مروری تاریخی
سوابق پنهانکاری اسرائیل در ساخت تسلیحات هستهای

دیپلماسی ایرانی: با وجود تاکید ایران بر صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش و در حالی که جامعه جهانی و به ویژه امریکا، همواره بر لزوم جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای تأکید کردهاند، سابقه تاریخی نشان میدهد، رژیم صهیونیستی با تاکتیکهای فریبکارانه، برنامه هستهای خود را پنهان نگه داشته است.
به گزارش میدل ایست نیوز، رویکردهای دوگانه و به اصطلاح سیاستهای یک بام و دو هوای امریکا در قبال ایران و اسرائیل، اتهام دورویی را متوجه سیاستهای هستهای واشنگتن در منطقه کرده و بر پیچیدگیهای ژئوپلیتیکی افزوده است.
تاریخچه برنامه هستهای اسرائیل به تصمیم دیوید بن گوریون، اولین نخستوزیر این رژیم در دهه ۱۹۵۰ بازمیگردد که سلاح هستهای را به عنوان یک بیمهنامه در برابر همسایگان عرب خود میدید و در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، با فریب دولت امریکا و سایرین، به طور مخفیانه فناوری و مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای را به دست آورد.
پس از بحران سوئز در سال ۱۹۵۶، فرانسه به طور پنهانی به اسرائیل در ساخت راکتور دیمونا در صحرای نقب کمک کرد و زمانی که امریکا در اواخر دهه ۱۹۵۰ از این تأسیسات مخفی مطلع شد، مقامات اسرائیلی ابتدا آن را یک کارخانه نساجی و سپس یک مرکز تحقیقات متالورژی معرفی کردند.
با این حال، شواهد بعدی نشان داد که اسرائیل با ساخت یک تأسیسات بازفرآوری پلوتونیوم در زیر راکتور و پنهان کردن آسانسورهای آن با دیوارهای کاذب، بازرسان امریکایی را فریب داده است.
در سال ۱۹۶۸، سازمان سیا به این نتیجه رسید اسرائیل به سلاح هستهای دست یافته است و در دیداری محرمانه در سال ۱۹۶۹، ریچارد نیکسون رئیس جمهوری وقت امریکا و نخستوزیر گلدا مائیر به توافقی پنهان دست یافتند مبنی بر اینکه اسرائیل متعهد شد سلاحهای هستهای خود را آزمایش نکند یا علناً به آنها اذعان نکند و در عوض امریکا بازدیدهای بازرسی از دیمونا را متوقف کند و از فشار بر اسرائیل برای پیوستن به معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) دست بردارد.
با وجود شواهد و رصدهای ماهوارهای که به یک آزمایش هستهای احتمالی اسرائیل در سواحل آفریقای جنوبی اشاره داشت، دولتهای وقت امریکا این شواهد را نادیده گرفتند و این رویکرد، به ویژه در مقایسه با فشارهای بیوقفه بر ایران، به معیارها و استانداردهای دوگانه امریکا در خاورمیانه دامن زده است.
ایران با قرار گرفتن در منطقهای پرآشوب و احاطه شدن در میان کشورهایی همچون روسیه، هند، پاکستان و رژیم اسرائیل که همگی دارای سلاح هستهای هستند، از امنیت خود نگران است و هر روز هم نگرانی بیشتر میشود. به نظر میرسد جمهوری اسلامی نیز همانند شاه سابق این کشور به دنبال بیمه نامه یا تضمینی برای امنیت خود است و به نظر می رسد با تخریب تأسیسات هستهای کنونی ایران، تضمینی وجود نخواهد داشت که در هر صورت این کشور به دنبال دستیابی به سلاح هسته ای نباشد.
منبع: الغد / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱
نظر شما :