ساز ناکوک قاره سبز

«پلیس خوبی» که «بد» شد

۲۸ آبان ۱۴۰۱ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۱۵۹۲۱ اروپا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: عبدالرحمن فتح الهی
به موازات همجه های رسانه ای و نیز تلاش های بی وقفیه امریکا در جهت فشار به ایران که بعد جدید و دیده نشده ای از دولت بایدن را علیه تهران نشنا داد شاهد اوج گیری تقابل قاره سبز نیز هستیم. در حالی که سه روز متوالی سه شنبه، چهارشنبه و پنج شنبه هفته گذشته ایالات متحده آمریکا دست به اعمال تحریم علیه ایران زد، اورپایی ها هم بیکار نبودند و به تبعیت از واشنگتن از هر گونه اقدامی برای فشار به تهران دریغ نکردند. مجموعه این شرایط فضایی را به وجود آورده است که شاید بتوان آن را کم سابقه و حتی بی سابقه تصور کرد.
«پلیس خوبی» که «بد» شد

دیپلماسی ایرانی: به موازات همجه های رسانه ای و نیز تلاش های بی وقفیه امریکا در جهت فشار به ایران که بعد جدید و دیده نشده ای از دولت بایدن را علیه تهران نشنا داد شاهد اوج گیری تقابل قاره سبز نیز هستیم. در حالی که سه روز متوالی سه شنبه، چهارشنبه و پنج شنبه هفته گذشته ایالات متحده آمریکا دست به اعمال تحریم علیه ایران زد، اورپایی ها هم بیکار نبودند و به تبعیت از واشنگتن از هر گونه اقدامی برای فشار به تهران دریغ نکردند. مجموعه این شرایط فضایی را به وجود آورده است که شاید بتوان آن را کم سابقه و حتی بی سابقه تصور کرد.

فشار همه جانبه و بی امان اروپا، آمریکا، کانادا، سازمان ملل، شورای حکام، آژانس بین المللی انرژی اتمی و ... در همه ابعاد سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک، حقوقی، امنیتی، هسته ای، حقوق بشر، آن هم در بستر هجمه بی وقفه و مستمر رسانه ای عملا جنگی تمای عیار را برای تهران رقم زده است؛ جنگی که چند وجهی و چند بعدی است و قاره سبز هم بخشی از این جنگ را علیه تهران پیش می برد. کما ابنکه دولت انگلیس دوشنبه گذشته اعلام کرد که تحریم‌های جدیدی را به دلایل حقوق بشری علیه ایران اعمال کرده است.

به گزارش رویترز، دولت ریشی سوناک از اعمال تحریم علیه ۲۴ شخص و نهاد مرتبط با ایران به دلایل حقوق بشری خبر داد. همچنین یورونیوز به نقل از جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه انگلیس نوشت: «در دور جدید تحریم‌ها، مقامات ایرانی را که مسئول آنچه آن را نقض فجیع حقوق بشر عنوان کرد، در لیست تحریم‌های خود قرار داده است.» کلورلی در این بیانیه در اظهاراتی با اشاره به ناآرامی های اخیر در ایران، عنوان کرد: «ما به همراه شرکای‌مان پیام واضحی برای ایران فرستادیم و در ایران باید به آزادی بیان احترام گذاشته بود.» گفته می شود عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات از جمله اشخاص تحریم شده توسط انگلیس است. اموال تمامی افراد تحریم شده در انگلیس بلوکه خواهد شد و این اشخاص قادر به سفر به انگلیس نخواهند بود.

به موازات آن و در همان دوشنبه گذشته اتحادیه اروپا با صدور بیانیه‌ای جزئیات بیشتری در خصوص تحریم‌های اعمالی جدید علیه ایران منتشر کرد. آنگونه که رویترز گفت، اتحادیه اروپا اعلام کرد به دلیل آنچه که استفاده از زور در برابر اعتراضات مسالمت‌آمیز خوانده شده، تحریم‌هایی را علیه ۲۹ شخص و ۳ سازمان اعمال کرده است. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه ای با تکرار ادعاهایی عنوان کرد که ما از حق مردم برای اعتراض مسالمت‌آمیز ‌و ابراز آزاد خواسته‌هایشان حمایت می‌کنیم. مطابق با بیانیه اتحادیه اروپا احمد وحیدی، تعدادی از اعضای رده بالا در سپاه پاسداران و ۴ تن از اشخاصی که در دستگیری مهسا امینی دست داشتند در لیست تحریم‌های این اتحادیه قرار گرفته‌اند.

مضافا آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در سایه اعمال این تحریم های اروپا علیه ایران در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «اتحادیه اروپا پیام جدید و صریحی به ایران می‌فرستد. حقوق بشر تقسیم‌ناپذیر است.» وی در توییت دیگری با اشاره به سپاه پاسداران عنوان کرد: «ما تحریم‌های بیشتری را تصویب کردیم که بر این نهاد تاثیر خواهد گذاشت. ما به همراه ۱۶ کشور دیگر توانستیم که جرایم ایران را در دستور کار شورای حقوق بشر سازمان ملل قرار دهیم.» بربوک در توییت دیگری مدعی شد: «هیچ‌کسی در تهران، مشهد یا اصفهان نمی‌تواند باور کند که آن‌ها می‌توانند بدون مواجهه به هیچ‌گونه عواقبی دست به این اقدامات بزنند. اروپا و جهان در حال نظاره هستند. ما گوش به زنگ خواهیم ماند و به فهرست‌گری ادامه خواهیم داد.» 

این دست موضع گیری ها مقامات اروپایی و اقدامات قاره سبز در اعمال تحریم علیه ایران که در حال اوج گیری و به نظر می رسد پایانی هم بر آن وجود ندارد به خوبی مبین آن است که «پلیس خوب» سابق اکنون با تغییر نقش، دیگر «تقابل» را به جای «تعامل» با تهران برگزیده است.

اگر چه «شرق» در مصاحبه با تحلیلگران به دلایل شکل گیری این چهره ضدایرانی قاره سبز و سازناکوک اروپایی در قبال تهران پرداخت، اما آنچه که اکنون محل بحث است به تبعات مخرب این سیاست ضدایرانی توسط اروپا بازمی گردد که تداوم و تشدید آن می تواند به توقف و حتی قطع روابط دو طرف بینجامد؛ چون چیزی که طی دو ماه گذشته و خاصه هفته قبل به عینه مشاهده می شود این است که اروپا شمشیر را برای ایران از رو بسته است؛ شمشیری که به راحتی می تواند ریسمان و طناب نیمه پوسیده مناسبات قاره سبز و تهران را پاره کند. حال باید دید که اروپایی ها تا این نقطه پیش خواهند رفت یا خیر؟!/شرق

عبدالرحمن فتح الهی

نویسنده خبر

روزنامه نگار و کارشناس ارشد روزنامه نگاری سیاسی و عضو تحریریه دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران اتحادیه اروپا اروپا آلمان فرانسه انگلیس جوزپ بورل آنالنا بربوک تحریم دولت بایدن اعتراضات ایران


( ۲ )

نظر شما :