رویکرد دوگانه‌ای که تنها تشدید تنش را باعث می‌شود

اندیشکده‌های غربی، مدافع حمله امریکا به یمن اما مخالف تشدید تنش با ایران

۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۲۰:۰۰ کد : ۲۰۳۲۶۱۴ اخبار اصلی خاورمیانه
اندیشکده‌های غربی معمولاً این دخالت را از منظر استراتژیک، بشردوستانه، ژئوپلیتیک و حقوقی بررسی می‌کنند. دیدگاه‌ها اغلب به جهت‌گیری سیاسی و ایدئولوژیک اندیشکده، روابط آن با دولت‌ها و اولویت‌های منطقه‌ای بستگی دارد.
اندیشکده‌های غربی، مدافع حمله امریکا به یمن اما مخالف تشدید تنش با ایران

دیپلماسی ایرانی: جنگ یمن از سال 2015 با دخالت ائتلاف به رهبری عربستان سعودی و حمایت ایالات متحده آغاز شد. نقش آمریکا عمدتاً ارائه تسلیحات، اطلاعات نظامی، سوخت‌رسانی هوایی و حمایت لجستیکی از ائتلاف را شامل بوده، هرچند حملات مستقیم هوایی آمریکا علیه حوثی‌ها (به‌ویژه از سال 2024) نیز گزارش شده است. اندیشکده‌های غربی معمولاً این دخالت را از منظر استراتژیک، بشردوستانه، ژئوپلیتیک و حقوقی بررسی می‌کنند. دیدگاه‌ها اغلب به جهت‌گیری سیاسی و ایدئولوژیک اندیشکده، روابط آن با دولت‌ها و اولویت‌های منطقه‌ای بستگی دارد.

مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS)

این مرکز امریکایی به‌عنوان یک اندیشکده محافظه‌کار، دخالت آمریکا در یمن را در چارچوب رقابت ژئوپلیتیک با ایران و حفظ منافع منطقه‌ای (مانند امنیت دریای سرخ و تنگه باب‌المندب) تحلیل می‌کند. این مرکز از حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی دفاع می‌کند و حملات 2024-2025 علیه حوثی‌ها را برای تضمین آزادی دریانوردی ضروری می‌داند. با این حال، گزارش‌های CSIS گاهی به پیامدهای بشردوستانه محاصره یمن اشاره دارد و تعادل بین اهداف نظامی و کاهش رنج غیرنظامیان را خواستار شده‌ است.

اندیشکده رند (RAND Corporation)

این مرکز امریکایی به تحلیل‌های نظامی و استراتژیک عمیق معروف است. این اندیشکده احتمالاً دخالت آمریکا را از منظر هزینه-فایده بررسی کرده و هشدار می‌دهد که حمایت بی‌قیدوشرط از ائتلاف سعودی ممکن است به تشدید تنش با ایران و افزایش بی‌ثباتی در یمن منجر شود. رند همچنین به تأثیرات بلندمدت بحران انسانی یمن و نقش آن در بی‌اعتباری سیاست خارجی آمریکا توجه دارد.

بروکینگز (Brookings Institution) 

بروکینگز، با گرایش لیبرال، معمولاً دیدگاه انتقادی‌تری به دخالت آمریکا در یمن دارد. این اندیشکده از سیاست‌های دولت جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین امریکا برای کاهش حمایت از عملیات تهاجمی ائتلاف سعودی حمایت کرده اما معتقد است که آمریکا باید فشار بیشتری برای پایان محاصره و مذاکرات صلح وارد کند. بروکینگز همچنین به نقش لابی‌های اسرائیلی در حمایت از سیاست‌های ضدایرانی (و به‌تبع آن، حمایت از ائتلاف سعودی) اشاره دارد.

مؤسسه هریتیج (Heritage Foundation) 

این موسسه محافظه‌کار امریکایی از سیاست‌های سخت‌گیرانه دولت دونالد ترامپ (2025) علیه حوثی‌ها حمایت می‌کند و آن را بخشی از استراتژی گسترده‌تر برای مهار ایران می‌داند. هریتیج انتقاداتی به دولت بایدن برای «ناکارآمدی» در مدیریت بحران یمن دارد و افزایش فشار نظامی و اقتصادی بر حوثی‌ها را خواستار شده است.

مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک (IISS) 

این موسسه به‌عنوان یک اندیشکده نظامی برجسته اروپایی، دخالت آمریکا در یمن را در چارچوب رقابت قدرت‌های بزرگ و امنیت منطقه‌ای تحلیل می‌کند. این مؤسسه به نقش آمریکا در تشدید بحران انسانی انتقاد دارد اما حملات علیه حوثی‌ها را برای حفاظت از مسیرهای تجاری جهانی (به‌ویژه دریای سرخ) توجیه‌پذیر می‌داند.

مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم (SIPRI) 

این موسسه سوئدی با تمرکز بر صلح و خلع سلاح، به شدت به فروش تسلیحات آمریکا و بریتانیا به ائتلاف سعودی انتقاد دارد. این اندیشکده دخالت آمریکا را عامل تشدید بحران انسانی در یمن می‌داند و توقف حمایت نظامی و تمرکز بر راه‌حل‌های دیپلماتیک را خواستار است.

مؤسسه خاورمیانه (Middle East Institute, MEI) آمریکا

این موسسه که نسبت به برخی اندیشکده‌های دیگر کمتر تحت نفوذ لابی‌های اسرائیلی است، دیدگاه متعادل‌تری دارد. این مؤسسه به نقش مخرب حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی در بحران انسانی یمن اشاره دارد و بازنگری در سیاست‌های واشنگتن را خواستار شده است. همچنین بر لزوم مذاکرات صلح با حضور همه طرف‌ها، از جمله حوثی‌ها، تأکید دارد.

کلید واژه ها: یمن حوثی ها حمله به یمن حمله امریکا به یمن حمله اسرائیل به یمن یمن و اسرائیل اسرائیل و یمن امریکا و اسرائیل ایران و امریکا


نظر شما :