تلاش مسکو برای رسیدن به هدف تغییر هژمونی
اروپا راهی جز ایستادگی در برابر روسیه ندارد

نویسنده: سم کیلی Sam Kiley
دیپلماسی ایرانی: ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، پیشنهاد آتشبس ۷۲ ساعته روسیه به مناسبت روز پیروزی را رد کرده و آن را تلاشی برای فریب افکار عمومی دانسته است. او توقف کامل درگیریها و آغاز مذاکرات واقعی صلح را خواستار شده است.
به نظر می رسد هدف اصلی پوتین از جنگ اوکراین، نه تنها تسلط بر این کشور، بلکه تضعیف ناتو و ایجاد شکاف در اتحاد غرب است. این جنگ بهعنوان ابزاری برای بازتعریف نظم جهانی به نفع روسیه و چالشانگیزی برای غرب تلقی میشود. بهویژه که با وجود مواضع کشورهایی نظیر مجارستان که مواضعی مغایر با مواضع کشورهای اصلی اتحادیه اروپا دارد، شکاف در اتحاد غرب در دسترستر به نظر میرسد. روسیه بر این باور است که باید امپراتوری از بین رفته دوره اتحاد جماهیر شوروی احیا شود تا امنیت ملی روسیه تامین شود و در معادلات جهانی به منافع روسیه احترام گذاشته شود. استفاده از حربه روس زبانها و حمایت و پشتیبانی از آنها در هر نقطه از دنیا با همین هدف دنبال می شود. اگر استفاده از این حربه ها تا دیروز محدود به اوکراین بود غرب باید بداند دیگر کشورهای اروپایی از جمله گرجستان، لهستان، لیتوانی، لتونی، استونی و غیره کشورهای بعدی هستند.
در این راستا ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به هشدارها و تحریمهای غرب، از جمله تهدیدات دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا برای افزایش فشارها، بیاعتناست و به اقدامات خود ادامه میدهد. این نشاندهندهٔ عزم راسخ او برای پیشبرد اهدافش بدون توجه به واکنشهای بینالمللی است.
این در حالی است که بسیاری بر این باورند که روسیه پروندههای سری در اختیار دارد که میتواند هر لحظه که أراده کند آنها را علیه رئیس جمهوری امریکا استفاده کند و او را تحت فشار بگذارد. برای همین کرملین به فشارها و تهدیدهای او بیاعتناست.
با این حال آنچه در میدان می گذرد بیان کننده بسیاری از واقعیت هاست. ادامهٔ جنگ در اوکراین، بهویژه با استفاده از تاکتیکهای جدید مانند حملات پهپادی، نشاندهندهٔ تغییر در شیوههای جنگی و تهدیدات نوظهور برای امنیت منطقهای و جهانی است که می تواند هم بر امنیت جهان بهویژه اروپا که درگیر این جنگ است، تاثیر بگذارد هم شکل تازهای از جنگ را به نمایش میگذارد که پیش از این با این پیچیدگی شاهد آن نبوده ایم.
در این میان غرب باید با درک اهداف بلندمدت پوتین، واکنشی قاطع و هماهنگ نشان دهد تا از گسترش نفوذ روسیه و تضعیف اتحادهای بینالمللی جلوگیری کند. شکی نیست که تضعیف اتحادیه های اروپایی از جمله خود اتحادیه اروپا به مثابه تهدید برای روسیه قلمداد می شود. هر وقت کشوری از کشورهای بلوک شرق یا تحت کنترل روسیه در زمان اتحاد جماهیر شوروی به عضویت اتحادیه اروپا درآمده، آن کشور به طور خودکار به مثابه دشمن در سیاست خارجی کلان روسیه درآمده است. از این رو مسکو به تضعیف اتحادیه اروپا با هر ابزاری مبادرت ورزیده است. حمایت از جریانهای راست افراطی در کشورهای مختلف اروپایی و حتی در ایالات متحده امریکا با همین هدف دنبال می شود. حمایتی که تغییر هژمونی غرب و تغییر موازنه قدرت به سود روسیه هدف اصلی آن است. برای همین اروپا باید با همه مشکلاتی که با آن دست به گریبان است و الآن باید نامهربانی امریکا را هم به آن اضافه کرد، از مواضع قاطع خود در برابر روسیه کوتاه نیاید و بر حفظ هژمونی و یکپارچگی خود تاکید و پافشاری کند. به عبارت دیگر اروپا راهی جز این نوع از ایستادگی را ندارد حتی اگر بنا باشد بابت این ایستادگی هزینه دهد. پرداخت این هزینه در حقیقت برای حفظ آرمان اتحادیه اروپا، وحدت و استقلال آن لازم است.
منبع: ایندیپندنت / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :