در کش‌مکش توافق یا تشدید تنش با تهران

مواضع ترامپ درباره ایران را باید لب‌خوانی کرد

۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۲۰:۰۰ کد : ۲۰۳۲۷۱۴ اخبار اصلی پرونده هسته ای
با وجود مواضع به نظر سخت‌گیرانه دونالد ترامپ نسبت به برنامه هسته‌ای ایران و مذاکرات غیرمستقیم جاری با آن، ترامپ اشاره کرد که در صورت ارائهٔ دلایل قانع‌کننده، ممکن است برنامهٔ هسته‌ای غیرنظامی ایران را بررسی کند، اما هشدار داده که چنین برنامه‌هایی می‌توانند به جنگ منجر شوند. 
مواضع ترامپ درباره ایران را باید لب‌خوانی کرد

دیپلماسی ایرانی: دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده که تا چندی پیش هدف خود را صرفا تلاش برای جلوگیری ایران از دستیابی به سلاح هسته‌ای عنوان می‌کرد، اکنون در مواضع چرخشی ایجاد کرده و می‌گوید که می خواهد برنامهٔ هسته‌ای ایران به‌طور کامل برچیده شود. او تصریح کرده است که تنها در صورت برچیده شدن کامل برنامهٔ هسته‌ای ایران، به توافق با آن حاضر خواهد بود. او تأکید کرده که جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای برای امنیت جهانی ضروری است.

با این حال در موضع‌گیری‌ای متناقض او ابراز تمایل کرده است که برنامهٔ هسته‌ای غیرنظامی ایران را بررسی کند و بر سر آن به توافق برسد. 

با وجود مواضع به نظر سخت‌گیرانه دونالد ترامپ نسبت به برنامه هسته‌ای ایران و مذاکرات غیرمستقیم جاری با آن، ترامپ اشاره کرد که در صورت ارائهٔ دلایل قانع‌کننده، ممکن است برنامهٔ هسته‌ای غیرنظامی ایران را بررسی کند، اما هشدار داده که چنین برنامه‌هایی می‌توانند به جنگ منجر شوند. 

به نظر می رسد موضع ترامپ متناسب با مواضع برخی اعضای دولتش که مخالف هر گونه مصالحه و آشتی‌جویی با ایران هستند، همسو باشد. ظاهرا مواضع ترامپ با دیدگاه‌های مارکو روبیو، وزیر امور خارجه که اکنون سرپرسی شورای امنیت ملی ایالات متحده نیز شده، و استیو ویتکاف، نمایندهٔ ویژهٔ آمریکا، همسوست. آن‌ها نیز محدودسازی یا توقف کامل غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران را خواستار شده اند.

این دیدگاه با استراتژی بازگشت به فشار حداکثری دونالد ترامپ که افرادی چون روبیو قویا از آن حمایت می‌کنند مطابقت دارد. 

در همین راستاست که طی هفته گذشته دیدیم که ترامپ به اعمال تحریم‌های ثانویه علیه چین تهدید کرد. دولت ترامپ هشدار داده است که تحریم‌های ثانویه‌ای را علیه خریداران نفت و پتروشیمی ایران اعمال خواهد کرد، که عمدتاً چین را هدف قرار می‌دهد. این اقدام با هدف افزایش فشار بر ایران برای توقف غنی‌سازی اورانیوم انجام می‌شود. چین بیش از ۹۰ درصد نفت ایران را خریداری می کند و ترامپ انتظار دارد با جلوگیری از فروش نفت ایران به چین تهران را بیش از پیش تحت فشار بگذارد و آن را به پذیرفتن خواسته‌هایش وادار کند.

در این میان یک مساله نگرانی‌ها را بسیار کرده است، و آن احتمال اقدام نظامی در صورت شکست دیپلماسی و مذاکرات جاری غیرمستقیم میان ایران و امریکاست. دونالد ترامپ هشدار داده است که در صورت عدم موفقیت مذاکرات، ممکن است اقدام نظامی علیه ایران انجام شود. این موضع با فشارهای اسرائیل برای استفاده از زور علیه ایران همخوانی دارد. اسرائیل أساسا با هر گونه مذاکره با ایران مخالف است و بر انجام عملیات نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران إصرار دارد. شخص بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل بر این موضوع پافشاری بیش از اندازه‌ای دارد، اگرچه هنوز إصرار او به جایی منتهی نشده است.

با وجود همه این تنش‌ها مذاکرات ادامه دارد و به نظر می رسد دو طرف ایران و امریکا با میانجی‌گری عمان خود را برای دور جدید مذاکرات آماده می‌کنند. با وجود تنش‌های موجود، ایران اعلام کرده که به مذاکرات ادامه خواهد داد و آمادهٔ برنامه‌ریزی مجدد برای دور جدید مذاکرات است. موضعی که امریکا و شخص استیو ویتکاف، فرد مورد اعتماد ترامپ و مذاکره‌کننده ارشد امریکایی با ایران نیز بر آن تاکید کرده است.

منبع: وال استریت ژورنال / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: ایران و امریکا مذاکرات ایران و امریکا مذاکرات هسته ای مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا دونالد ترامپ استیو ویتکاف ایران ترامپ مذاکرات


نظر شما :