علیرغم توافق با آمریکا
حوثیها همچنان آماده نبردند

نویسنده: اسکات پیترسون Scott Peterson
دیپلماسی ایرانی: در ۶ مه ۲۰۲۵، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا پایان حملات هوایی آمریکا به یمن را اعلام کرد، که نتیجهٔ توافق آتشبسی بود که با میانجیگری عمان بین ایالات متحده و حوثیها حاصل شد. بر اساس این توافق، حوثیها متعهد شدند حملات خود به کشتیهای تجاری در دریای سرخ را متوقف کنند.
با وجود این آتشبس، حوثیها تأکید کردند که این توافق شامل حملات آنها به اسرائیل نمیشود. در پاسخ، اسرائیل حملات هوایی به صنعا، پایتخت یمن، انجام داد و خساراتی به زیرساختهای این شهر وارد کرد. ازجمله به فرودگاه بین المللی صنعا، چند کارخانه صنعتی ازجمله کارخانه سیمانسازی و بنادر یمن حمله کرد. در حالی که به نظر میرسد اسرائیل از آتشبس بهدست آمده میان امریکا و حوثیها خشنود نیست و خود را در این میان بازنده میبیند.
با این حال تحلیلگران معتقدند که حوثیها در حال بازسازی توانمندیهای نظامی خود هستند و ممکن است در آیندهٔ نزدیک حملات خود را از سر بگیرند. آنها همچنین به حمایتهای مستمر ایران از حوثیها اشاره میکنند که میتواند به مقاومت بیشتر ایران و متحدانش از جمله یمنیها در برابر تهدیدهای خارجی بینجامد که متعاقب آن میتواند به معنای تشدید تنش در منطقه نیز تعبیر شود.
با این حال و با وجود این اعلام آتشبس، بسیاری از کشورها و شرکتهای کشتیرانی نسبت به امنیت دریانوردی در دریای سرخ ابراز نگرانی کردهاند و هنوز روند کشتیرانی در این آبراهه مهم به روال عادی خود باز نگشته است. آنها خواستار تضمینهای بیشتری برای حفظ امنیت مسیرهای تجاری هستند و به نظر میرسد تا این تضمینها را به دست نیاورند به روال عادی فعالیت خود در این آبراهه مهم باز نخواهند گشت.
برخی گزارشها حاکی از آن است که ایران نقش مهمی در ترغیب حوثیها به پذیرش آتشبس با آمریکا ایفا کرده است. بسیاری معتقدند هدف ایران از این حمایت و پشتیبانی برای رسیدن به توافق میان حوثیها با امریکاییها ایجاد فضای مساعد برای مذاکرات هستهای بین تهران و واشینگتن بوده است. امریکاییها به طور غیرمستقیم به نقش مؤثر ایران در این زمینه اذعان دارند و بر این باورند که این نقشآفرینی مثبت میتواند اقدامی رو به جلو در مذاکرات غیرمستقیم دور چهارم ایران با امریکا باشد.
با این حال باید تأکید کرد که با وجود اعلام آتشبس بین آمریکا و حوثیها، تهدیدات این گروه علیه اسرائیل و ادامهٔ بیثباتی در منطقه و همچنین حملات اسرائیل به حوثیها در یمن نشان میدهد که بحران یمن هنوز به پایان نرسیده است و باید منتظر اتفاقات بیشتری در آینده بود.
منبع: کریستین ساینس مانیتور / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :