از ترکیه یاد بگیریم

وقتی، نه سفیر و نه رسانه های داخلی درکی از منافع ملی ندارند

۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۹:۰۰ کد : ۲۰۱۰۷۷۰ اروپا انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: جلال میرزایی
جلال میرزایی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی بر این نکته تاکید دارد که هوشمندی دیپلماتیک ترکیه در بحبوحه جنگ اوکراین بی شک سرمشق خوبی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود که یاد بگیرد چگونه برای حفظ و اعتلای منافع ملی باید یک هوشمندی و انعطاف دیپلماتیک را بدون وابستگی و سرسپردگی به بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای عملیاتی کند.
وقتی، نه سفیر و نه رسانه های داخلی درکی از منافع ملی ندارند

دیپلماسی ایرانی – در شرایطی که به واسطه تجاوز پوتین به اوکراین شاهد اعمال حدود ۶ هزار تحریم جهانی علیه روسیه در کمتر از یک ماه هستیم و روز به روز هم بر دامنه و تعداد تحریم‌ها علیه کرملین افزوده می شود و همچنین در وضعیتی که به واسطه تداوم سیاست فشار حداکثری ایالات متحده آمریکا شاهد بیشترین اعمال تحریم‌های کاخ سفید علیه جمهوری اسلامی ایران نیز هستیم، پنجشنبه هفته گذشته کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه عنوان می کند که تهران درصدد است به سامانه تراکنش مالی روسیه به نام «میر» (MIR) بپیوندد. 

این در حالی است که به گفته مقامات اروپایی به خصوص شخص جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هر کشوری که بخواهد بعد از تجاوز روسیه به اوکراین هرگونه همکاری با مسکو داشته باشد تحت تحریم‌های اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت. حال در چنین برهه حساسی و با در نظر گرفتن این نکات به واقع سوال اینجاست که چرا فردی مانند کاظم جلالی به واسطه سال ها حضور در مجلس شورای اسلامی آشنایی کافی به فضای سیاست دارد و از طرف دیگر در سایه ریاستش بر مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی به شرایط داخلی، منطقه ای و جهان واقف است باید دست به چنین موضع‌گیری‌های ناپخته ای بزند؟! موضع گیری و سخنانی بیهوده ای که بی شک بار مخرب سیاسی، دیپلماتیک و حتی اقتصادی و معیشتی برای مردم کشور به دنبال دارد.

چرا که به واسطه سیاست فشار حداکثری و اعمال تحریم‌های ایالات متحده آمریکا اقتصاد و معیشت کشور به اندازه کافی آسیب دیده است، حال اگر به دلیل همین موضع گیری های سفیر ایران در روسیه موجی از تحریم‌های جدید، آن هم از جانب اتحادیه اروپا به واسطه همکاری اقتصادی و تجاری تهران با مسکو علیه کشور و ملت اعمال به دنبال داشته باشد بی شک همین تتمه توان معیشتی مردم هم تحت الشعاع این تحریم های اروپایی قرار خواهد گرفت. 

از طرف دیگر در شرایطی که به واسطه تجاوز به اوکراین، جامعه جهانی به شدت فضای ضدروس و آنتی پوتین را تبلیغ می کند، حتی اگر بپذیریم جمهوری اسلامی ایران تصمیم و بنای خود را بر تداوم همکاری‌های اقتصادی و تجاری با کرملین گرفته که صددرصد تصمیمی غلط و بر خلاف منافع ملی است، سوال مهمتر این است که چرا باید این مسئله رسانه‌ای و علنی شود؟!  

پیرو این موضع گیری به شدت ناپخته و بر خلاف منافع و امنیت جمهوری اسلامی ایران از سوی کاظم جلالی جا دارد یک کالبد شکافی عمیق‌تر و در عین حال اجمالی در خصوص کارنامه سفیر ایران در روسیه طی چند ماه اخیر داشت. ذیل این کالبد شکافی به نظر می رسد که کاظم جلالی به عنوان سفیر ایران و حامی منافع کشور در روسیه مرتکب چند اشتباه بزرگ علیه ملت شده است؛

اول آنکه در بحبوحه تشدید همه گیری کرونا در کشور، سفیر ایران بدون انجام تحقیقات لازم قراردادی را با طرف روسی برای وارد کردن حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیون دُز واکسن اسپوتنیک منعقد کرد و بر روی آن هم مانورهای سیاسی، دیپلماتیک و رسانه ای گسترده و شدیدی هم داشت که نهایت امر هم شاهد بودیم که طرف روس از عمل کردن به تعهدات خود در فرستادن این میزان از واکسن به ایران، ذیل همان قرارداد شانه خالی کرد و تنها چیری در حدود دو میلیون دُز واکسن روسی وارد ایران شد؛ واکسن هایی که، نه از اعتبار لازم بهداشتی در جهان برخوردار بودند و نه کارایی لازم را در برابر ویروس کرونا از خود نشان دادند.

اشتباه مهلک تر به تلاش کاظم جلالی برای انجام سفر سیدابراهیم رئیسی به روسیه در بازه زمانی نامناسب باز می گردد. یعنی فارغ از محتوای حداقلی، دستاوردهای پوچ و تحقیر دیپلماتیک ایران در سفر رئیس جمهور ایران به روسیه باید عنوان داشت که اساسا سفر رئیس جمهور اسلامی ایران به روسیه و آن دیدار تحقیر کننده رئیسی با پوتین در بازه زمانی به شدت نامناسبی صورت گرفت، چراکه این سفر و دیدار درست در بحبوحه تلاش‌های دیپلماتیک غربی ها برای رایزنی با کرملین در خصوص اوکراین انجام شد. از این رو سفر مذکور عملاً هیچ خروجی برای تهران دربر نداشت، چرا که مسکو به شدت درگیر مسئله اوکراین بود.

در چنین شرایطی سفیر ایران در روسیه با مشاهده فضای حساس داخلی در این کشور و درگیری های کرملین و شخص پوتین می توانست زمان دیگری را بر انجام این دیدار و حضور رئیسی در مسکو پیشنهاد دهد. اما نه تنها کاظم جلالی از انجام چنین پیشنهادهایی عاجز است، بلکه باید عنوان داشت که تحقیر ایران در روسیه به دلیل مشاوره‌های غلط کاظم جلالی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه نشان می‌دهد که وی هم به سهم خود در انجام این سفر نابه هنگام رئیسی و دیدارش با پوتین مقصر بوده است. 

لذا زمانی که کاظم جلالی در یک پیام تصوری به مناسبت سال نو عنوان می‌کند مهمترین اتفاق سال ۱۴۰۰ سفر رئیسی به روسیه بوده است خود دلیلی بر آن است که این اقدام یکی از مهمترین اشتباهات مهلک دولت سیزدهم تا به اینجای کار است و عملاً کاظم جلالی با این سخنان و موضع‌گیری‌ها یک فرار رو به جلو برای شانه خالی کردن از مسئولیت خود در برابر تحقیر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران داشته است. 

در ادامه نبود خوانش درست و واقع بینانه از وضعیت حساس داخلی روسیه توسط کاظم جلالی، اشتباه بزرگتری روی داد که بر چالش ها و مشکلات بعدی برای اتباع ایرانی در اوکراین بعد از تجاوز و لشکرکشی ارتش روسیه به خاک این کشور دلالت دارد، آن هم در شرایطی که از هفته‌ها و شاید ماه‌ها پیش به دلیل نگاه درست سفرای دیگر کشورها در روسیه و اوکراین هشدارهای لازم برای خروج اتباع کشورها از اوکراین به دلیل بیم آغاز تجاوز روسیه به این کشور داده شد. در صورتی که، نه سفیر ایران در روسیه و نه سفیر ما در اوکراین به دلیل اعتماد نابجا به دروغ های کرملین هیچ گاه هشداری مبنی بر خروج اتباع ایرانی از اوکراین به دلیل احتمال آغاز جنگ ندادند که بعد از آن ما شاهد اتفاقات ناگواری برای اتباع و دانشجویان ایران در اوکراین بودیم که متاسفانه تا پای مرگ برخی از ایرانی ها هم پیش رفت؛ مرگی که در پی نبود بینش درست سیاسی و دیپلماتیک توسط سفرای ایران در روسیه و اوکراین شکل گرفت.

اشتباه چهارم سفیر ایران در روسیه ناظر بر رسانه‌ای کردن تلاش جمهوری اسلامی برای تداوم و تشدید همکاری‌های اقتصادی و تجاری تهران – مسکو با هدف دور زدن تحریم ها، ذیل پیوستن ایران به سامانه تراکنش مالی روسیه «میر» (MIR) است. همانگونه که عنوان شد یقیناً این اقدام علاوه بر تبعات منفی دیپلماتیک و سیاسی می‌تواند آثار زیانبار اقتصادی و معیشتی را هم برای کشور به دنبال داشته باشد، آن هم در شرایطی که حتی کشورهایی مانند چین به عنوان متحد راهبردی مسکو، حداقل در ظاهر تلاشی برای مقاومت در برابر تحریم های جامعه جهانی علیه روسیه از خود نشان نمی دهد و حتی در مقاطعی هم همکاری و همراهی خود را با این تحریم‌ها اعلام می دارد؛ اینکه پکن در پشت پرده حمایت های خود را از کرملین داشته باشد یا خیر، جای اما و اگر دارد، اما چین هیچگاه اقدامات پشت پرده خود را رسانه‌ای و علنی نخواهد کرد. 

البته جای تاسف بیشتر و عمیق تر آنجاست که علاوه بر نبود درک و آگاهی به وضعیت کنونی از جانب سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه، حتی رسانه‌های داخلی مانند خبرگزاری فارس هم با اقدام خود مبنی بر انتشار این موضع‌گیری‌های کاظم جلالی نشان داد که این دست رسانه های داخلی هم به واقع، نه درکی از وضعیت کنونی جهانی دارند و نه منافع ملی.

اینجاست که جا دارد ایران، کشوری مانند ترکیه به عنوان یک الگوی مناسب در حوزه سیاست خارجی ملاک عمل و فتار خود قرار دهد؛ کشوری که علیرغم ساقط کردن جنگنده روسیه در خلال جنگ سوریه و  کشته شدن سفیر روسیه در ترکیه از آن میزان انعطاف و واقع‌بینی دیپلماتیک برخوردار بود که توانست روابط سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک و تجاری خود را با روسیه به نحوی حفظ کند که آنکارا یکی از مهمترین بازیگران در تعیین سیاست های منطقه ای کرملین باشد. این نقش و نفوذ مهم آنکارا به وضوح خود را در برخی قراردادهای تجاری و حتی نظامی دو طرف مانند فروش سامانه موشکی اس – ۴۰۰، اس – ۵۰۰ و جنگنده های روسی به ترکیه نشان می‌دهد.

از طرف دیگر ترکیه با وجود حمایت همه جانبه از کیف و شخص زلنسکی در جنگ اوکراین به نحوی عمل کرد که توانست نقش میانجیگری خود را پررنگ تر از هر بازیگر منطقه ای و فرامنطقه ای پی بگیرد. یعنی عملکرد آنکارا در جنگ اوکراین به قدری جای تحسین دارد که باید گفت ترکیه توانست نقطه عطفی تاریخی در سیاست خارجی اش در خلال جنگ اوکراین از خود نشان دهد، چراکه آنکارا به عنوان عضو مهم ناتو و حامی کیف، علاوه بر میزبانی وزرای امور خارجه روسیه و اوکراین، تلاش جدی دارد که نشست احتمالی پوتین و زلنسکی را به عنوان روسای جمهور روسیه و اوکراین را هم در ترکیه برگزار کند که در این صورت قطعاً نقش، نفوذ و وزن دیپلماتیک ترکیه، هم در منطقه و هم در سطح جهان به شدت افزایش پیدا خواهد کرد. 

اینها علاوه بر آن است که آنکارا سعی دارد در خلال جنگ اوکراین منافع اقتصادی و تجاری خود را هم داشته باشد، کما اینکه از فروش پهپادها و دیگر تسلیحات سبک و نیمه سنگین به اوکراین هم توانسته است سود سرشار اقتصادی و تجاری نصیب خود کند. در این بین دیپلماسی انرژی ترکیه با هدف انتقال گاز از طریق خاک اسرائیل هم می تواند سویه دیگری از هوشمندی دیپلماتیک ترکیه در بحبوحه جنگ اوکراین باشد که بی شک سرمشق خوبی برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود که یاد بگیرد چگونه برای حفظ و اعتلای منافع ملی باید یک هوشمندی و انعطاف دیپلماتیک را بدون وابستگی و سرسپردگی به بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای عملیاتی کند.

با اینحال به نظر می رسد نه تنها خبری از این الگوگیری نیست که حتی اخبار واصله حکایت از سقوط ایران به قعر سرسپردگی در قبال روس ها دارد، همچنانی که به گفته برخی منابع خبری ایران محرمانه به روسیه تعهد داده است تا در ازای حمایت مسکو از توافق هسته‌ای جدید و احیای برجام، تهران هم به روسیه برای دور زدن تحریم‌های غرب، آن هم در بحبوحه تقابل همه جانبه جهان علیه کرملین کمک کند. حال باید دید کجای این رفتار حافظ منافع ملی ایران و ایرانی است؟!

جلال میرزایی

نویسنده خبر

نماینده مجلس شورای اسلامی، عضو کمیسیون انرژی و رئیس کمیته سیاسی فراکسیون امید در دوره دهم 

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: روسیه ایران کاظم جلالی پوتین ترکیه سید ابراهیم رئیسی اوکراین


( ۳۲ )

نظر شما :

سیاوش ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۱:۴۸
آقای کاظم جلالی و رسانه های داخلی شما با خودتون هم تعارف دارید حمله به یک کشور مستقل محکوم هست خیلی سخته فهمیدنش!!!! بهتر نبود بجای اینکه دروغ های کرملین باور می کردید واقعیت های روی زمین می دیدید و هشدار خروج واسه اتباع ایران می دادید . جای تاسف داره دیپلمات های ما جلو پا خودشون هم نمی بینند اگر نمی تونی بیا ایران من میرم سفیر میشم
آیدین از تبریز ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۳:۱۰
مرغ همسایه همیشه غازه، به ویژه برای اصلاح طلبان! آدم سابقه نمایندگی مجلس داشته باشه اونم از فراکسیون امید و این همه منفی نگر، اگه همین کارهای ترکیه رو ایران انجام می داد ج اسلامی رو متهم به نابخردی سیاسی در تعامل با همسایگان معرفی می کردید و اگر اقدامات ایران رو ترکیه انجام می داد اون رو به تکاپو و تعاملات سیاسی و اقتصادی ترکیه برای گریز و بی اثر کردن فشار تحریم ها تعبیر می کردید. در کل چند وقته از تحلیل های اصلاح طلبان حال نمی کنم. بیشتر به تحلیل و نوشته های سلبریتی های اینستاگرامی شبیهند تا تحلیل هایی که به مردم سواد رسانه ای و سیاسی یاد بدند. خیلی حزبی و جناحی اند. ای کاش به جای معرفی و الگوی دیپلماسی ترکیه چند نمونه از فعالیت های دیپلماتیک دولت تدبیر و امید رو ذکر می کردید تا ما هم چیزی یاد بگیریم. در زمانی که ترکیه هواپیمای روسی رو می زد و همچنان با روس ها مذاکره می کرد دولت تدبیر و امید بعد از آفتاب تابان برجام چنان بی احترامی به ریاست جمهوری چین از خود نشون داد که سفر چند روزه خودش به تهران رو یک روزه جمع و جور کرد و از کشور رفت. ایران تا ماهها در چین سفیر نداشت. در قامت غرب گداهای حرفه ای به روسیه به عنوان کشور شرقی محل سگ هم نذاشتند. اوج شاهکار دیپلماتیک شما عکس یادگاری عباس آخوندی با هواپیمای ایرباس در فرودگاه امام بود و البته مهمتر از اون عکس یادگاری و مفتضحانه نمایندگان فراکسیون امید با خانم موگرینی در مراسم تحلیف ریاست جمهوری روحانی بود.
رضا ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۶:۱۷
آقای میرزایی شما هستید که درک درستی از منافع ملی ایران ندارید و به معلمی ترکیه رضایت میدهید در حالیکه راهی که ترکیه میرود به ترکستان است و این کشور مذبذب با رفتارهای نامعقول خودش آینده تاریکی دارد، تا کی میخواهید از اروپا بترسید تا کی میخواهید اینقدر از اروپا حساب ببرید
ناشناس ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۷:۴۶
بنده حرف شما رو قبول ندارم. ما در حوزه تحریم چیزی برای از دست دادن نداریم. به نظرم حرف آقای سفیر ضرری نداره و اتفاقا بهتر هم هست.
خسرو ۰۶ فروردین ۱۴۰۱ | ۱۹:۴۱
عملکرد سیاسی ایران در دو ماه گذشته در رابطه با روسیه اشتباه بود ولی همه اش تقصیر سفیر هست؟در دنیایی که اطلاعات به سرعت نور حرکت میکند وزارت خارجه و رییس جمهور خودشان نمی توانستند تصمیم بگیرند که سفر به مسکو را به تعویق بیاندازند ؟ مگر هر پیشنهاد سفیر باید اجرا شود ؟ روسیه به عنوان کشوری که در دویست سال گذشته ثلث سرزمین ایران را تصاحب کرده است به غیر از منافع استعماری خود ، اندیشه دیگری دارد؟ روسها خودشان مثلی دارند که میگوید با خرس(سمبل روسها ) داخل قفس نمان -- من کاری با سیاستهای دولت ندارم ولی ملت ایران به خاطر طولانی ترین جنگها و خفت بارترین شکستها از روسیه ، هنوز دوست روسیه نمی تواند باشد اعتماد به روسیه و تزار جدید اشتباه بزرگی است
آراز ۰۷ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۱:۱۳
ایران وزنه ای نیست که بخاد با ترکیه مقایسه بشه در بهترین حالت پیاده نظام پوتین در سوریه و شایدم در آینده در اوکراین باشه
علی ۰۷ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۲:۱۴
یعنی همش تقصیر جناب سفیر هست و بقیه مقامات ج ا نقشی در ارتباط با روابط با روسیه یا چین ندارند؟ سیاست نگاه به شرق همینه دیگه و سفیر هم اجرا کننده دستورات حکومت
آیدین از تبریز ۰۷ فروردین ۱۴۰۱ | ۲۲:۴۴
باش تا صبح دولتت بدمد وزن ترکیه را در الحاق به اتحادیه اروپا دیدیم، ۴۰ ساله دم در اروپا واق واق می کنه و اجازه ورود می خواد، اما محل سگ هم بهش نمی ذارن، تمام استانداردهای اروپایی از عدم اعدام اوجالان، احترام به حقوق همجنس بازان تا ارتباط با اسراییل رو اجرا کرد اما ... می بینم روزی رو که همین اروپایی ها و باندهای قدرت یهودی، ترکیه رو مجبور می کنند به احترام حقوق بشر اسم کشورش رو از ترکیه به کردیه و ترکیه تغییر بده و اونوقت وزن ترکیه رو می بینیم ...
رضایی ۰۸ فروردین ۱۴۰۱ | ۰۹:۱۹
ایضاً رای مثبت روسیه به قطعنامه اخیر شورای امنیت علیه حوثی‌ها و حامیان آن در حمایت از امارات و عربستان و ضد ایران