هایی است که بر روی کشتی در بنادر قرار داده شده است و این موضوع برق مشکلات و سختی های زیادی را برای مردم لبنان ایجاد کرده است. قطعا یکی از بدیهی‌ترین راه‌ها برای حل این موضوع ایجاد نیروگاه زمینی در داخل خود لبنان است و ایران با تمام توان این آمادگی را دارد که با مشارکت دولت لبنان و همکاری آنها و از طریق صدور خدمات فنی مهندسی این کار را انجام دهد تا شاهد عبور لبنان از این مشکل باشیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ادامه صحبت‌های خود همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با ابتکار 3+3 که در جریان سفر آقای امیر عبدالهیان به مسکو برای موضوع قره باغ مطرح شده است، گفت: از روزی که جنگ آذربایجان و ارمنستان تشدید شد این ابتکار مطرح شد و ایران از این ابتکار استقبال کرد، گرچه برخی از طرف ها آمادگی این موضوع را نداشتند، اکنون دوباره این ابتکار گفته شده است و ایران از ابتکاراتی چون 3+3 یا ابتکارات مشابه که باعث کاهش تنش در منطقه شود استقبال می کند. ما تاکید بر این داریم که باید در منطقه با تدبیر دیپلماتیک کار به جلو برود.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد فعالیت رایزنان بازرگانی در سفارتخانه های ایران در خارج از کشور و تلاش وزارت خارجه برای تسریع این موضوع، گفت: رایزنان اقتصادی در سفارتخانه های ایران در کشورهای مختلف فعال هستند. هیچ سفارتخانه ای بدون رایزن و وابسته اقتصادی نیست و لذا وزارت امور خارجه از مجاری خود تلاش کرده که فعالیت ها و وظایفش در این حوزه را به پیش ببرد. رایزن بازرگانی باید از سوی وزارت صمت ارسال شود و وزارت امور خارجه در مورد تمام مامورانی که از وزارتخانه های دیگر برای انجام فعالیت اعزام می شوند را مسیر اداری و روتین آن را مورد بررسی قرار می دهد. در مورد رایزنان بازرگانی نیز همین جور است و اصل کار باید در خود وزارتخانه صمت انجام شود. وزارت امور خارجه اعزام وابستگان بازرگانی را با علاقه پیگیری می‌کند و امیدواریم وزارت صمت نیز با علاقه وارد این موضوع شود و ما از اینکه وزارت صمت وابستگان خود را به کشورهای هدف اعزام کند استقبال می کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد روابط اقتصادی ایران با عراق نیز گفت: روابط ایران و عراق از نظر اقتصادی ممتاز است و دو کشور علاقه‌مند هستند که این روابط را ارتقا و رشد دهند. بخشی از روابط اقتصادی ما با این کشور به روابط استانی و اقلیم بر می گردد. همانطور که اشاره کردم ظرفیت این روابط قابل ارتقا و رشد است. ما با عراق نقشه راهی در این زمینه داشته ایم و همانطور که می دانید یکی از مهمترین معضلات ما در روابط اقتصادی با عراق عدم بازپرداخت بدهی ها توسط عراق است که البته در این زمینه نیز اقداماتی در حال انجام است و تمرکز شده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه ایران می‌گوید رژیم صهیونیستی در آذربایجان حضور دارد و اقدام به فعالیت کرده ولی جمهوری آذربایجان آن را انکار کرده و نگاه ایران در مورد فعالیت های رژیم صهیونیستی در نزدیکی جغرافیای مرزی اش چیست؟ خاطرنشان کرد: ایران در خصوص امنیت ملی اش هیچ گاه با کسی شوخی نداشته و ندارد. همسایگان ما به خوبی این موضوع را می‌دانند و پیام هایی در این زمینه با قاطعیت به همسایگان ارسال شده است. رژیم صهیونیستی هر جا رفته ناامنی و بی ثباتی آورده، رژیم صهیونیستی علاقه‌مند است که منطقه را ناامن کند و تهران و باکو باید به این موضوع توجه داشته باشند که دارند و نباید اجازه دهند که طرف های ثالث خدشه ای در روابط دو کشور ایجاد کند. ما حضور رژیم اشغالگر قدس در نزدیکی جغرافیایی و همسایگی خود را در هیچ کشوری تحمل نمی کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با ارتقای همکاری های ایران، چین و روسیه در خصوص موضوعات مختلف از جمله در بعد نظامی خاطرنشان کرد: محور شرق در حال برآمدن است و این محور دارای عرصه های اقتصادی، نظامی، سیاسی، تجاری و ... است و در این محور کشورهایی چون ایران، روسیه و چین دارای نقش مهمی هستند و روابط راهبردی و مشارکت راهبردی در حوزه های مختلف بین این سه کشور در جریان است و باید اجازه دهیم که این مسیر روند تکاملی خود را طی کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در مورد سفر معاون سیاسی وزیر خارجه به پاکستان و اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه در جریان رایزنی بین مقامات دو کشور موضوع افغانستان محور اصلی بوده و توافقاتی بین دو کشور در این زمینه صورت گرفته است، تصریح کرد: سفر آقای باقری به پاکستان در چارچوب برگزاری یازدهمین کمیسیون مشورت سیاسی دو کشور انجام شد که مدتی زمان انجام آن به تعویق افتاده بود. این سفر به دعوت قائم مقام وزیر خارجه پاکستان صورت گرفت و دو طرف در این سفر در مورد موضوعات مختلف از جمله موضوع افغانستان رایزنی و گفت‌وگو کردند و قرار شد که رایزنی‌ها بین دو کشور ادامه پیدا کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا رئیس جمهور در اجلاس اقلیمی که در اسکاتلند برگزار می شود شرکت خواهد کرد و آیا این احتمال وجود دارد که در حاشیه این نشست دیداری بین روسای جمهور ایران و آمریکا صورت بگیرد، گفت: آقای رئیس جمهور به اسکاتلند سفر نمی کنند. ایران عضو کامل معاهده اقلیمی نیست و مراحل این موضوع در ایران در حال بررسی و طی شدن است و یک هیات کارشناسی و تخصصی در این نشست شرکت خواهد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه در انفجار قندوز تعداد زیادی از شیعیان در افغانستان کشته شدند و همچنین اخباری منتشر شده که طالبان در برخی از مناطق افغانستان از جمله مزار شریف به شیعیان فشار آورده اند که مناطق مسکونی خود را ترک کنند. این در حالیست که طبق برخی از اخبار منتشر شده گویی ایران در مذاکرات خود با طالبان بر حفظ امنیت شیعیان در افغانستان تاکید کرده و از آنها در این زمینه تعهد گرفته است تصریح کرد: ما هیچ وقت در مورد یک جز از کل افغانستان وارد گفت وگو نشده ایم. ما همواره تاکید داشته ایم که تمام طرف های قومی و مذهبی در افغانستان از جمله شیعیان باید از آرامش و صلح برخوردار باشند. ایران و افغانستان دو جغرافیای تمدنی به هم پیوسته هستند و همه بخش های افغانستان متشکل از قومیت ها و مذاهب مختلف برای ما مهم هستند. وضعیت شیعیان افغانستان همواره برای ما خط قرمز بوده و اهمیت جدی داشته در کنار اینکه توجه به حقوق و وضعیت دیگر گروه ها در افغانستان از جمله حقوق کودکان، حقوق زنان و دیگر اقوام نیز برای ما حائز اهمیت است.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ما تاکید داریم که باید فضای تعامل و گفت وگو با تمام گروه های افغانستانی فراهم شود و این مردم افغانستان هستند که باید سرنوشت خود را تعیین کنند، گفت: نقش دیگر کشورها در موضوع افغانستان نقش مداخله گری و حضور نظامی نیست. نقش شان فرستادن گروه های خاص به این کشور نیست بلکه نقش شان تسهیل گفت وگوها بین گروه های مختلف در افغانستان است. در این راه اخبار جعلی زیاد است و برخی از اخبار تایید نشده است و گروه هایی هستند که برای مشوه کردن چهره گروه های دیگر تلاش می کنند و در این مدت یاد گرفته اند که از ابزار دیپلماسی عمومی استفاده کنند و اهداف نادرست خود را به پیش ببرند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با اینکه چه موضوعی باعث شده که کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر هنوز در مجلس ایران به تصویب نرسد و تاکید روسیه بر اینکه هر چه زودتر ایران این کنوانسیون را تصویب کند با ارائه توضیحاتی در مورد لازم الاجرا بودن توافقات بعد از امضا، گفت: مراحل تصویب یک کنوانسیون در هر کشوری مراحل خاص خود را دارد. ممکن است در یک کشور امضای یک وزیر یا پادشاه کافی باشد و یا در کشور دیگر باید در پارلمان تصویب شود و مراحل خود را در این زمینه طی کند. در مورد موضوع مورد اشاره نیز پارلمان جمهوری اسلامی ایران مسیر خودش را دارد و باید اجازه دهیم که این موضوع مسیر دموکراتیک و قانونی خودش را در داخل ایران طی کند.

کلید واژه ها: سعید خطیب زاده ایران و امریکا ایران و آذربایجان ایران و روسیه ایران و سوریه مذاکرات وین برجام نشست هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران


( ۳ )

نظر شما :